Vo vládnej koalícii a v klube OĽaNO je nový rozpor. Týka sa zvýšenia podpory pre imigrantov

Rokovanie vlády SR Na snímke v pozadí sprava ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a premiér Eduard Heger (OĽANO) počas zasadnutia vlády SR v Bratislave v stredu 12. januára 2022. V popredí zľava minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS), podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Foto: Pavel Neubauer/TASR

Novelu azylového zákona, ktorú v stredu schválila vláda, predložil minister vnútra Roman Mikulec. Hoci vo vláde prešla, proti návrhu sa postavili poslanci okolo Anny Záborskej z klubu OĽaNO. O novele bude onedlho rozhodovať parlament, poslanec Vašečka upozorňuje, že ak nebudú akceptovať ich požiadavky, poslanci Kresťanskej únie novelu nepodporia.

Ministerstvo vnútra novelu zákona o azyle zdôvodňuje tým, že „návrh zákona systémovo upravuje prvotnú integráciu azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana“. Plus, že je potrebné zosúladiť náš právny poriadok s právom Európskej únie. Ide o prvú vážnejšiu zmenu legislatívy, odkedy je na čele Migračného úradu MV SR Ján Orlovský. Ten má minulosť spojenú s neziskovým sektorom, pôsobil v Nadácii otvorenej spoločnosti aj iných mimovládkach.

Orlovského menovanie prekvapilo časť vládnej koalície, keďže žiadna zo strán nemala v programe otváranie sa alebo podporu imigrantom. Naopak, Richard Sulík či Boris Kollár patrili popri Robertovi Ficovi k najtvrdším kritikom merkelovskej politiky v EÚ.

Hlavným cieľom novely z dielne Orlovského je podľa Dôvodovej správy k zákonu „uprednostnenie posudzovania
a poskytovania doplnkovej ochrany z dôvodu vážneho bezprávia pred udeľovaním azylu na účel zlúčenia rodiny, ale aj pred udeľovaním azylu z humanitných dôvodov“. Práve inštitút zlučovania rodín je častým nástrojom, ktorým sa zvyšujú počty imigrantov na území západných štátov.

Novela však rieši aj peniaze, konkrétne navyšovanie finančnej podpory pre žiadateľov o azyl, zvlášť okamžité dávky, opäť citát z dôvodovej správy: Zákon „zvyšuje jednorazový príspevok pre azylantov z 1,5-násobku sumy životného
minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu podľa osobitného predpisu na 3-násobok tejto sumy; zavádza jednorazový príspevok v rovnakej výške aj pre cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana; zavádza integračný príspevok pre azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana počas obdobia šiestich mesiacov“.

Ministerstvo vnútra chce tiež zabezpečiť pomoc s ubytovaním pre žiadateľov, ktorým bola poskytnutá doplnková ochrana, plus ponúka sociálne a psychologické poradenstvo a takzvaný „kurz kultúrnej orientácie pre azylantov a cudzincov na základe ich individuálnych potrieb“.

Schválenie zákona vo vláde vyvolalo ešte v stredu kritiku poslancov Kresťanskej únie, ktorí pôsobia v klube OĽaNO, ktorej nominantom je aj minister vnútra Mikulec.

Anna Záborská po schválení tohto návrhu vo vláde povedala: „Finančná či iná podpora pre cudzincov nesmie presiahnuť podporu pre občanov Slovenskej republiky.“

Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Jej slová podporil aj poslanecký kolega Richard Vašečka: „Ak má Kresťanská únia podporiť novelu azylového zákona, je potrebné zo strany ministerstva vnútra návrh lepšie odôvodniť, vyjasniť nejednoznačné časti a zapracovať naše pripomienky.“

Záborská má onedlho konečne začať riadiť úrad, ktorý má pomáhať utečencom a kresťanom v núdzi, podľa maďarského vzoru. Preto poslankyňa a zvolená šéfka nového úradu „považuje solidaritu s trpiacimi, kdekoľvek žijú, za kľúčovú hodnotu. Zároveň starostlivo zvažuje primeranosť podporných opatrení pre cudzincov, a to hlavne vzhľadom na podporu, ktorú naša republika poskytuje svojim vlastným občanom v núdzi.“

Poslanci KÚ sa však na migráciu pozerajú inak, ako je merkelovský prístup. Branislav Škripek, bývalý europoslanec a podpredseda Kresťanskej únie: „Slovenská republika nemôže a nesmie mlčať, keď sa vo svete deje bezprávie. […] Zmyslom azylovej pomoci je pripraviť a napomôcť návratu utečencov do domovskej krajiny hneď, ako je to možné,“ dodal.

Zdá sa teda, že vo vládnej koalícii sa črtá nový spor. Vývoj budeme ďalej sledovať.

(fed)


Ďalšie články