To, čo sme videli v Miloslavove, sa nesmie opakovať. Keď bude treba, zmeníme Trestný zákon

40. schôdza Národnej rady SR Boris Kollár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Keď niekto spraví niečo zlé, tak má byť za to potrestaný a niesť dôsledky za svoje skutky. Bez ohľadu na to, kto je jeho otec, mama alebo kamarát.

Určite každý z vás zachytil ten nešťastný a smutný prípad, ktorý sa nedávno odohral v Miloslavove. 11-ročné dievčatko kruto napadla skupina „frackov“, liali do nej alkohol, zbili ju, vyzliekli a celé si to natočili na telefón a potom zavesili na internet. A vraj tento útok nebol prvý, že to táto skupinka robí opakovane.

Pýtam sa preto, že dokedy sa budeme na toto pozerať, že nám šikanujú naše deti, že nám ich opíjajú, mučia a bijú. Veď to na nich zanecháva absolútne nezmazateľné stopy, ťažké rany na psychike, s ktorými sa možno väčšina z nich nikdy nevyrovná. Veď také dievča sa môže kľudne jedného dňa rozhodnúť, že spácha samovraždu. A prečo? Lebo jej nahé fotky kolujú po internete a viete, ako to je, že keď sa takéto niečo už na internet dostane, tak je takmer nemožné to odtiaľ zmazať. A s takým niečím sa len ťažko vie niekto vyrovnať.

Musím povedať, všetci to dobre viete, že som otec, ktorý má veľa detí, preto sa ma tento prípad dotkol veľmi osobne. Neviem si predstaviť, že by toto niekto spravil mojej 11-ročnej dcére alebo jednoducho ktorémukoľvek z mojich detí, alebo ľudí, ktorých poznám. Je to neprípustné a veľmi ma trápi, že si vôbec nejaké dieťa musí takýmto niečím prechádzať, a viem, že určite nie je jediná. Určite je množstvo detí, ktoré sa o tom boja hovoriť, a my ako rodičia by sme mali byť pre ne oporou a snažiť sa im byť priateľmi v takýchto situáciách, aby sa nám nebáli zdôveriť. Je dôležité, aby každý rodič pestoval svoj vzťah s dieťaťom a venoval mu dostatok času.

Takisto je dôležité, aby sme sa k tomu patrične postavili aj ako spoločnosť. Musíme sa voči takýmto skutkom ohradiť, nie je mysliteľné, aby to na Slovensku fungovalo tak, že budú niektoré rodiny nedotknuteľné. Dopočul som sa, že hlavná aktérka tohto incidentu má mať mamu policajtku, a preto sa doteraz všetky útoky ututlali. A proti tomuto musíme bojovať, pretože si máme byť všetci rovní. A keď niekto spraví niečo zlé, tak má byť za to potrestaný a niesť dôsledky za svoje skutky a bez ohľadu na to, kto je jeho otec, mama alebo kamarát.

Rozhodol som sa na najbližšiu koaličnú radu predvolať ministra vnútra a budem od neho požadovať jasné kroky, teda akým spôsobom sa chystá na Slovensku zamedziť takejto šikane. A keď to bude nutné, tak vyvolám aj zmenu trestného zákona, aby takéto deti, ktoré šikanujú a dokazujú si svoju silu na slabších, skončili v ústavoch, takzvaných polepšovniach až do svojho 18. roku života.

A prečo to hovorím? Lebo je veľmi veľa takýchto prípadov, toto je len jeden z nich, o ktorom sme sa dozvedeli, vďaka tomu, že bol medializovaný. Musíme vytvoriť pocit istoty deťom, na ktorých je takáto šikana vykonávaná, že tí, ktorí im to robia, budú tvrdo potrestaní, aby sa nám nebáli o tom povedať.

A tí, ktorí takéto niečo robia, aby vedeli, že za ich činy skončia nekompromisne v ústavoch. Toto sú veci, ktoré budem požadovať, lebo toto naozaj musíme zastaviť!

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články