Pri rekonštrukcii Notre Dame najviac bojujú s nánosmi zo zničenej olovenej strechy

katedrála sv. Petra a Pavla Požiar katedrály v apríli 2019. Foto: TASR/AP

Viac ako jeden a pol roka od ničivého požiaru parížska katedrála Notre Dame pomaly vstáva z popola. Zreštaurovali sa prvé maľby a dokonca sa objavili ďalšie, doteraz nepoznané. Zmizla časť lešenia a demontovali vzácny organ. Opäť sa rozozvučí až v roku 2024, keď má byť oprava vzácnej pamiatky dokončená.

Francúzskej televízii BFMTV sa podarilo exkluzívne nazrieť dovnútra opravovanej katedrály. Sprevádzal ju správca rekonštrukcie, generál Jean-Louis Georgelin. V reportáži sú najnovšie zábery, v ktorých kontrastujú gotické zákutia sakrálnej pamiatky a nespočetné metre lešenia.

Najsmutnejší je pohľad na srdce katedrály. Štíhla veža nazývaná aj „ihla“ sa zrútila a prerazila strop. Navždy stratené sú aj viaceré stredoveké vitráže. Požiar navyše spôsobil roztavenie viac ako 300 ton olova, ktorým bola veža a strecha obložená. Jedovaté olovo vo forme plynu a prachu poškodilo fresky a dostalo sa do vzácneho organu.

Napriek tomu zostalo zachovaných mnoho vzácnych prvkov. Dobrou správou je úspešné reštaurovanie malieb v Kaplnke svätého Ferdinanda. Reštaurátorka v reportáži vysvetlila, že po požiari zostali maľby takmer úplne čierne od oloveného prachu a popola. Očistené svieže farby dávajú nádej, že aj katedrála čoskoro vstane z popola. Na častiach zachovanej klenby pri kaplnke Notre-Dame-de-Guadalupe sa dokonca našli doteraz neobjavené maľby.

Oprava organu

Zložitejšia bude oprava organu. Demontáž nástroja pozostávajúceho z osemtisíc dielcov dokončila trojica špecializovaných firiem v decembri. Organ síce nie je vážne poškodený, ale každú píšťalu budú musieť vyčistiť a naladiť. Len ladenie podľa generála Georgelina potrvá pol roka. Cieľom je obnoviť pôvodný zvuk nástroja, ktorý zaznie pri slávnostnom otvorení zreštaurovanej katedrály. Plánovaný dátum je 16. apríl 2024, presne päť rokov od ničivého požiaru. Organista bude hrať slávnostnú skladbu Te Deum laudamus.

Najväčšou výzvou bude oprava pôvodných strešných klenieb a štíhlej veže. Doterajšie práce okrem toho komplikovali silné búrky, pandémia a toxické olovo, ktorého je v troskách katedrály neúrekom.


Ďalšie články