V Nemecku budú môcť očkovaní a prekonavší nosiť špeciálne pásky

271631607_7409924559033145_7499613669320519227_n Kompetentní v Nemecku ukazujú nové pásky. Foto: Sárska štátna kancelária

Obyvatelia nemeckého mesta budú môcť svoje covidpasy nahradiť špeciálnymi farebnými páskami. Opatrenie je zatiaľ dobrovoľné a niektorí kompetentní dúfajú, že sa neskôr rozšíri aj do iných miest.

Očkovaní ľudia a osoby, ktoré COVID-19 prekonali, budú môcť v Nemecku čoskoro nosiť farebné náramky. Cieľom navrhovaného opatrenia je pomôcť im jednoduchšie preukázať svoj covidový status.

Podľa medializovaných správ je totiž pre mnohých obyvateľov Nemecka veľmi otravné neustále predkladať potrebné doklady zakaždým, keď chcú vstúpiť do obchodov, reštaurácií, kín alebo do iných prevádzok.

Priekopníkom je 200-tisícové nemecké mesto Saarbrücken, ktoré je najväčším mestom a zároveň metropolou malej spolkovej krajiny Sársko, ktorá sa nachádza v juhozápadnej časti krajiny pri hraniciach s Francúzskom.

Premiér: Je to užitočné a vítané

Podľa sárskeho premiéra Tobiasa Hansa z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) by sa tento model mohol neskôr uplatniť aj v iných mestách. O novom spôsobe preukazovania informuje verejnoprávny Sársky rozhlas a najväčší nemecký denník Bild.

„Nové nápady na lepšie zvládnutie našich koronových opatrení sú vždy užitočné a vítané,“ uviedol Hans na Instagrame. „Preto podporujem iniciatívu obchodu, aby sa dodržiavanie koronavírusových pravidiel 2G pre maloobchod v Saarbrückene v budúcnosti stalo menej byrokratickým a priateľským k zákazníkom,“ pokračoval.

Po implementácii nového opatrenia umožnia obchodom v centre mesta rozdávať náramky tým, ktorým už skontrolovali covidové doklady, aby mohli ľahšie vstúpiť na iné miesta v okolí.

V krajine sa medzitým vo veľkom protestuje

V Nemecku platí v súvislosti s koronavírusom takzvaná 2G politika. Znamená to, že k verejnému životu sú de facto pripustení iba očkovaní (geimpft) a tí, ktorí koronavírus prekonali (genesen). Na opatrení sa dohodli regionálni lídri začiatkom decembra. Odchádzajúca kancelárka to vtedy nazvala aktom „národnej solidarity“.

Kým obyvatelia Saarbrückenu môžu využiť špeciálny covidový náramok, mnohí Nemci proti platným obmedzeniam a možnosti povinného očkovania, ktoré podporuje aj spolkový kancelár Olaf Scholz, vo veľkom protestujú.

S týmto cieľom do ulíc tamojších miest v posledných týždňoch vyšli desiatky tisíc ľudí. Asi 6-tisíc osôb vyjadrilo cez víkend svoju nespokojnosť s pravidlami aj v samotnom Saarbrückene.

V rovnakom čase je v Nemecku témou aj podávanie štvrtej dávky vakcíny, čo už sa deje napríklad v Izraeli. Potrebná bude podľa ministra zdravotníctva Karla Lauterbacha. Európska lieková agentúra (EMA) však v čerstvom vyjadrení uviedla, že v danom prípade hrozia problémy s imunitou. Experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zase skonštatovali, že opakované očkovanie pôvodnou vakcínou nedáva zmysel. Výnimkou sú ľudia s oslabenou imunitou.


Ďalšie články