Naď reaguje na kritikov zmluvy s USA. Ak by mali pravdu, odíde z politiky

Zasadnutie vlády SR Minister obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda má o zmluve rokovať teraz v stredu. Nateraz sa zdá, že vojenská zmluva má vo vláde pohodlnú väčšinu, Robert Fico navrhuje o téme usporiadať referendum.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zverejnil na sociálnej sieti verejnú výzvu adresovanú tým, ktorí v dohode o obrannej spolupráci medzi SR a USA (DCA) vidia narušenie suverenity Slovenska. Minister deklaruje, že ak sa naplní čo i len jedna hrozba vyslovená z úst kritikov dohody, podá demisiu a už sa nikdy o verejnú funkciu nebude uchádzať.

V opačnom prípade však očakáva rovnaký zásadový postoj od druhej strany. „Ak sa to nestane, kým je pri moci táto vláda, ak nevznikne americká základňa, Američania nedovezú na územie SR ani jednu zbraň hromadného ničenia a neodovzdáme Američanom ani jedno letisko, nech sa ospravedlnia, priznajú, že strašili a už sa nikdy neuchádzajú o žiadnu verejnú funkciu,“ adresuje Naď výzvu skupine s menoslovom Fico, Blaha, Uhrík, Kotleba, Mazurek, Chmelár, Čarnogurský a Žilinka.

Finta v statuse ministra Naďa prirodzene spočíva v tom, že zmluva sa neuzatvára na obdobie súčasnej vlády a osud Jaroslava Naďa po voľbách možno nebude verejnosť ani politiku zaujímať, čo Naď, samozrejme, vie.

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou. Možnosť využívať toto zázemie prirodzene rastie v prípade vzniku konfliktu v blízkosti Slovenska, v našom prípade ide najmä o možnosť konfliktu s Ruskom. V histórii Slováci s neochotou a tiež častými dezerciami odmietali bojovať alebo sa účastniť vojny proti Rusku. Keď Američania využívali slovenský vzdušný priestor pri bombardovaní Srbska, podpora členstva v NATO na Slovensku klesla na najnižšie čísla.

V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR.

Plánovanú dohodu ostro kritizuje Smer, ktorý chce o prítomnosti amerických vojsk na Slovensku zvolať referendum. Hlas si síce nemyslí, že by o tejto otázke malo rozhodovať referendum, no deklaruje, že určite zmluvu v súčasnej navrhovanej podobe nepodporí. Politici Hlasu aj Smeru boli vo vláde, keď bola táto zmluva vyrokovaná a keď ju napokon zastavila vtedy koaličná SNS.

Najostrejšie pripomienky k návrhu dohody vyjadril generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý ju žiada odmietnuť ako celok. Naopak, zastali sa jej okrem premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ministra obrany i viacerí koaliční poslanci. Upozorňujú na to, že ide o štandardnú rámcovú zmluvu, ktorú majú s USA podpísanú aj okolité krajiny. Najviac argumentujú príkladom Maďarska.

(tasr, fed)


Ďalšie články