Pápež kritizoval ľudí, ktorí majú psy a mačky namiesto detí: Môžete sa smiať, ale pripravuje nás to o ľudskosť

pápež František Na snímke vpravo pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie v Aule Pavla VI. Foto: TASR/AP

Pápež František kritizoval v stredu ľudí, ktorí namiesto výchovy detí chovajú domácich miláčikov. Podľa jeho slov ide o formu sebectva, ktorá umenšuje ľudskosť, informovala agentúra AFP s tým, že pápežove vyjadrenia zazneli počas pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vo svojom príhovore upozornil na to, že v súčasnom svete možno pozorovať „určitý druh sebectva“, keď sa niektorí ľudia rozhodnú nemať deti alebo maximálne jedno dieťa.

„Majú psy alebo mačky, ktoré nahradzujú deti. Niektorí ľudia sa na tom môžu smiať, ale je to realita,“ povedal pápež vo vatikánskej Aule Pavla VI. „Znamená to popretie otcovstva a materstva a umenšuje nás to, pripravuje nás to o ľudskosť.“  

Dôsledkom takéhoto ochudobňujúceho prístupu je podľa neho starnutie populácie, ktoré spôsobuje problémy mnohým krajinám sveta. Podľa agentúry AFP môžu pápežove slová rozhnevať niektorých chovateľov psov a mačiek, hoci podobne sa k tejto téme vyjadril už aj v minulosti.  

František sa počas svojho pontifikátu opakovane necháva fotografovať so zvieratami, ale vo svojej vatikánskej rezidencii nemá žiadneho domáceho miláčika. Jeho predchodca na pápežskom stolci Benedikt XVI. na rozdiel od neho choval mačky.

Vo svojom stredajšom príhovore František vyzval páry, aby sa „nebáli“ vydať na cestu rodičovstva. V prípade, ak nemôžu mať vlastné deti, mali by podľa neho zvážiť adopciu. „Mať dieťa je vždy riziko, ale ešte väčším rizikom je nemať dieťa, poprieť rodičovstvo,“ domnieva sa pápež.

(tasr, ste)


Ďalšie články