Otváranie len pre očkovaných a prekonavších, pri hromadných podujatiach tretia dávka alebo test

Vladimír Lengvarský Vladimír Lengvarský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rysuje sa podoba nového covid manuálu. Jeho hlavným kritériom bude preplnenosť nemocníc. V prevádzkach bude platiť už len režim prekonavší-očkovaní. Pri hromadných podujatiach budete potrebovať tretiu dávku alebo negatívny test.

Vláda bude na stredajšom rokovaní (12. januára) rozhodovať o novej podobe covid automatu. Ak vláda schváli zmeny, covid automat sa po novom bude volať covid manuál. Slovo automat evokuje určité stupne, ktoré sa dajú dosiahnuť, avšak nový manuál má stanoviť celkové pravidlá, ktorými sa budú regionálni hygienici riadiť.

Niektoré pravidlá prezradil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) v utorňajšej relácii TV Markíza Na telo plus. Farby v súčasnom covid automate sa vraj zrušia. „Pri dnešnom rýchlom vývoji by sme zo zelenej do čiernej farby okresov prešprintovali za dva týždne,“ vysvetlil minister.  

Variant omikron sa správa inak. Rezort sleduje rýchly nárast infekcií, avšak infikovaní ľudia zatiaľ neplnia nemocnice. Z dostupných dát však vyplýva, že infekcia týmto variantom si vyžaduje hospitalizáciu v priemere už po šiestich dňoch, oproti rozmedziu 9 až 10 dní, ktoré platilo pri delta variante. Preto bude jedným z hlavných faktorov nového covid manuálu práve obsadenosť nemocníc.

Zatiaľ nevedno, aký priebeh bude mať omikron na Slovensku. V rizikovej populácii nad 60 rokov sa stále nezaočkovalo takmer 370-tisíc ľudí. Zo slovenskej štúdie nedávno vyplynulo, že viac než polovica nezaočkovaných nemá protilátky. Ministerstvo zdravotníctva preto zriaďuje núdzové zdravotnícke zariadenia, kde sa budú triediť pacienti a liečiť primárne ľahšie stavy pacientov. Cieľom je predísť preplneniu nemocníc a zachovať dostatok lôžok pre závažné stavy covidových pacientov.

Testovanie bude fungovať inak

Vo viacerých európskych štátoch vypadla počas delta vlny z covidpasov možnosť preukázať sa negatívnym testom – PCR alebo antigénovým. Ani v novej pracovnej verzii covid automatu sa možnosť „otestovaní“ nevyskytuje. Platiť by mal už iba režim OP.

Novinkou by mohol byť režim OP+. V takomto režime by mohli fungovať niektoré rizikové podujatia alebo prevádzky. V nich by sa museli testovať aj očkovaní a tí, čo ochorenie prekonali. 

„Niekde budú stačiť dve dávky očkovania, pri vysokorizikových aktivitách už bude potrebný aj test. Tretia dávka alebo test k očkovaniu bude potrebný v prípade účasti na svadbách, karoch, oslavách, plesoch,“ vymenoval minister. Režim OP plus by sa mal vzťahovať aj na prevádzku hotelov či organizáciu niektorých športových podujatí. Pre deti by mal postačovať test, ktorý absolvujú v školách.

Návrh opatrení pre hromadné podujatia pre začínajúcu pandemickú vlnu spôsobenú variantom omikron. Zdroj: uznesenie vlády

Podľa odborníkov to dáva zmysel a negatívne testy už v tejto fáze pandémie nestačia. Vierohodný a smerodajný vraj nie je ani doposiaľ spoľahlivejší PCR test. „Ľahko totiž nastane situácia, že v okamihu laboratóriom potvrdenej negativity po jednom až dvoch dňoch od odberu steru sa dotyčný človek už stihol nakaziť a začína nákazu ďalej šíriť. V prípade veľmi rýchleho variantu, ako je omikron, stráca platnosť negatívneho PCR testu v podstate význam zeleného pasu,“ vysvetľuje pre Štandard biochemik Libor Grubhoffer.

Podľa Lengvarského by sa mohla zmeniť aj dĺžka karantény. V súčasnosti trvá desať dní, ale omikron je natoľko infekčný, že vedie k nákaze širokej populácie pracujúcich ľudí. To ohrozuje poskytovanie niektorých služieb. „Ak by hrozili vysoké výpadky zamestnancov, budeme dĺžku karantény prehodnocovať. Tá sa však bude odvíjať od očkovacieho statusu,“ naznačil šéf rezortu. Najkratšia karanténa, zrejme trojdňová, by sa týkala osôb s troma dávkami vakcíny.

Minister tiež prezradil, že o povinnom očkovaní sa tak skoro nerozhodne. Analýza, ktorú mal rezort spoločne s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou pôvodne predložiť do 10. januára, ešte nie je hotová.


Ďalšie články