Európska únia tento rok schválila prvé druhy jedlého hmyzu u nás. Priekopníkom v ich predaji na Slovensku sa stal Marek Vízy, ktorý založil prvý slovenský e-shop s jedlým hmyzom Whizbe. Verí, že tieto veci sa eventuálne objavia aj v reštauráciách. Jedlý hmyz má súčasnú stravu skôr obohatiť a doplniť, nie nahradiť. Je zdravou alternatívou k čipsom či krutónom, hovorí podnikateľ.

Ako vyzerá strava predajcu jedlého hmyzu? Máte hmyz na raňajky, obed a na večeru?

Ako každého normálneho človeka. (smiech) Mám rád mäso, ale aj suši, momentálne frčím na poké. Podľa môjho názoru sme len na začiatku hmyzieho boomu, ktorý skôr či neskôr príde. Moja strava sa v ničom zásadnom nezmenila, jediná zmena je v prípadných večerných pochutinách. Mnohí ľudia sa snažia o zdravší životný štýl, chcú pribrať alebo schudnúť a ja som sa vždy cítil previnilo, keď som si večer dal nezdravé čipsy. Tie som sa snažil nahradiť zdravšími chrumkami, ale tiež to nebolo bohviečo a cítil som to aj na váhe.

Dlhodobo som nevedel nájsť zdravú a chutnú náhradu, toto leto som si však prečítal článok o tom, ako v EÚ schválili prvý jedlý hmyz – larvy múčiara. Keď som si o tom chcel niečo prečítať v slovenčine, nič som nenašiel, len zahraničné zdroje. To bol prvý impulz, prečo to vyskúšať.

Ale vy ste zašli ďalej, začali ste to predávať.

Založil som e-shop a blog. Náš jedlý hmyz nakupujeme z Česka.

Prečo je hmyz zdravší ako čipsy?

Nemá žiadny cholesterol, takmer žiadne cukry a tuky. Balíčky, ktoré predávame my, majú 58 percent bielkovín, potom je tam nejaká vláknina, vitamíny. Na rozdiel od čipsov a ich prázdnych kalórií je toto plnohodnotná potravina.

Ide teda v prvom rade o náhradu za snacky.

Áno, ale solenými larvičkami som si zvykol nahrádzať aj krutóny v krémových polievkach. Sú chrumkavé, nevyzerá to vôbec zle a na rozdiel od krutónov majú aj výborné nutričné hodnoty. Fakt je to chutné.

Takže prídete do reštaurácie a poviete: Prepáčte, pán čašník, ale v mojej polievke chýba mucha?

Nie. (smiech) Ale verím, že tieto veci sa eventuálne objavia aj v reštauráciách. Zatiaľ však bojujeme s predsudkami, a nie je to moja hlavná pracovná činnosť. Mám pozadie v poľnohospodárstve, doteraz som štatutárom v niektorých poľnohospodárskych spoločnostiach, pričom v minulosti som riešil viacero investícií pasívneho charakteru. V prípade jedlého hmyzu môžeme do istej miery hovoriť o hobby či osvete, o budovaní značky a aktívnej investícii, ktorá mi ešte zisk neprináša.

Foto: Patrícia Falbová

Prečo podľa vás na trhu nastane boom s jedlým hmyzom?

Aj pre rastúci dôraz na zlé podmienky chovaných zvierat a environmentalizmus. Je mi jasné, že hmyz len tak čoskoro nezačne konkurovať tradičným mäsovým poľnohospodárskym produktom. Treba však povedať, že tento chov sa vo väčšine prípadov už nerobí tradičnou cestou. Nejde o kravičky na lúkach, ale o dojnice, ktoré dva, tri roky fungujú takmer ako pásová výroba, dopujú sa antibiotikami a krmovinami podporujúcimi dojenie a rast, potom idú na bitúnok. Vôbec nejde o prirodzené prostredie, vzniká stresový hormón a mlieko týchto kráv sa s tým klasickým, jednoducho porovnávať nedá. Kravy a prasatá tiež produkujú veľa oxidu uhličitého a prispievajú ku globálnemu otepľovaniu, spotrebujú oveľa viac vody ako hmyz, ktorý je na svojej ceste na stôl oveľa menej náročný na výrobu.

(viac…)




Najnovšie autorské články