Djokovič bol vraj decembri pozitívne testovaný na covid. O deň neskôr ho však videli na akcii bez rúšok

Novak Djokoviè - Alexander Zverev Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

Srbský tenista Novak Djokovič údajne prekonal v decembri ochorenie COVID-19, preto dostal od organizátorov Australian Open výnimku z povinného očkovania proti koronavírusu. Tvrdia to jeho právnici.

Djokovičovi po prílete do Austrálie zrušili vízum a momentálne je v karanténnom zariadení v Melbourne. Líder svetového rebríčka sa obrátil na súd v snahe zvrátiť rozhodnutie o deportácii z krajiny. Súd predbežným opatrením zabránil jeho okamžitému vyhosteniu. Prípad bude pokračovať v pondelok o 10.00 h miestneho času (00.00 SEČ).

Podľa právnych zástupcov mal Srb prvý pozitívny PCR test 16. decembra. Deväťnásobný šampión Australian Open to však verejne neoznámil. „Štrnásť dní po pozitívnom teste nemal Novak Djokovič horúčky ani respiračné príznaky ochorenia COVID-19. Prvého januára dostal od imigračných úradov povolenie na vstup do Austrálie,“ uviedli jeho právni zástupcovia vo verejnom dokumente.

Ako neskôr publikovala agentúra AFP, srbský tenista bol v decembri, iba deň po údajnom pozitívnom PCR teste na koronavírus, na mládežníckom športovom podujatí v Belehrade. Novak odovzdával 17. decembra vo svojom tenisovom centre v Belehrade trofeje najlepším mladým hráčom za rok 2021. Na viacerých fotografiách z tejto akcie sú pritom všetci účastníci bez rúšok.

Podľa agentúry AFP Djokovič požiadal o presunutie do zariadenia, kde by mohol trénovať pred úvodným grandslamovým turnajom sezóny, ktorý sa začne 17. januára.

Priaznivci srbského tenistu Novaka Djokoviča stoja pred zariadením pre imigrantov, v ktorom čaká ich idol na verdikt austrálskeho súdu. Foto: TASR/AP.

Po Djokovičovi austrálske úrady zrušili vízum aj českej tenistke Renate Voráčovej. Tá je rovnako ako Djokovič v karanténnom hoteli v Melbourne a čelí vyhosteniu z Austrálie. Deblová špecialistka uviedla, že sa v priestoroch Park Hotela cíti ako väzeň.

„Som v miestnosti s oknom, ktoré sa nedá pootvoriť ani na päť centimetrov, a nemôžem sa nikam pohnúť. Všade sú strážnici, hliadkujú aj priamo pod oknom budovy, čo je naozaj zábavné. Možno si mysleli, že chcem vyskočiť a utiecť. Podmienky sú obyčajné, je to taká lepšia ubytovňa. Niektoré praktiky však nie sú veľmi príjemné. Musím sa hlásiť, všetko je na prídel,“ uviedla Voráčová pre portál idnes.cz.

Češka požiadala o udelenie zdravotnej výnimky, lebo v priebehu uplynulých šiestich mesiacov prekonala ochorenie COVID-19: „Dostala som ho pred Vianocami, mala som aj nejaké zdravotné indikácie, takže som spĺňala všetky kritéria stanovené Austrálskym tenisovým zväzom. Napokon to však dopadlo tak, že mi zrušili vízum a momentálne som v zariadení.“

Renáta Voráčová. Foto: TASR/AP

Voráčová je zmierená s tým, že nebude môcť štartovať na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open: „Nechystám sa odvolať, štvrtkový výsluch mi úplne stačil. Strávila som tam niekoľko hodín až do noci. Nechcem už zažiť niečo podobné, navyše vôbec nie je isté, že by sa mi podarilo rozhodnutie zvrátiť. Musela by som požiadať o iné víza a týždeň byť zavretá v hoteli bez možnosti trénovať. Aj keby som uspela, po dvoch dňoch by som už musela nastúpiť na zápas.“ 

Podľa webu ABC momentálne 81. deblistka sveta nasadla v sobotu večer miestneho času na lietadlo do Dubaja. Voráčovú umiestnili rovnako ako Srba Novaka Djokoviča do karanténneho hotela v Melbourne, na rozdiel od mužskej svetovej jednotky sa však rozhodla nebojovať na súde a odletela domov.


Ďalšie články