Johnsona môže v čele britských konzervatívcov nahradiť praktizujúci hinduista

Na archívnej snímke z 1. septembra 2020 britský premiér Boris Johnson (vpravo) a minister financií Rishi Sunak. Foto: TASR/AP Na archívnej snímke z 1. septembra 2020 britský premiér Boris Johnson (vpravo) a minister financií Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Hoci to nie je témou dňa, britský premiér Boris Johnson má k svojmu koncu v čele konzervatívnej strany bližšie než kedykoľvek predtým. Nahradiť by ho mohol praktizujúci hinduista a jeden z najbohatších britských politikov Rishi Sunak.

Kariéra šéfa britskej vlády Borisa Johnsona má zrejme najlepšie časy dávno za sebou. Svetoznámeho politika a jeho konzervatívnu stranu okrem citeľnej straty energie trápi aj niekoľko vážnejších prehreškov. Reč pritom nie je len o medializovanom porušovaní pandemických pravidiel, ale aj o zbabraných doplňovacích voľbách v okrsku Severný Shropshire, problémoch s migračnou krízou, ohýbaní pravidiel lobingu či príklone k ideológiám, ktoré boli takzvaným toryovcom dlhú dobu cudzie.

Tieto a ďalšie faktory sa prejavili aj na Johsonovej klesajúcej podpore. Kým pred polrokom na otázku, či si premiér vo svojom kresle počína „dobre“, odpovedalo kladne až 85 percent konzervatívnych voličov, po prieskume, ktorý sa konal na prelome rokov 2021 a 2022, tento údaj padol na 61 percent.

Úmerne s tým stúpol aj počet toryovcov, ktorí spôsob plnenia povinností tohto politika z Downing Street 10 ohodnotili slovíčkom „zle“. Kým v minulosti šlo o 5 percent opýtaných, dnes hovoríme až o 38 percentách.

Takýto markantný pokles podpory zákonite vyvoláva medzi straníkmi debaty o Johnsonovej možnej výmene, kým nebude neskoro. Koho však má strana so stáročia trvajúcou históriou v talóne a akú šancu ten-ktorý kandidát má?

Možnosti sú zatiaľ iba dve

Touto otázkou sa zaoberal exkluzívny prieskum YouGov pre britskú televíziu Sky News. Z výsledkov vyplynulo, že najhorúcejším kandidátom na nového lídra konzervatívcov je podľa straníkov minister financií Rishi Sunak, ktorého podporuje 33 percent opýtaných. Druhou v poradí skončila so ziskom 25 percent šéfka diplomacie Liz Trussová. Ostatní kandidáti ako Jeremy Hunt, Michael Gove, Sajid Javid alebo Priti Patelová získali podporu menej ako 10 percent.

Sunak sa medzi konzervatívcami teší tak značnej podpore, že až 46 percent straníkov si myslí, že by si vo vedení tohto politického subjektu počínal „lepšie“ ako Johnson. Naopak, 16 percent sa nazdáva, že „horšie“ a 30 percent označilo odpoveď „rovnako“.

Henry Hill, redaktor portálu ConservativeHome, citovaný portálom Politico v decembri povedal, že Sunakova kampaň „začína klepať ľuďom po pleci“ a že medzi poslancami sa na túto tému už vedú prieskumy. Proces je vraj v plnom prúde.

Zástanca brexitu s plnou peňaženkou

Rishi Sunak sa narodil v Southamptone v roku 1980 britsko-indickým rodičom. Vyštudoval filozofiu, politológiu a ekonomiku na oxfordskej Lincoln College a neskôr získal titul MBA na Stanforde. Po ukončení školy pracoval pre banku Goldman Sachs, ktorej pád odštartoval globálnu hospodársku krízu v roku 2008, a neskôr vo firmách zaoberajúcich sa hedžovými fondami. Je praktizujúcim hinduistom.

Sunak sa do vysokej politiky dostal v roku 2015, kedy ho zvolili za obvod Richmond. Neskôr zastával mnoho dôležitých vyšších funkcií, pričom jeho kariéra vyvrcholila práve posadením sa do kresla ministra financií. Sunak je zástancom brexitu a prestížny ekonomický magazín Economist ho nazval „duchom Thatcherovej“. Počas pandémie bol kritizovaný za nedostatočnú pomoc zamestnancom, no na druhej strane údajne hrozil rezignáciou v prípade zavedenia druhého lockdownu práve pre jeho dopady na ekonomiku. Je považovaný za jedného z najbohatších britských politikov vôbec.


Ďalšie články