V Bardejove počas liturgie napadol neznámy muž kňaza, o prípad sa zaujíma polícia

Gréckokatolícky chrám blažených hieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka na Vinbargu. Foto: vinbarg.fara.sk/ Miariana Hrabčáková Gréckokatolícky chrám blažených hieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka na Vinbargu. Foto: vinbarg.fara.sk/ Miariana Hrabčáková

Na novoročnej liturgii v Bardejove vyčíňal neznámy muž. Vulgárne nadával a sotil do kňaza. Potom ho veriaci vyviedli z chrámu.

Incident sa odohral v gréckokatolíckom Chráme blažených hieromučeníkov Pavla Petra Gojdiča a Vasiľa Hopka na Vinbargu. Muž v mikine urážajúcej Boha vstúpil počas liturgie do kostola a počas čítania evanjelia sa postavil priamo pred kňaza. Keď chcel kňaz veriacich požehnať, mladík do neho sotil.

Potom ho z chrámu vyviedli miestni veriaci, na ktorých muž vulgárne pokrikoval. Keďže liturgiu vysielali naživo, celý incident je zaznamenaný na videu, informuje Konzervatívny denník Postoj, ktorý dodáva, že farnosť pre vulgarizmy video z internetu stiahla.

Napadnutým mal byť jeden z kaplánov slúžiacich vo farnosti. Ten v závere omše vyzval veriacich, aby výtržníkovi odpustili.

Hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič sa pre Postoj vyjadril, že o incident sa začala ešte v ten istý deň zaujímať aj polícia, ktorá si vypýtala kontakt na napadnutého kňaza a takisto video z liturgie. Útočníka podľa neho veriaci nespoznali. Po tom, čo ho vyviedli, spred chrámu odišiel.

„Domnievame sa, že je to cielený útok a že šlo o úmyselný čin daného človeka,“ myslí si Pavlišinovič.

Početnosť útokov na kresťanov celosvetovo rastie. A to nielen v krajinách, ako je India. OBSE informuje, že v Európe minulý rok zaznamenala takmer tisíc prípadov nenávisti voči kresťanom.

Aj na Slovensku sa v uplynulom roku odohralo viacero útokov na kostoly. Najviac pozornosti upútalo posprejovanie kostolov v Bratislave či streľba na kostol, ktorý navštevuje aj predseda vlády Eduard Heger.


Ďalšie články