Polícia v Seattli si počas protestov BLM vymyslela prítomnosť pravicových extrémistov

Vo Washingtone demonštrovali na Trumpovu podporu tisíce jeho stúpencov Stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa protestujú počas protestného zhromaždenia na Freedom Plaza vo Washingtone 12. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Úmyselná dezinformácia. Tak zhodnotilo činnosť polície v Seattli vyšetrovanie Úradu pre zodpovednosť polície. Tamojší muži zákona si počas protestov BLM vymysleli informácie o prítomnosti ozbrojených členov skupiny Proud Boys.

Úrad pre zodpovednosť polície (OPA) v americkom Seattli odhalil, že si tamojšie policajné zložky vymysleli informácie o prítomnosti pravicových extrémistov z organizácie Proud Boys v meste počas protestov rasového hnutia Black Lives Matter.

Udalosť sa podľa záverov vyšetrovania odohrala vo večerných hodinách 8. júna roku 2020, čo bolo krátko po tom, ako muži zákona východného okrsku Seattlu opustili svoju policajnú budovu. Tú vtedy zabrali radikálni ľavicoví protestujúci, pričom začala vznikať i takzvaná Kapitolská autonómna zóna (v skratke CHAZ alebo CHOP) bez prítomnosti polície.

Policajti si začali vymieňať informácie o pohybe členov organizácie Proud Boys, ktorá je označovaná za radikálnu pravicovú skupinu, ktorá má presadzovať ideológiu belošskej nadradenosti. Vodcom organizácie je však istý Enrique Tarrio, ktorý je černoch kubánskeho pôvodu a ktorý podobné obvinenia odmieta. Zaujímavosťou je, že Tarrio v minulosti spolupracoval s FBI ako informátor.

Muži zákona cez vysielačku komunikovali, ako sa skupina týchto pravicových radikálov zhromažďuje pri mestskej radnici a neskôr smeruje do stredu mesta.

Sú ozbrojení?

„Vyzerá to, že niektorí z nich otvorene nesú zbrane,“ znela jedna z týchto správ. Iná naznačovala, že členovia Proud Boys hľadajú miesto, kde by mohlo dôjsť ku konfrontácii, zrejme s protestujúcimi BLM. Tieto správy sa dostali aj na sociálne siete, keďže viaceré osoby monitorovali policajné hlásenia počas nepokojov v meste.

Hlásenia o neexistujúcich členoch Proud Boys malo podľa denníka Seattle Times vyvolať paniku medzi ľavicovými radikálmi vo vznikajúcej autonómnej zóne. Niektorí ľudia sa tam začali ozbrojovať, iní stavať barikády, aj keď tieto činnosti sa zrejme diali i bez vymyslených policajných hlásení.

Podľa oficiálnych dokumentov boli tieto správy povolenou snahou o „dezinformáciu“, ktorú schválilo viacero členov vedenia tamojšej polície. Ako však ukázalo vyšetrovanie, postup porušil pravidlá.

Dlhodobé podozrenia

Očakáva sa disciplinárne konanie, ktoré ale pravdepodobne nebude mať nijaký dosah. Dvojica zamestnancov, ktorá nariadila a kontrolovala dezinformačný rozkaz, už u tamojšej polície nepracuje. Štvorica mužov zákona, ktorí sa podieľali na dezinformačnej rádiovej komunikácii, potrestaná nebude. Riaditeľ OPA Andrew Myerberg uviedol, že vina leží na nadriadených osobách, ktoré rozkaz vydali.  

Podozrenia o dezinformáciách zo strany polície existovali už od začiatku. Krátko po dotknutej komunikácii sa na sociálnej sieti objavili dohady, že ide o klamstvá. Aktivista Matt Watson uviedol, že nikto v uliciach nevidel členov skupiny Proud Boys.

Novinár Omari Salisbury neskôr v roku 2020 požiadal OPA, aby mu ukázala zábery z kamier policajtov, ktorí údajných pravicových extrémistov mali sledovať. Keď organizácia nemohla takéto záznamy nájsť, začala celý prípad prešetrovať. Vyšetrovanie ukončili v septembri roku 2021, zistenia však boli publikované až tento mesiac.

Podľa aktivistov a stúpencov BLM bola za dezinformačnou činnosťou polície snaha o rozohnanie či narušenie protestov.


Ďalšie články