Európský súd zmietol žalobu na pekárov, ktorí odmietli upiecť tortu na podporu gayov

Novým premiérom Severného Írska bude Paul Givan Severoírsky premiér Paul Givan. Foto: TASR/AP

Európsky súd pre ľudské práva sa odmietol zaoberať prípadom, v ktorom severoírsky LGBT aktivista žaloval kresťanských majiteľov pekárne za to, že mu odmietli upiecť tortu s nápisom o podpore homosexuálnych manželstiev. Kauza, ktorá daňových poplatníkov pripravila o 300-tisíc eur, sa podľa severoírskeho premiéra Paula Givana ani nikdy nemala dostať pred súd a verdikt ocenil. Správanie výboru, ktorý financie minul, podľa neho vyvoláva vážne otázky.

Jedna z celosvetovo známych bitiek kultúrnej vojny medzi konzervatívcami a liberálmi sa po siedmich rokoch zrejme skončila. Jej hlavnými aktérmi boli severoírsky LGBT aktivista Gareth Lee zo skupiny Queer Space a kresťanskí majitelia pekárne Ashers v tamojšej metropole Belfast.

Spor medzi nimi odštartoval ešte v roku 2014 po tom, ako si Lee u malej spoločnosti manželov Daniela a Amy McArhurovcov objednal výrobu torty. Nie však hocijakej, ale s odkazom Podporte manželstvá homosexuálov, čo vlastníci pekárne pre nesúlad so svojím náboženským presvedčením odmietli.

Dezert, na ktorom mali byť vyobrazené bábky Bert a Ernie z amerického detského programu Sezamová ulica, bol podľa medializovaných správ určený na súkromnú akciu pri príležitosti takzvaného Medzinárodného dňa boja proti homofóbii.

Pochúťka za zhruba 36 libier, teda v prepočte asi 43 eur, následne vyvolala extrémne dlhú sériu súdnych ťahaníc. Homosexuálny aktivista sa totiž správaním manželov McArthurovcov cítil diskriminovaný.

Rozdielna optika v justícii

Leemu sa v prostredí mužov a žien v talároch najprv darilo. Súd okresu Belfast a po ňom aj Odvolací súd Severného Írska konštatovali, že aktivista bol na základe svojej sexuálnej orientácie, politického názoru a náboženského presvedčenia skutočne diskriminovaný.

Neskôr sa karta obrátila a Najvyšší súd Spojeného kráľovstva verdikty zrušil. V roku 2018 o tom jednomyseľne rozhodlo päť sudcov. Vtedajšia predsedníčka Lady Haleová krok odôvodnila slovami, že pekári neodmietli splniť objednávku pre sexuálnu orientáciu zákazníka, ale preto, že namietali proti „odkazu na torte“.

ESĽP spor odmietol

Lee však vo svojom úsilí nepoľavil a pre potvrdenie svojej údajnej diskriminácie sa obrátil rovno do Štrasburgu na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Ani tam však nepochodil. Vyplýva to z článku portálu Daily Mail, ktorý o čerstvom posune v kauze (a pravdepodobne aj definitívnej bodke za ňou) informuje.

Prípad je podľa medzinárodného súdu so sídlom vo Francúzsku „neprípustný“, pričom zistil, že Lee v prípade „nevyčerpal vnútroštátne opravné prostriedky“ a „v žiadnom bode vnútroštátneho konania sa nedovolával svojich práv podľa dohovoru [Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd, pozn. red..]“.

Frustrácia a vraj premárnená príležitosť

Po vynesení rozsudku ESĽP Lee skonštatoval, že „dúfal v iný výsledok“ a dodal, že „je najviac frustrovaný z toho, že základné otázky neboli spravodlivo analyzované a posúdené z technických dôvodov“. 

Daniel Holder, zástupca šéfa Výboru pre správu spravodlivosti CAJ (Committee on the Administration of Justice), na margo výsledku uviedol, že ide o premeškanú príležitosť objasniť svoju judikatúru o sexuálnej orientácii a diskriminácii v súkromnom sektore a myslí si, že to ponecháva priestor pre nejednoznačnosť, ktorá môže raniť pro-LGBT skupiny a jednotlivcov.

Konzervatívci hovoria o dobrej správe pre slobodu prejavu

Kresťanský inštitút – charita pôsobiaca na území Spojeného kráľovstva – rozhodnutie naopak uvítal. Vo svojom vyjadrení uviedol, že je to „dobrá správa pre slobodu prejavu, dobrá správa pre kresťanov“.

„Čudujem sa, že by niekto chcel zrušiť rozhodnutie, ktoré chráni homosexuálnych majiteľov firiem pred nútením propagovať názory, ktoré nezdieľajú, rovnako ako chráni kresťanských majiteľov firiem,“ dodal hovorca konzervatívneho inštitútu Simon Calvert.

Prievan v peňaženkách daňovníkov

Prípad má však ešte jeden zaujímavý a nemenej dôležitý rozmer. Výbor pre správu spravodlivosti, ktorý gay aktivistu podporoval v domácom prostredí, na prípad minul asi 250-tisíc britských libier (približne 300-tisíc eur) z peňazí daňových poplatníkov.

Prvý minister Severného Írska Paul Givan uviedol, že prípad vyvoláva pre výbor „vážne otázky“. „Som rád, že Európsky súd pre ľudské práva to rozhodol ako neprípustné. Potvrdzuje rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva, ktorý mal povedať, že toto sa v prvom rade nikdy nemalo dostať pred súd,“ dodal Givan.

Keď v roku 2014 spor vypukol, manželstvá osôb rovnakého pohlavia neboli v Severnom Írsku legálne. To sa zmenilo v januári roku 2020.


Ďalšie články