Obrannú zmluvu s USA dajte na posúdenie Ústavnému súdu, vyzývajú prezidentku Chmelár, Drgonec či Palko

Summit NATO v Bruseli Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) prichádza na summit NATO v Bruseli v pondelok 14. júna 2021. Prezidentka SR prišla na summit v sprievode ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nie je na snímke), ministra obrany Jaroslava Naďa (druhý sprava) a veľvyslanca SR pri NATO Petra Bátora (vpravo). Foto: TASR/AP

Skupina bývalých politikov a právnických autorít zaslala prezidentke Zuzane Čaputovej verejnú výzvu, aby urýchlene predložila návrh na posúdenie Ústavnému súdu, či je dojednaná medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci s USA v súlade s Ústavou SR. „Znepokojuje nás, že ako hlava štátu, ale aj hlavná veliteľka ozbrojených síl SR, ste sa doteraz k tejto zmluve nevyjadrili. Pritom ide o jednu z vašich najsilnejších právomocí. Je neprimerané, ak nechceme povedať, že alibistické, aby prezidentka republiky stála mimo tohto procesu a mimo tejto diskusie,“ uviedli signatári.

„Viac ako 70 pripomienok odbornej i laickej verejnosti, z toho väčšina zásadného charakteru, vrátane petície, ktorú podpísali desaťtisíce občanov, svedčí o tom, že zmluva spôsobuje vážne pochybnosti o jej súlade s Ústavou Slovenskej republiky,“ konštatuje výzva, ktorej iniciátorom je akademik, bývalý politik a prezident občianskeho združenia Zjednotení za mier Eduard Chmelár. Výzvu podpísali aj bývalý premiér Ján Čarnogurský, exminister vnútra Vladimír Palko, emeritný sudca Ústavného súdu Ján Drgonec a bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. K signatárom sa pripojil aj bývalý župan Bratislavského samosprávneho kraja a bývalý poslanec NR SR Vladimír Bajan.

Ako podpísané osobnosti zdôrazňujú, najčastejšie obavy a výhrady sa týkajú napríklad zachovania právomocí slovenských orgánov činných v trestnom konaní, zachovania práva kontroly rozmiestneného materiálu USA, potreby výslovného zákazu dovozu, rozmiestnenia, prechovávania a skladovania jadrových zbraní na území SR či možností reálneho vypovedania tejto zmluvy.

Výzva prezidentke

„Znepokojuje nás, že ako hlava štátu, ale aj hlavná veliteľka ozbrojených síl SR, ste sa doteraz k tejto zmluve nevyjadrili. Pritom ide o jednu z vašich najsilnejších právomocí. Je neprimerané, ak nechceme povedať, že alibistické, aby prezidentka republiky stála mimo tohto procesu a mimo tejto diskusie,“ odkazujú signatári prezidentke Zuzane Čaputovej. Žiadajú ju preto, aby využila svoju právomoc a Ústavnému súdu predložila na posúdenie, či je obranná zmluva v súlade s Ústavou SR. Prezidentka tak môže urobiť iba dovtedy, kým vláda predloží DCA na rokovanie NR SR, čo môže byť už tento týždeň.

„Vážená pani prezidentka, vo svojej bilancii uplynulého roka ste za najvýznamnejšiu a najinšpiratívnejšiu udalosť označili návštevu hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku. Pápež František počas nej vyzval Slovensko, aby sa stalo poslom mieru v srdci Európy. Veríme, že sa s týmto jeho želaním stotožňujete a budete pracovať v prospech tejto vízie, nie v prospech hrozby, že sa Slovensko stane základňou budúcej vojny. Apelujeme na vašu zodpovednosť a na vašu povinnosť chrániť štátne záujmy Slovenskej republiky a veríme, že sa k tejto výzve postavíte štátnicky a zareagujete na ňu v súlade s ústavnými lehotami schvaľovacieho procesu,“ uzatvárajú signatári.  

Kritika od Žilinku aj opozície

Výzva prichádza po odmietnutí obrannej zmluvy generálnou prokuratúrou, ktorá v rámci pripomienkového konania vzniesla 35 zásadných pripomienok. Podľa generálnej prokuratúry zo zmluvy vyplýva ohrozenie suverenity Slovenska či príliš voľný pohyb amerických vojakov a zbraní po našom území. V pripomienkach prokuratúra spomenula aj plot pri americkej ambasáde.

„Niet pochýb, že ustanoveniami návrhu bilaterálnej Dohody, ktoré nie sú partnersky obojstranne vyvážené pre obe zmluvné strany a absentuje aj akýkoľvek prvok reciprocity, sa navrhuje potencionálne zasiahnuť do zvrchovaných oprávnení Slovenskej republiky, ako aj do práv a záujmov fyzických a právnických osôb Slovenskej republiky,“ konštatovala prokuratúra.

Znenie dohody kritizovali aj mimoparlamentné strany Hlas-SD a Smer-SD, ktoré avizovali, že nebudú v parlamente za jej schválenie hlasovať.

Naďova výzva

Naopak, zmluvu s USA obhajujú premiér Eduard Heger (OĽaNO) či koaliční ministri Jaroslav Naď (OĽaNO), Ivan Korčok (SaS) či Milan Krajniak (Sme rodina), ktorí ju označujú za štandardnú bilaterálnu zmluvu, ktorú s USA uzavreli napríklad Maďarsko či Poľsko. Slovensko má byť jednou z posledných krajín NATO, ktorá tak doteraz nespravila.

Ostro sa na adresu kritikov dokumentu vyjadril najmä minister obrany Jaroslav Naď. Minister na sociálnej sieti deklaroval, že ak sa naplní čo i len jedna hrozba vyslovená z úst kritikov dohody, podá demisiu a už sa nikdy o verejnú funkciu nebude uchádzať.

V opačnom prípade však očakáva rovnaký zásadový postoj od druhej strany. „Ak sa to nestane, kým je pri moci táto vláda, ak nevznikne americká základňa, Američania nedovezú na územie SR ani jednu zbraň hromadného ničenia a neodovzdáme Američanom ani jedno letisko, nech sa ospravedlnia, priznajú, že strašili a už sa nikdy neuchádzajú o žiadnu verejnú funkciu,“ adresoval Naď výzvu skupine s menoslovom Fico, Blaha, Uhrík, Kotleba, Mazurek, Chmelár, Čarnogurský a Žilinka.


Ďalšie články