Vláda zmenila režim. Uznávanie prekonania sa skracuje na 90 dní, viac testov pre očkovaných

Otvorené reštaurácie v režime OP v Trnave

Vláda schválila návrh opatrení v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron. Nové opatrenia by mali byť platné maximálne štyri týždne po vrchole vlny tejto mutácie.

Vláda v stredu schválila návrh nových protipandemických opatrení proti variantu omikron. Od 19. januára bude pre celé Slovensko platiť covidový manuál. Vytvoria sa štyri režimy – základ, OTP, OP a OP+.

Platnosť covidpasov sa navyše od 1. februára skráti z jedného roka na deväť mesiacov. Vláda tiež zrušila zákaz zhromažďovania nad šesť členov okrem spoločnej domácnosti, ktorý platil od 25. novembra 2021.

Jednotlivé režimy

Pod “základom” sa myslia všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

Pod “OTP” sa myslia osoby, ktoré sú kompletne zaočkované, testované (PCR test platí 72 hodín, antigénový test 48 hodín) alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 90 dní.

Pod “OP” sa myslia osoby, ktoré sú:

  • deväť mesiacov od druhej alebo tretej dávky
  • po prekonaní COVID-19 pred najviac 90 dňami
  • po prekonaní covidu a zaočkovali sa aspoň jednou dávkou (ak bola vakcína podaná do 180 dní od prekonania potvrdeného PCR testom)
  • deti mladšie ako 12 rokov
  • dočasne alebo trvalo kontraindikované osoby na základe jednotného formuláru s platným testom (PCR 72 hodín, Ag test 48 hodín)

Pod „OP plus“ sa podľa schváleného materiálu myslia osoby, ktoré absolvovali tri dávky očkovania proti ochoreniu COVID-19 alebo majú dve dávky vakcíny a podstúpili test. V druhom prípade nesmie byť PCR test starší ako 72 hodín a antigénový test nesmie byť starší ako 48 hodín. Do režimu spadajú aj osoby, ktoré majú dve dávky vakcíny a prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Nový režim sa týka aj detí od dvoch do 12 rokov s testom. Dĺžka platnosti testu bude rovnaká ako u dospelých. Aby do režimu patrili aj staršie deti až do 18 rokov, budú potrebovať byť kompletne zaočkované a absolvovať test.

Do fitka len s testom, do reštaurácie len zaočkovaní a prekonavší

Režim „základ“ bude platiť v prímestskej doprave a MHD. Ak chcú reštaurácie obslúžiť každého, musia fungovať len na okienkový predaj.

Režim „OTP“ bude fungovať v zamestnaní, na školách, počas obradov, ako krst či sobáš, na návštevách v nemocniciach, ZSS, väzniciach a v iných pobytových zariadeniach.

Režim „OP“ bude platiť na nízko a stredne rizikových hromadných podujatiach, v neesenciálnych obchodoch, reštauráciách, múzeách, galériách či v knižniciach.

Režim „OP+“ sa bude týkať vysokorizikových hromadných podujatí, ako svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Na podujatí sa zároveň môže zúčastniť maximálne 20 ľudí a povinný bude aj zoznam účastníkov. Vzťahovať sa bude aj na fitness a oblasti wellness, akvaparkov a kúpeľov, pokiaľ nejde o zdravotnú indikáciu. V týchto prevádzkach bude môcť byť maximálne 50 osôb alebo vyčlenených 15 metrov štvorcových na osobu. Vzťahovať sa bude aj na ubytovacie zariadenia. V takom prípade počet hostí bude neobmedzený. Využívanie režimu základ v ubytovacích zariadeniach bude zakázaný.

Návrh opatrení proti SARS-CoV-2 (variant Omikron). Zdroj: Rokovania vlády
Návrh opatrení proti SARS-CoV-2 (variant Omikron). Zdroj: Rokovania vlády

(tasr, est)


Ďalšie články