Ak si Haščák očistí meno, bude to zodpovednosť Hamrana, Mikulca a Matoviča

ŠTS pokraèuje s pojednávaním vo veci vraždy J.Kuciaka Foto: Jakub Kotian/TASR

Jaroslav Haščák žiada ospravedlnenie za nezákonnú väzbu. Ak sa mu štátne orgány neospravedlnia, bude vraj žiadať odškodné desiatky miliónov eur.

Nepredbiehajme, ako celý prípad dopadne. Ale to, čo sme sa v utorok dozvedeli, je znepokojujúce. Ak by k tomu došlo, bude to deň pokorenia a štátnej hanby.

Haščák je v našej krajine symbolom zločinu v bielych golieroch, kauza Gorila, v ktorej centre vystupuje tento oligarcha ako hlavný hrdina, rozvrátila slovenskú politickú scénu. Z tých plánov, ktoré sa v Gorile splietali, sa všetko nestalo, ale ten zámer, myslenie a systém, to bol škandál.

Gorila položila otázku, kto vlastne vládne nášmu štátu. A v podstate viedla k zániku SDKÚ či vtedajšej liberálnej skorumpovanej strane ANO. Jej vtedajší predseda už vo väzení sedí. Gorila bola v podstate koncom postkomunizmu na Slovensku. Všetky pravicové strany, ktoré v čase odpočúvania bytu na Vazovovej ulici vládli, boli zmetené zo scény a nahradili ich strany nové. Pravica stratila morálnu prevahu nad postkomunistickou ľavicou, mala svoju Gorilu. Dôsledky znášame dodnes.

Kauza vyšla na verejnosť v decembri 2011, kabinet Ivety Radičovej už stratil chuť vládnuť a mal vyslovenú nedôveru. Ficovi sa otvorili všetky dvere, mohol vládnuť sám. Dlhé roky sa potom nič nedialo, za čo médiá aj verejnosť vinili práve Roberta Fica. V tieni tohto sveta s fľaškou coca-coly vyrástli noví politici ako Igor Matovič a Richard Sulík. Protesty proti Gorile doviedli do politiky aj niektoré kádre ako Sme rodina či Za ľudí. Všetko malo byť inak, Slovensko malo byť založené nanovo.

V decembri 2020, po dlhých deviatich rokoch od zverejnenia spisu, predviedla polícia tvrdý zásah v bratislavskom Digital parku, kde sídli Penta. Haščák bol obvinený a zadržaný. Z väzby bol prepustený po niekoľkých týždňoch začiatkom januára 2021. Krátko potom sa dalo v niektorých kruhoch počuť, ako sa ku Haščákovi vraj vo väzení správali. Údajne mu zadržali lekárom predpísané lieky, na čas dokonca okuliare, na cele nemal okno, takmer nevidel denné svetlo, v noci mu zase svetlo zapínali a vypínali. Je toho ešte viac a má to kulisy ako z inej doby.

To už je druhý príbeh spojený s Haščákovým menom.

Dal by sa z toho urobiť aj film, počet postáv je prekvapivo nízky. Za policajným zásahom proti Haščákovi stál práve súčasný policajný prezident Štefan Hamran, v tom čase viedol takzvaný Útvar osobitného určenia. Ministrom vnútra bol Roman Mikulec, pri moci bola súčasná vláda. Haščákovo obvinenie sa považovalo za jeho odsúdenie. Obzvlášť v tom vynikal Igor Matovič. Haščákovým advokátom je dnes Peter Kubina, ktorý prebral viacero prípadov po Danielovi Lipšicovi a ktorého práca bola v posledných takmer dvoch rokoch súčasťou nového poňatia spravodlivosti s veľkým priestorom pre viacerých kajúcnikov. Aj on je aktérom tejto doby.

Patrí k tomu aj vyjadrenie, prečo zastupuje Haščáka:

Je to neuveriteľný oblúk.

Pred decembrom 2020 nemal Haščák nič tak zničené ako vlastné meno. Stretal sa s tým na každom kroku, žil v tieni. Po policajnom zásahu a nezákonnej väzbe si práve to meno chce očistiť. Niečo také bolo pred decembrom 2020 nemožné a nepredstaviteľné. Teraz je možné oveľa viac. Tým, že viac ako o tie milióny mu ide o slovné ospravedlnenie, dáva najavo, že cíti morálnu prevahu.

Je to paradox, aký nemá obdobu. Netreba ešte predbiehať, ale polícia a prokuratúra už musia vedieť odpoveď. Ak by Haščák uspel, príde otázka, koho je to zodpovednosť.

Odpoveď vopred poznáme.

Matovičova politická generácia vyrástla na boji s Haščákovým svetom a štátu vládne takým spôsobom, že hrozí, že to bude tá istá politická generácia, ktorá sa bude musieť Haščákovi ospravedlniť. Alebo platiť.

Ťažko povedať, čo by bol väčší škandál.

Jedno je ale isté, ak na to príde, tak si budeme pamätať, že Haščákovo meno očistil Igor Matovič s Romanom Mikulcom a Štefanom Hamranom.


Ďalšie články