Pellegrini sa s Budajom v zákulisí Markízy zhodol na dezolátoch v Smere. Obáva sa straty voličov

271737372_4809828675739969_6391079240562460043_n Peter Pellegrini a Ján Budaj v zákulisí TV Markíza. Foto: Facebook

Počas nedeľného televízneho duelu medzi expremiérom Petrom Pellegrinim a ministrom životného prostredia Jánom Budajom zaznelo pred kamerami viacero zaujímavých vecí. Avšak aj pred ním.

Na mape slovenskej vysokej politiky zrejme niet strán, ktoré by zápasili o tak podobného voliča ako Smer-SD a Hlas-SD. Tento fakt nutne znamená, že oba subjekty sa voči sebe potrebujú častokrát rázne vymedzovať.

Aktuálne to pritom vyzerá, že Hlas-SD má najlepšie časy za sebou. Ako ukazujú prieskumy verejnej mienky, strana od minulej jari, keď dosahovala aj 25-percentné výsledky, stratila zhruba štvrtinu voličov. Nie je tajomstvom, že tí sa presunuli najmä k Ficovi.

V tejto atmosfére vzájomnej animozity sa na internete objavil videozáznam, v ktorom Pellegrini viedol priateľský rozhovor s ministrom životného prostredia za koaličnú OĽaNO Jánom Budajom. Dialóg sa uskutočnil v zákulisí TV Markíza pred vysielaním prvej tohtoročnej diskusnej relácie Na Telo. Obaja aktéri pritom na záberoch pôsobia, ako keby si plne neuvedomovali, že sú nahrávaní a v živom vysielaní. A tak to aj vyzeralo.

Dezoláti v Smere?

Budaj Pellegriniho na videu chváli, že odišiel zo strany, v ktorej pôsobil drvivú väčšinu svojej politickej kariéry. „Ja vítam to, že ste prehodili výhybku a nechcete sprevádzať Fica do minulosti,“ povedal mu.

Pellegrini následne Budajovi vyjadril obavy z toho, že “takýmto rozvážnym spôsobom” by sa Hlas-SD mohol sám “vykostiť” asi o päť percent voličov. Pellegrini tým pravdepodobne dáva najavo, že si je vedomý toho, na aké praktiky voliči reagujú kladne.

„Ale to sú dezoláti, čo s nimi urobíte, buď pôjdete s nimi a nebudete mať žiaden koaličný potenciál, alebo pôjdete…,“ reaguje Budaj populárnou novou nadávkou a napije sa zo šálky.

„No, sú, sú…,“ odvetí Pellegrini. “Áno, ja nechcem ísť do toho extrému. Nechcem dovoliť tam zatlačiť Hlas,” pokračuje s dodatkom, že sa snaží fungovať umiernene a neodišiel vraj zo Smeru preto, aby sa spájal s extrémistami.

Zďaleka pritom nejde o prvú Pellegriniho kritiku voči Ficovi. V októbri vyhlásil, že si vie len ťažko predstaviť vládu, na ktorej čele by stál Fico, a konštatoval, že jeho strana je viac hnedou ako červenou sociálnou demokraciou.

Reč prišla aj na vojenskú dohodu s Američanmi

Obaja politici sa však pred vysielaním riadnej diskusie aj rozkmotrili. Konkrétne na otázke prítomnosti amerických vojsk na území Slovenska, ktorú predznamenáva nová dohoda o obrannej spolupráci so zámorskou veľmocou.

„Otázka je, či sa tam dá ešte niečo vynegociovať alebo je to už definitívne znenie,“ vravel Pellegrini s tým, že proti prítomnosti cudzej armády na našom území sa vymedzoval už dávnejšie a svoj postoj vraj nezmenil.

„Tak aké cudzie vojská. Však sme spojenci alebo sme nepriatelia,“ oponoval mu Budaj.

Hlas-SD ešte donedávna odmietal opozíciou navrhované referendum o zmluve s USA. Po kritike však úplne otočil a túto ideu podporil.


Ďalšie články