Pohol sa sám a železnice nevedia prečo. Neriadený nákladný vlak sa sám dostal z Košíc až do Maďarska

rušeò HDV 131.075 - 4/ 076-2 Ilustračná fotka. Foto: Milan Kapusta/TASR

Súprava nákladného vlaku sa v pondelok (10. 1.) večer samovoľne uvoľnila na železničnej stanici Košice-Barca a prešla až na maďarské územie. Potvrdila to v stredu Železničná spoločnosť (ZSSK) Cargo Slovakia s tým, že nedošlo k ujme na zdraví zamestnancov a ani k poškodeniu majetku. Príčiny udalosti vyšetrujú.

„Vlak Pn 49720 (ZSSK Cargo) bol v pondelok vo večerných hodinách dovezený do železničnej stanice Barca výkonným dopravcom Petrolsped Slovakia, s. r. o. Nakoľko pre dovezenie vlaku do cieľovej železničnej stanice Haniska pri Košiciach bola potrebná zmena vlakového rušňa, vlakový rušeň bol z vlaku vypriahnutý a následne v železničnej stanici Barca obiehal vlak, ktorý do železničnej stanice dotiahol. Pri tejto činnosti rušňovodiča zo spoločnosti Petrolsped Slovakia, s. r. o. sa súprava vlaku svojvoľne dala do pohybu. Príčina samovoľného pohybu súpravy sa vyšetruje,“ uviedla pre TASR riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ZSSK Cargo Silvia Kuncová.

Na základe informácií z Maďarska k zastaveniu vlaku sa využili sklonové pomery trate, na ktorú bol vlak odklonený. „Nakoľko prebieha vyšetrovanie nehodovej udalosti, dôvody a dôsledky budú známe až po ukončení vyšetrovania. Nedošlo k žiadnej ujme na zdraví zamestnancov, ani poškodeniu majetku,“ doplnila Kuncová.

Železnice SR (ŽSR) informovali, že v pondelok po 20.00 h v stanici Barca výpravca zaregistroval samovoľný pohyb súpravy vlaku a následne postupoval v zmysle predpisov ŽSR. „Momentálne prebieha vyšetrovanie nehodovej udalosti, preto sa k udalosti vyjadríme až po ukončení vyšetrovania,“ informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Neriadený nákladný vlak s 22 vagónmi sa nepodarilo zastaviť na slovenskej strane a prešiel na sieť maďarských štátnych železníc MÁV. Na maďarskom území sa zastavil zhruba po 25 kilometroch medzi stanicami Hidasnémeti a Zsujta, uviedol v utorok maďarský dopravný server iho.hu. Na stanici Hidasnémeti v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe vlak takzvane „prerezal“ výhybku a pokračoval po zvažujúcej sa trati smerom k stanici Abaújszántó.

Podľa spravodajského servera 444.hu pri incidente nebol nikto zranený. Maďarské železnice v čase vyšetrovania incidentu uzatvorili železničnú trať medzi Hidasnémeti a Abaújszántó a na krátky čas bol zatvorený aj železničný hraničný priechod Hidasnémeti.

(tasr, haj)


Ďalšie články