V Miláne na Silvestra cudzinci obťažovali najmenej deväť dievčat

Dómske námestie a milánska katedrála. Foto: Pixabay.com Dómske námestie a milánska katedrála. Foto: Pixabay.com

V talianskom meste Miláno na Silvestra vyčíňali skupinky cudzincov spôsobom, ktorý pripomína silvestrovské obťažovanie z nemeckého Kolína v roku 2015 – len v menšom meradle. K obťažovaniu došlo na Dómovom námestí v centre mesta.

Ako informoval taliansky denník Avvenire, polícia identifikovala tri rôzne prípady sexuálneho vyčíňania voči minimálne deviatim mladým ženám, ktoré boli v ten večer prítomné na námestí počas novoročných osláv. Ide o sedem Talianok a dve Nemky.

Štátna polícia zakrátko vykonala domové prehliadky u osemnástich osôb, z ktorých je dvanásť podozrivých z účasti na sexuálnych zločinoch. Ide o cudzincov i osoby s talianskym občianstvom, pričom všetci pochádzajú zo severu Afriky. Vekové rozpätie je od 15 do 21 rokov.

Podľa zdrojov z milánskej prokuratúry sa očakáva, že počet podozrivých ešte porastie. Polícia taktiež pracuje s tézou, že dotyční majú na svedomí aj ďalšie prípady sexuálneho násilia, krádeží či napadnutí. Vychádza aj zo záberov, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, či z výpovedí očitých svedkov.

Podstata či rozsah obťažovania nie je presne známy. Jedna z obetí, nemecká turistka, sa pred pár dňami zdôverila so svojou skúsenosťou v televíznej relácii Štvrtá republika. Ona aj s jej kamarátkou bola obkolesená „svorkou“ cudzincov, ktorí sa jej dotýkali a strhli ju k zemi.

Útočníkov bolo podľa nej aspoň tridsať, možno až päťdesiat. Niektorí jej strhli časť oblečenia vrátane podprsenky. Podľa svojich slov mala šťastie, že si pod sukňu v ten deň obliekla krátke gate, pretože bola vonku zima. „Útočníci hovorili po arabsky,“ dodalo dievča, pričom podotklo, že sa im smiali, keď sa ich snažili dievčatá zastaviť.

Tohtoročné incidenty nápadne pripomínajú vyčíňanie migrantov z Nemecka počas novoročných osláv v roku 2015. V meste Kolín nad Rýnom vtedy padlo viac ako tisícsto trestných oznámení, zhruba polovica sa týkala sexuálnych prečinov. Podobné udalosti menšieho rozmeru sa udiali aj v iných mestách.


Ďalšie články