Exšéf britského očkovania: Vakcinovanie po tretej dávke zastavte, postupujte ako pri chrípke

dix Clive Dix. Reprofoto: Facebook

Niekdajší prvý muž britského očkovania Clive Dix vyzval na zastavenie vakcinácie proti covidu po podaní posilňujúcej dávky. Hlavnou úlohou je dnes v jeho očiach vládna podpora výskumu, ktorý bude zameraný na ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva. Dix zároveň tvrdí, že s koronavírusom by malo byť zaobchádzané podobne ako s chrípkou.

Čoraz viac zdravotníckych a iných autorít označuje súčasný rok 2022 za definitívny termín konca pandémie vo svete. Spomenúť možno Svetovú zdravotnícku organizáciu, šéfa spoločnosti Moderna, českého biochemika Jana Konvalinku, analytikov obrej investičnej banky JP Morgan či dokonca aj miliardára Billa Gatesa.

Bodku za érou covidu ako globálneho problému by mohla dať mutácia omikron, ktorá dominuje v čoraz väčšom počte krajín. Jej hlavnými znakmi sú totiž extrémne rýchle šírenie, no zato zásadne menšia rizikovosť pre infikovaných.

Úzko s tým súvisí aj problematika očkovania, ktoré sa v priebehu roka stalo v mnohých kútoch sveta vrátane Slovenska hlavnou priepustkou na slobodu. A to nie bezvýhradnou.

Vrátime sa niekedy do normálu? Alebo budú naším novým normálom práve očkovacie pasy, ktorých platnosť bude pravidelne podmieňovať nová a nová dávka vakcíny? Na tieto a podobné kľúčové otázky najnovšie odpovedal aj niekdajší šéf britského očkovania Clive Dix. Ten pôsobil na poste predsedu pracovnej skupiny pre vakcíny v Spojenom kráľovstve a má za sebou vyše 30-ročné skúsenosti vo sfére farmaceutiky a biotechnológií.

Tri dávky a stačilo

Podľa Dixovho názoru by sa mal COVID-19 považovať za endemický vírus podobný chrípke a vyzval na zastavenie hromadného očkovania vo Veľkej Británii po aktuálnej kampani, ktorá je zameraná na podávanie tretej posilňovacej dávky.

„Masové očkovanie populácie v Spojenom kráľovstve by sa malo v súčasnosti skončiť,“ povedal doslovne Dix. „Potrebujeme kontrolovať chorobu, nie šírenie vírusu. Naším budúcim cieľom je zastavenie progresu choroby do ťažkého stavu,“ dodáva expert.

Za týmto účelom navrhuje, aby ministri urýchlene podporili výskum imunity zahŕňajúci aj B-bunky a T-bunky (biele krvinky), čo by malo pomôcť vytvoriť efektívnejšie vakcíny pre zraniteľné skupiny v populácii.

S názorom Dixa súhlasia vrcholní politickí predstavitelia konzervatívcov, ktorí volajú po zmene covidovej stratégie a návrate k „novému normálu“, informuje tamojší denník Guardian.

Ďalší britský expert Andrew Pollard, šéf Spoločnej komisie pre očkovanie a imunizáciu (JAVI), povedal, že pre všeobecné zavedenie štvrtej očkovacej dávky neexistujú presvedčivé dôkazy. Booster číslo 2 sa medzitým stal praxou či teóriou v Nemecku, v ČileIzraeli. Pollard sa ukázal ako skeptik napríklad aj v auguste 2021, kedy sa nechal počuť, že k dispozícii nemáme nič, čo by koronavírus zastavilo, a že kolektívna imunita je mýtus.

Producenti vakcín to vidia inak

Názory Dixa či Pollarda sú však v príkrom rozpore so želaním a predikciami farmaceutických firiem, ktoré produkujú očkovacie látky na báze mRNA.

Albert Bourla, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, minulý mesiac uviedol, že ľudia budú zrejme potrebovať štvrtú dávku vakcíny skôr ako sa predpokladalo. Ako dôvod označil práve rozmach variantu omikron, ktorý dokáže imunitu po očkovaní efektívnejšie obísť.

Rovnako uvažuje aj šéf Moderny Stephane Bancel. „Za predpokladu, že omikron akceleruje smerom do endemickej fázy, stále si myslím, že na jeseň bude potrebná štvrtá dávka,“ povedal funkcionár. Najmä to bude platiť pre ľudí s oslabenou imunitou. Tí vraj môžu potrebovať podpornú dávku každý rok.

Európska komisia v máji 2021 uzavrela dohodu s konzorciom Pfizer/BioNTech o dodaní 1,8 miliardy dávok, čím v zásade vytlačila klasickejšie vakcíny na vektorovej báze na absolútnu perifériu. Ako a či sa všetky zakúpené ampulky zužitkujú je vzhľadom na aktuálne dianie otázne.


Ďalšie články