Vláda schválila obrannú dohodu s USA. Nasleduje schvaľovanie v parlamente

46. rokovanie vlády SR Jaroslav Naď, Ivan Korčok a náčelník generálneho štábu SR Daniel Zmeko pri predstavení DAC. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Vláda v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Kritici namietali, že ohrozuje suverenitu Slovenska. Predkladatelia, ministri Jaroslav Naď a Ivan Korčok, to popierajú. Smer-SD trvá mimoriadnej schôdzi parlamente a vyhlásení referenda o dohode.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA) neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR, naopak, zvyšuje ju tým, že zlepšuje schopnosť ozbrojených síl brániť Slovensko s naším spojencom. Po schválení návrhu dohody vládou to v stredu povedal šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽANO) sú pripravení komunikovať o jej obsahu. Naď zdôraznil, že ide o bežnú rámcovú zmluvu, ktorá je pre SR výhodná. Dodal, že kabinet ju schválil jednohlasne, preto neočakáva žiadne prekvapenia ani v parlamente.

Naď: Dohoda neohrozuje suverenitu SR

„Za najdôležitejšie považujem to, že táto dohoda nielen neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR, je to presne naopak. Zvyšuje ju tým, že zlepšuje schopnosť Ozbrojených síl SR brániť Slovenskú republiku, robíme to s naším spojencom. Preto chcem povedať, že nemôže byť rozpor, ak na jednej strane nemáme problém s garanciami bezpečnosti a obrany zo strany NATO, ktorej hlavnou súčasťou sú USA, a s touto krajinou ideme rozvíjať obrannú spoluprácu,“ povedal na brífingu Korčok.

Naď pripomenul, že zmluva sa pripravovala štyri roky, teda aj za predchádzajúcich vlád Petra Pellegriniho a Roberta Fica, ktorí ju vyjednávali. Zdôraznil tiež, že návrh zmluvy bol súčasťou verejnej diskusie. Na Legislatívnej rade vlády SR podľa Naďa nikto nespochybnil právne aspekty zmluvy. Takisto prešiel dokument aj Bezpečnostnou radou SR. „Je to štandardná rámcová zmluva, ktorú ma podpísanú väčšina členských krajín NATO,“ dodal s tým, že konkrétne záležitosti budú špecifikované vo vykonávacích dohodách. Do zmluvy podľa neho zapracovali relevantné pripomienky.

Korčok: Vláda sa zachovala zodpovedne

Korčok poďakoval všetkým členom vlády a koaličným partnerom za jasný postoj v tak dôležitej téme, ako je bezpečnostná obrana SR. Poukázal na množstvo dezinformácií. „Na základe tejto zmluvy nevstúpi ani jedna noha na územie SR, pretože táto zmluva nijakým spôsobom nezasahuje do kompetencie NR SR a vlády rozhodovať o pobyte a vstupe ozbrojených síl cudzieho štátu,“ vysvetlil minister zahraničia.

Prijatie dohody je podľa Korčoka dôkazom, že sa vláda správa v zahraničnej a obrannej politike zodpovedne. „Sme pripravení spolu s ministrom obrany ďalej komunikovať,“ skonštatoval Korčok.

Smer-SD chce referendum

Opozičná strana Smer-SD chce  presadiť referendum k dohode o obrannej spolupráci s USA. Spolu s nezaradenými poslancami okolo poslanca Tomáša Tarabu v stredu iniciovala k tejto téme mimoriadnu schôdzu parlamentu. Informoval o tom predseda strany Robert Fico. V zmysle rokovacieho poriadku má predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní od podania návrhu.

Naď si myslí, že je zbytočné, aby sa zvolávalo referendum k bežnej rámcovej zmluve. Povedal to v reakcii na návrhy Smeru-SD.

Proti dohode sa ozvala vlna odporu

Kriticky proti dohode vystúpilo viacero verejne známych ľudí. Najviac pripomienok – až 35 – predložil generálny prokurátor Maroš Žilinka. V Štandarde námietky formuloval napríklad Vladimír Palko alebo politológ Tomáš Šmíd.

Skupina bývalých politikov a právnických autorít zaslala prezidentke Zuzane Čaputovej verejnú výzvu, aby urýchlene predložila návrh na posúdenie Ústavnému súdu, či je dojednaná medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci s USA v súlade s Ústavou SR. 

„Znepokojuje nás, že ako hlava štátu, ale aj hlavná veliteľka ozbrojených síl SR, ste sa doteraz k tejto zmluve nevyjadrili. Pritom ide o jednu z vašich najsilnejších právomocí. Je neprimerané, ak nechceme povedať, že alibistické, aby prezidentka republiky stála mimo tohto procesu a mimo tejto diskusie,“ uviedli signatári. Výzvu inicioval Eduard Chmelár a podpísal ju bývalý premiér Ján Čarnogurský, exminister vnútra Vladimír Palko, emeritný sudca Ústavného súdu Ján Drgonec a bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová.

Nasleduje hlasovanie v parlamente

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory.

(tasr, haj)


Ďalšie články