Snapdrop je najjednoduchší spôsob posielania súborov medzi počítačom a smartfónom

snapdrop-3 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Prenos súborov medzi počítačom a smartfónom vie byť komplikovaný. V mnohých prípadoch si vyžaduje spojenie zariadení káblom. Alternatívou je používanie cloudového úložiska, ktoré sa medzi zariadeniami synchronizuje.

Zariadenia spoločnosti Apple už roky používajú prepracovaný systém bezdrôtového prenosu súborov AirDrop. Operačný systém Android však alternatívu neponúka.

Dieru na trhu plnú potenciálu sa snaží vyplniť aplikácia Snapdrop dostupná vo webovej verzii, ako aj na stiahnutie pre Android smartfóny.

Na počítač nie je potrebné ani stiahnutie aplikácie

Snapdrop môžete používať v dvoch spomínaných verziách. Počítačová verzia je dostupná na webovej stránke snapdrop.net. Po jej načítaní sa automaticky počítač stane viditeľným pre ostatné zariadenia so Snapdropom.

Aplikácia pre zariadenia Android je jednoduchá. Funguje rovnako ako webová verzia, ihneď po spustení je smartfón viditeľný pre ostatné zariadenia. Nastaviť sa dá napríklad svetlý a tmavý motív, inak sú možnosti okresané na nevyhnutné minimum.

Foto: Martin Minka

Nefunguje s VPN a zariadenia musia byť na jednej Wi-Fi sieti

Na to, aby prenos súborov medzi zariadeniami fungovali správne, musia byť obe pripojené na rovnakú sieť Wi-Fi. Pokiaľ tomu tak nie je, zariadenia sa nedokážu nájsť ani nadviazať spojenie.

Malou nevýhodou spracovania je, že prenos súborov nefunguje, pokiaľ na svojom zariadení používate VPN. Hoci sa zariadenia dokážu nájsť, vhodné spojenie nenadviažu. Upozorňuje na to aj vývojár aplikácie priamo v jej popise.

Pokiaľ má niekto pochybnosti o bezpečnosti takéhoto prenosu, nemusí sa obávať. Všetky súbory, ktoré sa medzi zariadeniami prenášajú, sú šifrované. A počas ich posielania nie sú odosielané na žiadny server, prenášajú sa priamo zo zariadenia do zariadenia.

Foto: Martin Minka

Snapdrop: Užitočný pomocník, ktorého silnou stránkou je jednoduchosť

Aplikácia Snapdrop je výnimočne jednoduchá a zároveň má veľký potenciál. Nie je určená len pre určitú skupinu používateľov. Práve naopak, ako užitočná sa môže ukázať všetkým, ktorý potrebujú preniesť súbory zo smartfónu do počítača, ale nemajú pri sebe dátový kábel.


Ďalšie články