Za vianočnými očkovacími spotmi ministerstva stojí režisér, ktorý nazýva neočkovaných poslami smrti

kampaň Foto: Archív denníka Štandard

Za výrobu trojice kontroverzných klipov zameraných na zvýšenie vakcinácie medzi občanmi stojí známy slovenský režisér Nikita Slovák. Slovák nazýva neočkovaných ľudí okrem iného poslami smrti.

Ministerstvo zdravotníctva prišlo pred koncoročnými sviatkami s trojicou televíznych spotov zameraných na podporu očkovania. Klipy, ktoré na seba dejovo nadväzujú, predstavilo pod heslom Darujme si Vianoce.

Rodina na záberoch postupne prejde od štedrovečerného stola až k hrobu otca, ktorý covidu podľahol napriek tomu, že bol mladý. Uškodiť mu malo práve to, že nebol zaočkovaný. Všetky tri videá si môžete pozrieť v staršom článku Štandardu.

Kampaň vyvolala rozporuplné reakcie. Kým niektorí používatelia na sociálnych sieťach nešetrili kritikou a tvrdili, že kazia atmosféru počas sviatkov pokoja, zástancovia očkovania poukazovali na fakt, že aj takéto príbehy tvoria komplexný obraz o pandémii.

Lengvarský ich dostal grátis

Zaujímavosťou je to, že rezort Vladimíra Lengvarského za výrobu spotov nezaplatil nič. Ako v odpovedi pre Štandard uviedla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová, vláda ich do vysielania zaradila na základe bezplatnej licenčnej zmluvy.

Eliášová zároveň nekonkretizovala, akú sumu rezort za ich odvysielanie zaplatil. „Vysielanie uvedených televíznych spotov bolo realizované na základe zmlúv na nákup vysielacieho času, ktoré Ministerstvo zdravotníctva SR uzatvorilo v priebehu roka 2021,“ povedala.

V Centrálnom registri zmlúv (CRZ) svieti viacero takýchto dokumentov. Ministerstvo si vlani nakúpilo vysielací priestor napríklad v RTVS za 168-tisíc eur s DPH, v denníku Pravda za takmer 113-tisíc eur s DPH alebo v Hospodárskych novinách za 120-tisíc eur s DPH. To však neznamená, že tieto sumy boli vynaložené na dané spoty. Rezort mal totiž viacero kampaní.

Vraj poslovia smrti, ktorí by mali pokapať

Za výrobou troch vianočných očkovacích klipov stojí produkčná Jana Mroščáková, s ktorou rezort spomenutú licenčnú zmluvu uzavrel, a jej spolupracovník režisér Nikita Slovák. Obaja sa svojou prácou pochválili na Facebooku. Mroščáková na sociálnej uviedla, že je na seba a na Slováka za tieto klipy hrdá.

Účasť práve tohto režiséra na výrobe pomerne drastických klipov nie je prekvapujúca. Slovák je tvrdým kritikom neočkovaných ľudí. Minulý rok v júni napríklad skonštatoval, že jeho „sčítaní“ a „nepredpojatí“ blízki sú už očkovaní. Naopak tých, ktorí vakcínu odmietali, nazval „poslami smrti“.

Keď Slovák dostával tretiu dávku vakcíny, nazval ju „živou vodou“. Spolu s herečkou Dorotou Nvotovou v októbri 2021 organizovali demonštráciu s názvom Dokončime to!, ktorej cieľom bola aj podpora očkovania. „Pokorne čakáme, kým sa umúdria alebo pokapú,“ napísala Nvotová koncom novembra o ľuďoch bez vakcíny s tým, že slovenskou vládou sa ako očkovaná cíti „oj***ná“.

V priebehu niekoľkých týždňov sa však vakcinačný diškurz posunul natoľko, že Európska lieková agentúra (EMA) v novom vyjadrení varovala pred podávaním štvrtej a ďalších dávok, ktoré by mohli vyvolať problémy s imunitou. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zase skonštatovali, že opakované očkovanie pôvodnou vakcínou nedáva zmysel. Výnimkou sú ľudia s oslabenou imunitou.


Ďalšie články