Väčšina Američanov si myslí, že demokracii v USA hrozí kolaps

Protesty proti zabitiu Afroamerièana v Minneapolise Demonštrant nesie americkú vlajku vedľa horiacej budovy počas pokračujúcich protestov proti policajnému zásahu v americkom meste Minneapolis vo štvrtok 28. mája 2020. Foto: TASR/AP

Rok po útoku podporovateľov bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol sa šesť z desiatich Američanov domnieva, že americkej demokracii hrozí kolaps. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré v stredu zverejnila Univerzita Quinnipiac, informovala agentúra AFP.

Až 76 percent opýtaných si myslí, že politická nestabilita v Spojených štátoch predstavuje väčšie nebezpečenstvo ako hrozby zo zahraničia.

Viac ako polovica respondentov – 58 percent – sa domnieva, že demokracii v USA hrozí kolaps, zatiaľ čo 37 percent opýtaných s týmto tvrdením nesúhlasí.

Podľa prieskumu 57 percent ľudí očakáva, že politické rozpory v USA sa počas ich života zhoršia.

Autori prieskumu zisťovali aj to, koľko Američanov považuje za pravdepodobné, že dôjde k ďalšiemu útoku, ako bol ten na americký Kongres – 53 percent opýtaných si myslí, že k podobnému útoku môže v budúcnosti prísť.

Útokom na Kapitol zo 6. januára 2021 sa zaoberá osobitný výbor Snemovne reprezentantov, s ktorého vyšetrovaním podľa prieskumu súhlasí 61 percent opýtaných. Vyšetrovanie podporilo 83 percent demokratov, pričom 60 percent republikánov sa vyjadrilo proti.

Prieskum však nedopadol najlepšie pre súčasného amerického prezidenta Joea Bidena. Iba 33 percent opýtaných totiž uviedlo, že sa stotožňujú s prácou, ktorú vo svojej funkcii Biden odvádza, zatiaľ čo 53 percent sa s jeho prácou nestotožňuje a 13 percent uviedlo, že v tejto súvislosti nemá žiaden názor.

Podpora krokov, ktoré Biden podniká vo svojej funkcii, tak klesla oproti predchádzajúcemu prieskumu z vlaňajšieho novembra, keď bolo s prácou Bidena spokojných 38 percent opýtaných.

Celoštátny prieskum Univerzity Quinnipiac sa uskutočnil 7. až 10. januára a zúčastnilo sa na ňom 1 313 dospelých v USA.

(tasr)


Ďalšie články