Vianoce v Betleheme tento rok: Menej biznisu, viac viery

interiér Chrám Narodenia Pána znovuotvorenie Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

V Betleheme budú vianočné sviatky oveľa pokojnejšie ako po minulé roky. Pre pandemické opatrenia sa do mesta považovaného za rodisko Ježia Krista nedostanú nielen zahraniční turisti, ale ani veriaci z Izraela či Gazy.

Do Betlehema prúdia každoročne na Vianoce státisíce turistov, ale pandémia ochorenia Covid-19 tentokrát zmenila podobu sviatkov. Nedostatok turistov je síce zničujúci pre obchodníkov, ale na druhej strane prichádza počas vianočného lockdownu mesta výnimočná príležitosť na to, aby boli sviatky viac o duchovných hodnotách než o obchode.

Lockdown na Západnom brehu, teda aj v Betleheme, znamená, že až do 2. januára platí zákaz vychádzania už od siedmej večer až do šiestej ráno. Otvorené sú len najnutnejšie obchody, ako pekárne či lekárne.

Polnočná omša bez veriacich

Cez Vianoce je v Betleheme navyše obmedzené aj cestovanie. Na polnočnú štedrovečernú omšu v chráme Narodenia pána, ktorá je kresťanmi považovaná za najdôležitejšiu v roku, bude mať verejnosť vstup zakázaný.

Do Betlehema sa až do začiatku januára nedostanú nielen turisti zo zahraničia, ale ani obyvatelia Izraela či Západného brehu, ktorí nemajú výnimku, a skorý zákaz nočného vychádzania v podstate znemožňuje akékoľvek oslavy či stretávanie sa.

Betlehemský farár Rami Asakrieh pre agentúru AFP uviedol, že ani predstavitelia palestínskej samosprávy 24. decembra do Betlehema nepricestujú, ako to býva zvykom. To sa v minulosti stalo len počas palestínskych intifád, teda ľudových povstaní Palestínčanov proti izraelskej nadvláde.

„Myslím si, že Vianoce sú iné, pretože ľudia nie sú takí zamestnaní vonkajšími prejavmi sviatkov. Teraz majú čas a sú vlastne povinní sústrediť sa na to podstatné, teda náboženskú podobu Vianoc. Menej biznisu, viac náboženstva,“ povedal Asakrieh.

Závislí na obchode

Problém s lockdownom v Betleheme je primárne v tom, že mesto žije z turizmu. Práve enormné množstvo veriacich, ktorí každoročne prichádzajú z celého sveta, je jedným zo zdrojov miestnej ekonomiky.

Betlehem je však tento rok vyľudnený, bez turistov a niektoré obchody už 9 mesiacov nič nepredali. Tento rok sa nemôžu predajcovia spoľahnúť ani na kresťanov, ktorí by prišli aspoň z pásma Gazy, keďže cestovanie z iných častí palestínskych území alebo Izraela na Západný breh je zakázané.

Kresťania z Gazy bežne dostávajú na Vianoce špeciálne povolenia, aby mohli na Vianoce prísť do Betlehema, ale ich vydávanie je tento rok zakázané tiež. Militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, prijalo proti šíreniu nového koronavírusu prísne opatrenia vrátane zatvorenia mešít a kostolov, bohoslužby sú vysielané online.


Ďalšie články