Pápež podporil očkovanie a odsúdil šírenie dezinformácií

Pápež František na Slovensku Na snímke pápež František prichádza na stretnutie s biskupmi, kňazmi, zasvätenými osobami, seminaristami a katechétmi v Katedrále s. Martina v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

Pápež František v pondelok odsúdil šírenie nepodložených tvrdení o vakcínach proti ochoreniu COVID-19. V pravidelnom každoročnom prejave pred diplomatmi akreditovanými vo Vatikáne František podporil očkovanie voči koronavírusu a starostlivosť o zdravie označil za morálnu povinnosť každého človeka.  

„Uvedomili sme si, že na tých miestach, kde prebiehala účinná očkovacia kampaň, sa znížilo riziko vážnych následkov tejto choroby,“ povedal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. Podľa Františka je preto dôležité pokračovať v snahách o dosiahnutie čo najvyššej miery zaočkovanosti, uviedla agentúra Reuters.

Pápež, ktorý je sám plne zaočkovaný proti koronavírusu, pred diplomatmi z takmer 200 krajín taktiež varoval pred ideologicky motivovanými vyjadreniami týkajúcimi sa očkovania.

„Bohužiaľ, stále viac zisťujeme, že žijeme vo svete silných ideologických rozdielov. Ľudia sa často nechajú ovplyvniť ideológiou súčasnosti, nezriedka podporovanou nepodloženými informáciami alebo nedostatočne zdokumentovanými faktami,“ uviedol.

Hoci vakcíny pápež nepovažuje za „magický liečivý prostriedok“, podľa jeho názoru však ide o „najrozumnejší spôsob“ ochrany voči dôsledkom ochorenia COVID-19.

V kontexte podpory očkovania pápež ďalej povedal, že „zdravotná starostlivosť je morálnou povinnosťou“, čím podľa Reuters zrejme reagoval na katolíkov a iných kresťanov, najmä v Spojených štátoch, ktorí odmietanie očkovania zdôvodňujú náboženstvom a výhradou vo svedomí.

Pápež takisto opätovne vyzval vlády krajín sveta, aby zabezpečili prístup k vakcínam všetkým obyvateľom planéty, píše agentúra AFP.

(tasr)


Ďalšie články