Pápežov posledný týždeň roku 2021: Súčasná migrácia je spoločenský škandál ľudstva

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František sa v posledný týždeň roku 2021 opäť prihovoril za migrantov, prenasledovaných a povzbudil mladých účastníkov na ekumenickom stretnutí komunity Taizé. Spomenul si aj na zosnulého držiteľa Nobelovej ceny za mier Desmonda Tutua.

Pápež František kondoloval pozostalým po smrti anglikánskeho arcibiskupa a držiteľa Nobelovej ceny za mier Desmonda Tutua. Uvedomuje si „jeho službu evanjeliu prostredníctvom podpory rasovej rovnosti a zmierenia v jeho rodnej Južnej Afrike“ a zveruje jeho dušu „láskavému milosrdenstvu všemocného Boha“.

Pontifik na záver udelil „požehnanie pokoja a útechu v Ježišovi Kristovi“ všetkým, ktorí oplakávajú jeho smrť „v istej nádeji vo vzkriesení“.

Súčasná migrácia je „spoločenský škandál ľudstva“

Na poslednej generálnej audiencii v roku 2021 rímsky biskup pripomenul prítomným veriacim a pútnikom poučenie svätého Jozefa, ktorého špeciálny rok sa skončil práve v decembri. Jozef je spravodlivý muž a protiklad kráľa Herodesa, ktorý je diktátor, upozornil Jorge Bergoglio. Jozefa ďalej nazval slovami „prenasledovaný a odvážny migrant“ a poukázal práve na útrapy utečencov v dnešnom svete:

„Život nám vždy pripravuje protivenstvá, to je pravda, a zoči-voči nim sa tiež môžeme cítiť ohrození a vystrašení. Ale prekonať isté momenty nemôžeme tým, že zo seba vydáme to najhoršie, ako to robí Herodes, ale skôr tak ako Jozef, ktorý reaguje na strach s odvahou odovzdať sa Božej prozreteľnosti.

Myslím si, že dnes potrebujeme modlitbu za všetkých migrantov a všetkých prenasledovaných a všetkých, ktorí sú obeťami nepriaznivých okolností: či už politických, historických alebo osobných. Pomyslime na mnohých ľudí, ktorí sú obeťami vojen, ktorí chcú utiecť zo svojej vlasti a nemôžu. Pomyslime na migrantov, ktorí sa vydávajú na cestu za slobodou a mnoho z nich skončí na ulici či v mori. Pomyslime na Ježiša v náručí Jozefa a Márie, ako uteká, a uvidíme v ňom každého z dnešných migrantov.“

Súčasná migrácia je „realitou, pred ktorou si nemôžeme zatvárať oči“, doplnil katolícky líder a tento jav označil za „spoločenský škandál ľudstva“.

Keď sme spolu, Duch vanie osobitným spôsobom

Pápež František pozdravil mladých na stretnutí, ktoré zorganizovala komunita Taizé. Ocenil, že sa schádzajú v čase početných obáv a otázok a vyzdvihol silu spoločenstva:

„Práve keď sme spolu, Boží Duch vanie osobitným spôsobom. Aj vďaka prebiehajúcej synode sa katolícka cirkev snaží byť viac prístupná pôsobeniu Ducha, pozývajúc Kristových učeníkov, aby objavili, ako veľmi sa navzájom potrebujeme… Boží Duch neprestáva pôsobiť a vzbudzovať tvorcov bratstva, solidarity a jednoty.“

Svoj pozdrav účastníkom ekumenického stretnutia poslali pravoslávni patriarchovia Kirill z Moskvy, Bartolomej z Konštantínopolu, ale aj generálny tajomník OSN António Guterres i predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a ďalší.

Pápež zdôrazňuje modlitbu za obete pandémie a ich rodiny

Na Svetový deň pokoja (mieru) 1. januára pápež vo svojom posolstve prízvukoval, že dialóg medzi generáciami, vzdelávanie a práca sú nástroje na budovanie trvalého pokoja. Ubezpečil tiež o svojich modlitbách za obete pandémie a ich rodiny:

„Zatiaľ čo sa snažíme spojiť naše úsilie a dostať sa z pandémie, chcel by som opäť poďakovať tým, ktorí sa angažovali a stále sa veľkoryso a zodpovedne angažujú a zabezpečujú vzdelávanie, bezpečnosť a ochranu práv, lekársku starostlivosť, stretnutie rodinných príslušníkov s chorými, ekonomickú podporu núdznym a tým, ktorí stratili prácu. A ubezpečujem (vás), že pamätám v modlitbe na všetky obete a ich rodiny.“


Ďalšie články