Na Ukrajine sa dejú veci. Súd dal príkaz na zadržanie majetku exprezidenta Porošenka

Porošenko nie je v krajine, na sociálnej sieti však prisľúbil, že sa do Ukrajiny vráti. Dáva si však načas – prísť chce až 17. januára.

Súd v Kyjeve nariadil vo štvrtok zadržanie majetku bývalého ukrajinského prezidenta a vplyvného oligarchu Petra Porošenka. Dôvodom tohto opatrenia je vyšetrovanie Porošenka obvineného z vlastizrady. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra, správu priniesli viaceré agentúry vrátane TASR.

Toto zatknutie a súčasné dianie na Ukrajine môže súvisieť s vyjadrením prezidenta Zelenského na konci novembra minulého roku, keď hovoril, že na Ukrajine sa chystá puč. Zelenský vtedy obvinil oligarchu Achmetova a Rusko, ktoré malo mať snahu o zosadenie Zelenského, pravdepodobnejšie však bolo podľa analytikov niečo iné, a síce snaha oligarchov mobilizovať nespokojnosť so situáciou proti prezidentovi, v skratke nový Majdan.

Obvinenie a zadržanie Porošenkovho majetku je signálom, že konflikt medzi prezidentom a oligarchami sa zostruje. Ukrajina je pritom v ťažkom stave, Washington podozrieva Rusko, že je pripravené vojensky zaútočiť na východe Ukrajiny. Samotná Ukrajina má isté obavy zo zásobovania v druhej polovici zimy, stále rastie zadlženosť štátu a s tým aj obavy, čím bude Ukrajina za dlhy ručiť.

Porošenko (56) je bývalý prozápadný prezident a je dnes poslancom a predsedom politickej strany Európska solidarita. Porošenko bol dlho vnímaný ako západný spojenec číslo 1, prezidentom sa stal po skončení éry Viktora Janukovyča a Majdane. V roku 2019 prehral so súčasným prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Porošenko čelí obvineniam z toho, že údajne pomáhal proruským separatistom, ktorí ovládajú časti dvoch oblastí na východe krajiny, predávať uhlie Kyjevu. Súd rozhodol o zaistení majetku podozrivého vrátane nehnuteľností a podielov vo viacerých súkromných spoločnostiach, uvádza sa v oznámení prokuratúry.

Porošenko je v súčasnosti v zahraničí, prisľúbil však, že sa na Ukrajinu vráti 17. januára. K rozhodnutiu súdu sa zatiaľ nevyjadril. Exprezident zmienené obvinenia odmieta a tvrdí, že vyšetrovanie vlastizrady zosnoval súčasný prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pred štvrtkovým rozhodnutím súdu Porošenko na sociálnej sieti napísal, že „sa vráti do Kyjeva“, aby predstúpil pred sudcu a „nielen sa bránil proti Zelenskému, ale aj bránil Ukrajinu pred neschopným vedením“. Porošenko je podľa vyšetrovateľov podozrivý, že v rokoch 2014 a 2015 počas výkonu funkcie prezidenta pomohol samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike pri predaji uhlia za 1,5 miliardy hrivien (48 miliónov eur) Kyjevu. V prípade uznania viny by mu za vlastizradu hrozilo 15 rokov väzenia.


Ďalšie články