Macron cúvol, po kritike dal sňať z parížskeho Víťazného oblúka vlajku Európskej únie

Deò dobytia Bastily Víťazný oblúk je parížska dominanta, miesto národnej hrdosti Francúzov. Foto: TASR/AP

Vlajku vyvesili na Silvestra, v predvečer prebratia francúzskeho predsedníctva v Únii. Macrona za to kritizovali súperi v blížiacich sa prezidentských voľbách, podľa ktorých išlo o zneuctenie francúzskeho národného symbolu.

Úrady vo Francúzsku dali z Víťazného oblúka v Paríži sňať vlajku Európskej únie, ktorá tam bola dočasne vyvesená pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Francúzska v Rade EÚ. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Umiestnenie vlajky EÚ na jednej z najznámejších parížskych dominánt kritizovali krajne pravicoví politici na čele s Marine Le Penovou. Tí francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona obvinili v tejto súvislosti z „útoku na francúzsku identitu“.

Európsku vlajku, ktorú tvorí 12 zlatých hviezd na modrom pozadí, vztýčili na Víťaznom oblúku na Silvestra, pričom tam nahradila tú francúzsku. V Paríži budú po zvyšok týždňa osvetlené modrými svetlami aj ďalšie pamiatky vrátane Eiffelovej veže a Panteónu.

Macronovi pravicoví rivali v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na jar tohto roka, však sňatie francúzskej vlajky označili za urážku francúzskeho dedičstva a jeho veteránov.

Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune uviedol, že umiestnenie vlajky EÚ na jednej z dominánt francúzskej metropoly malo byť iba dočasné a že jej odstránenie sa vopred plánovalo na nedeľu.

Podľa Le Penovej vyvesenie vlajky EÚ na parížsku dominantu prikázal Macron. Pravicová politička už skôr avizovala, že sa so žiadosťou o odstránenie vlajky obráti na Štátnu radu. Tá má vo Francúzsku funkciu najvyššieho správneho súdu a zároveň poradného orgánu exekutívy pre právne záležitosti. Sňatie vlajky EÚ z Víťazného oblúka Le Penová označila za „veľké vlastenecké víťazstvo“, pričom na Twitteri napísala, že „masívna mobilizácia“ prinútila Macrona ustúpiť.

Francúzsko prevzalo rotujúce predsedníctvo od Slovinska a 1. júla štafetu odovzdá Českej republike. Rada EÚ zastupuje záujmy 27 členských štátov pred Európskou komisiou a Európskym parlamentom. Predsedníctvo zvoláva zasadnutia ministrov, stanovuje ich pracovný program a vedie rokovania. Francúzsko tak bude mať počas nadchádzajúcich šiestich mesiacov značný vplyv na presadzovanie určitých politických tém a na hľadanie kompromisov medzi 27 krajinami eurobloku, aj keď si predsedníctvo vyžaduje zachovanie neutrality pri rokovaniach.

(tasr, joh)


Ďalšie články