Hrozba dvoch pandémií? Chrípka ešte len príde a zaočkovanosť proti nej je nízka

Nový koronavírus Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Infekčný variant omikron sa môže spojiť s chrípkou, čo povedie k dvom súbežným epidémiám, varujú odborníci. Predísť by tomu mohlo očkovanie a dodržiavanie protiepidemických opatrení.

Koinfekcie [stav, keď je osoba súčasne infikovaná viac ako jednou chorobou, pozn. red.] sa v populácii vyskytujú bežne. Aktuálne stojíme podľa odborníkov pred koinfekciou chrípky a korony. Táto duálna infekcia dostala názov flurona.

Odborníci na infekčné choroby sa domnievajú, že súčasné šírenie chrípky a vysoko infekčného variantu omikron podnieti nárast počtu koinfekcií. Každý rok postihne chrípka päť až pätnásť percent populácie, čo vedie globálne približne k 650-tisíc úmrtiam.

Minulý rok sme sa chrípkovej sezóne prakticky vyhli. „Na jednej strane bola nízka diagnostika, pretože laboratóriá boli vyťažené covidovými vzorkami, na strane druhej zabránili rúška šíreniu tejto infekcie. Jednou intervenciou sme kontrolovali naraz niekoľko chorôb,“ vysvetľuje infektológ Vladimír Krčméry.

Aj slovenské dáta potvrdzujú, že doposiaľ u nás ľudia neumierali na fluronu.

„V druhej vlne pandémie ochorenia COVID-19 sme na súdnolekárskych a patologicko-anatomických pracoviskách Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vykonali päťsto vyšetrení antigénovými rýchlotestami na prítomnosť celkovo desiatich variantov vírusu influenzy A a influenzy B. V súvislosti s výkonom pitvy sme neidentifikovali prípad súčasnej infekcie vírusom influenzy a SARS-CoV-2,“ uviedol pre Štandard patológ Michal Palkovič.

Odlíšiť sa nedajú, vyššia smrtnosť sa ešte nepotvrdila

Ochorenie COVID-19 a chrípka majú podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) spoločné symptómy vrátane kašľa, únavy, horúčky, dýchavičnosti, bolesti hrdla a tela, nádchy alebo upchatého nosa. Bez testovania sa podľa odborníkov nedá odlíšiť, či má človek COVID-19, chrípku, oboje alebo ani jedno.

Zatiaľ nie je k dispozícii dostatok údajov o tom, že by spojenie oboch ochorení malo závažnejšie následky, ako keby mal človek len jednu chorobu. Vyplýva to z decembrovej metaanalýzy dvanástich štúdií. Vedci v nej skúmali závažnosť koinfekcie COVID-19 a chrípky. Zistili, že obe choroby súčasne „nemali žiadny vplyv na celkovú úmrtnosť“.

Podľa Palkoviča je najväčšie riziko koinfekcie závažnými respiračnými vírusmi v tom, že cieľovým orgánom sú v obidvoch prípadoch pľúca. Koronavírusový variant omikron poskytuje v tomto smere nádej. Predbežné výsledky šiestich štúdií z viacerých krajín potvrdili, že omikron nepoškodzuje pľúca do takej miery ako predchádzajúce varianty.

Zdá sa, že omikron sa viac množí v oblasti hrdla, a preto je nákazlivejší. Odborníci však upozorňujú, že na oslavy je ešte priskoro. Výsledky štúdií sa musia ešte odborne posúdiť. Zatiaľ nemôžeme vylúčiť, že dôjde k takzvanej twindémii – spojeniu dvoch epidémií.

„Odpoveď sa dozvieme až po vyhodnotení sezóny. Minulý rok sme mali v tomto období veľmi prísne opatrenia, ktoré zabránili duálnym aj trojitým infekciám. Zatiaľ nevieme, ako bude omikron účinkovať v spojení s chrípkou a pneumokokmi. Každá spojená infekcia je horšia než monoinfekcia,“ varuje Krčméry.

Zaočkovanosť proti chrípke je nízka

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb vyzvalo rizikové skupiny a zdravotníkov, aby si dali injekciu proti chrípke. Vakcínu proti chrípke je možné aplikovať súčasne s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 alebo inou
vakcínou, napríklad proti pneumokokom alebo osýpkam, mumpsu a rubeole.

Na Slovensku je zatiaľ miera zaočkovanosti nízka. „Počas októbra a novembra 2021 sa proti chrípke zaočkovalo 123 413 poistencov VšZP. Za december ešte dáta vykázané nie sú,“ uviedla hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Zdravotná poisťovňa Union registruje podľa hovorkyne Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej 12 244 poistencov očkovaných proti chrípke. Tieto dáta ešte nie sú kompletné, lebo Union nemá vykázané od lekárov všetky výkony.

O niečo lepšie je na tom poisťovňa Dôvera. Za posledné dva mesiace minulého roka registruje 56 743 poistencov, ktorým uhradili vakcínu proti chrípke. Dokopy sa tak zaočkovalo viac než 192-tisíc ľudí, čo je približne 3,5 percenta slovenského obyvateľstva.

Okrem očkovania a rúšok sa môžeme proti chrípke brániť znížením mobility. „Málokto vie, prečo mávame už 20 rokov jarné prázdniny na prelome februára a marca. Vtedy je najväčší nedostatok D vitamínu a pohybu. Jarné prázdniny sú pozostatok chrípkových prázdnin a epidémie chrípky sú vďaka nim priaznivejšie,“ hovorí infektológ.

Doterajšie údaje nenasvedčujú tomu, že by sme v budúcich týždňoch mali čeliť dvom epidémiám. Virologické laboratóriá úradov verejného zdravotníctva odhalili túto sezónu zatiaľ len 36 prípadov vírusu chrípky A, jedenásť prípadov vírusu chrípky B a dva prípady vírusu parachrípky. Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) zatiaľ v roku 2022 klesá.

Dva vírusy vylieči jeden liek

Očkovanie proti chrípke nechráni pred COVID-19 a platí to aj opačne. Ide o dva rôzne vírusy a každá zo schválených vakcín efektívne chráni iba pred tým ochorením, na prevenciu ktorého bola vyvinutá.

Zatiaľ čo prevenciu nemožno oklamať, na liečbu oboch ochorení môžu pomôcť tie isté antivirotiká.

„Napríklad japonský liek favipiravir sa roky úspešne používal proti chrípke a zistilo sa, že účinne pomáha aj proti covidu. Mnohé lieky proti chrípke majú aj účinok proti covidu,“ vysvetľuje Krčméry.

Veľké nádeje možno podľa infektológa vkladať aj do proticovidového lieku molnupiravir. Je totiž derivátom favipiraviru. Na základe zmluvy priamo s výrobcom nakúpi Slovensko 34 560 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir. Niekoľko tisíc liečebných cyklov molnupiraviru je už dostupných v lekárňach na predpis všeobecným lekárom. Liečebný cyklus je balenie potrebné na liečbu jedného pacienta.


Ďalšie články