Legendárny Betlehem smetiarov pri Vatikáne, ktorý navštívili traja pápeži, oslavuje 50 rokov

269899107_284002893769409_3122423511857492142_n „Prišiel som si ťa uctiť. Zostúp aj do môjho srdca, Ježiš", hlása nápis nad betlehemom. Foto: autor

Špeciálny betlehem pri Vatikáne, ktorý požehnali traja pápeži, oslavuje 50 rokov. Volá sa Presepe dei Netturbini (doslova Betlehem smetiarov) a navštívili ho tiež Matka Tereza, kardináli a prezidenti. Obsahuje mesačný prach, kamene z celého sveta aj z bývalého Československa. Jeho autor Štandardu prezradil, čím je výnimočný, prečo ho začal stavať a prečo v istom zmysle ešte nie je dokončený.

Giuseppe Ianni začal budovať legendárny betlehem v roku 1972 v garáži mestských technických služieb, kde v tom čase pracoval. Prezýva sa aj Betlehem Rimanov a pápežov, lebo ho navštívilo niekoľko pontifikov a najmä Ján Pavol II. sa naň chodil pravidelne pozrieť. „Spravím najkrajšie jasle v Ríme a príde si ich pozrieť i pápež,“ hovoril pred 50 rokmi jeho hlavný taliansky tvorca. A naozaj, do dvoch rokov ho navštívil Pavol VI., potom prišli ďalší rímski biskupi, Matka Tereza, talianski prezidenti, viacerí rímski primátori a kardináli vrátane Maura Piacenzu, ktorý pred ním slávil svätú omšu.

Najznámejší rímsky betlehem sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Vatikánu, no naokolo nevidieť reklamu a vstup dovnútra je nenápadný. Umelecké dielo pozostáva z rôzneho materiálu a jeho zvláštnosťou sú stovky kameňov, ktoré návštevníci prinášajú z celého sveta. Tvoria nielen samotné jasle, ale pre nedostatok miesta sú vbudované do okolitých stien. Jeden kameň je z rodného domu pápeža Jána XXIII., iný je z pútnického miesta Medžugorje, ako aj z Brna z niekdajšieho Československa. Nájdeme tu tehlu svätej brány z Jubilea v rokoch 1975 a 2000, ako aj tisícročnú morskú mušľu. Nachádza sa tu tiež úlomok meteoritu a mesačný prach. Popri množstve figúrok, zvierat i domov sú tu schodiská a akvadukt z mramoru Baziliky svätého Petra.

Jasle sú popretkávané biblickými odkazmi. Giuseppe Ianni s elánom ukazuje na pekáreň a chlieb, ktoré odkazujú na eucharistiu, na malé vrecia so soľou, o ktorej hovorí Ježiš v evanjeliu, ale aj na iné detaily, ktoré vytvoril vlastnými rukami. Betlehem smetiarov je otvorený celoročne.

Prečo je tento betlehem výnimočný?

Lebo je vytvorený s láskou a vierou. Na rozdiel od mnohých iných je toto miesto, kde sa narodil Ježiš, odlišné. Je to murárska práca. Keď sem prišiel spolu s mnohými novinármi pápež Benedikt XVI. v roku 2006, povedal: „Zdá sa mi, že som v Betleheme.“ A ľudia sem stále prichádzajú, máme čísla, podľa ktorých tu bolo už vyše 2,5 milióna návštevníkov. Aj sa po čase vracajú, prinesú deti a vnukov. Betlehem je krásny, vytvorený z lásky, nie pre zisk, nie je tu škatuľa so žiadosťou o finančnú podporu, ako vidíme v mnohých kostoloch.

Tu sa treba len modliť. Viera bez skutkov je mŕtva a nie je vierou. Kto nič netvorí, nie je nikým. Aj vy teraz tvoríte dielo, ste novinár, robíte rozhovor.

Prečo ste toto dielo začali budovať práve tu?

Toto sú technické služby, pracovalo sa tu aj na Vianoce, v nedeľu, cez sviatky. Stále. Povedal som si: Spravme betlehem a keď sa narodí Ježiš, budeme pri tom aj my a dostaneme Božie požehnanie. Celkovo som tu pracoval 35 rokov, ale jasličky som budoval vo voľnom čase, keď sa mi skončila zmena – aj niekoľko hodín denne. Pomaličky mi Pán osvetľoval, čo a ako mám robiť.

Ako ste postupovali?

Vytvoril som si v hlave predstavu, lebo neviem robiť nákresy. Predtým, než som začal pracovať v technických službách, som bol murárom a staval som domy. A tieto skúsenosti a techniky som využil pri konštrukcii jasličiek. Pozostávajú z rôzneho materiálu, sú v nich kamene z celého sveta. Zo stĺporadia na Námestí svätého Petra som vytvoril schodíky, z mramoru z fasády svätého Petra v čase, keď ju rekonštruovali, som spravil akvadukt, ktorým tečie voda, a z dreva z Betlehema zo Svätej zeme som spravil bránu do jaskyne s Ježišom. Hlavnú pevnú časť som spravil z cementu a trochu som ju natrel kávou (smiech).

Do betlehema aj do okolitých stien budujete kamene, ktoré vám ľudia prinášajú zovšadiaľ.

Iste, namiesto peňazí prinášajú kamene a stále ich dopĺňam. (Zrazu vytiahne obálky s kameňmi, ktoré mu nedávno prišli.) Mnoho rokov ich dávam do okolitých stien mimo jasličiek, lebo sú dokončené a už sa do nich kamene nezmestia.

Toto miesto navštívili traja pápeži, Matka Tereza, prezidenti a iné osobnosti. Ako si na tieto návštevy spomínate?

Ako prvý pápež sem prišiel Pavol VI. v roku 1974, keď betlehem nemal ani dva roky, potom Ján Pavol II. a Benedikt XVI. František neprišiel, no ak príde, prinesie nám veľkú radosť. A ak nebude môcť prísť, aj tak tu máme hojne radosti. Pápeži prišli, lebo som ich pozval a požiadal, aby posvätili a požehnali tento betlehem. Samozrejme, že je to veľká emócia, neexistujú slová, ktoré by opísali, keď príde šéf katolíckeho sveta a uvidí to, čo sa nachádza tu vo vnútri.

Je tu aj niekoľko malieb na stenách od umelcov na obohatenie betlehema, vidíme Matku Terezu, Ján Pavla II., Anjelský hrad, Baziliku svätého Petra…

Áno, sú obohatením, ale aj darom pre tých, ktorí prišli, napríklad Matka Tereza nám darovala svoju návštevu. Zavolal som maliara, aby spravil obraz, a v ňom cítiť lásku. Betlehem je darom pre všetkých. Požiadal som aj o olivovú ratolesť z Betlehema, lebo som chcel spraviť bránu do jaskyne s Ježišom. Priniesol mi ju kňaz Ibrahim Faltas, vtedajší kustód Baziliky Narodenia Pána v Betleheme.

Čo by ste dodali na záver?

Čo by som mal dodávať? Veď treba prísť a pozrieť sa na jasle, pomodliť sa za pokoj vo svete a za naše rodiny a srdcia, aby sa rozveselili a upokojili našu dušu.


Ďalšie články