V Británii rastie počet migrantov, ktorí klamú o svojom veku. Za rok sa ich počet strojnásobil

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Počet nelegálnych prisťahovalcov vo Veľkej Británii, ktorí klamú o svojom veku a vydávajú sa za mladistvé osoby, sa za posledný rok strojnásobil. Krajina v súčasnosti zažíva značný nápor migrantov vo všeobecnosti. Na ostrovy ich tento rok prišlo zhruba 28-tisíc. Detskí prisťahovalci majú pritom väčšiu šancu dostať sa do krajiny.

Inštitút pre migráciu Migration Watch zverejnil dáta, podľa ktorých britské úrady zachytili okolo tisícsto dospelých jednotlivcov vydávajúcich sa za deti. V porovnaní s rokom 2020 ide o zhruba trojnásobný nárast. Odborníci podotýkajú, že detský prisťahovalec bez sprievodu má väčšie šance na získanie azylu. Celý proces býva taktiež spravidla rýchlejší.

To podľa organizácie využívajú prevádzači ľudí, ktorí nahovárajú mlado vyzerajúcich migrantov, aby zničili svoje doklady. Tento proces je preto nebezpečný nielen pre krajinu, ale aj pre skutočné deti, ktoré môžu byť ubytované s dospelými osobami či dokonca teroristami.

Migration Watch napríklad pripomína prípad Ahmeda Hassana, ktorý predstieral, že mal iba 16 rokov. Bol taktiež považovaný za ukážkového prisťahovalca, než vykonal bombový útok v londýnskom metre. Spôsobil ním zranenia desiatkam osôb.

Deravý plán

Ministerka vnútra Priti Patelová oznámila, že proti falošným detským migrantom plánuje bojovať. Chce, aby sa vyžadovali vedecké a zdravotnícke skúšky pre osoby, u ktorých vznikne podozrenie, že sa vydávajú za deti.

Zástancovia migrácie či rôzne organizácie pre azylantov však plány kritizujú. Podľa nich by to bolo neetické či traumatizujúce. Migration Watch však podotýka, že Patelovej plán je stále viac ako nedostatočný.

Návrh totiž hovorí, že napriek existencii pochybnosti o nepravdivom veku dotknutého prisťahovalca má sa stále posudzovať ako mladistvá osoba. A to dovtedy, kým sa nevykoná lepšie zhodnotenie skutočného stavu.

Údaje úradu ministerstva vnútra ukazujú, že v tomto roku (do septembra) vykonali 1 696 previerok veku migrantov. Okolo 66 percent cudzincov (1 118 prípadov) bolo starších ako 18 rokov, aj keď tvrdili opak. Reálny počet takýchto podvodníkov teda môže byť z povahy veci vyšší.

Staré problémy

Nejde ani zďaleka o nový problém. Klamstvá prisťahovalcov tohto druhu poznajú aj vo Francúzsku či v Nemecku.

Pripomeňme správu z marca tohto roku, ktorá pojednávala o kriminalite mladých migrantov v Paríži, kde ide o vážny spoločenský fenomén. Platí to obzvlášť od vypuknutia migračnej krízy okolo roku 2015. Denník Le Figaro v tejto súvislosti uviedol, že v rozmedzí rokov 2016 až 2020 ich násilná trestná činnosť stúpla až o 407 percent.

Pri postihovaní mladistvých páchateľov však tamojšie orgány často vchádzajú do slepej uličky. V mnohých prípadoch si neboli isté ich skutočným vekom. Na potlačenie tohto nežiaduceho javu zaviedla polícia nový systém, prostredníctvom ktorého posiela odtlačky prstov dolapených páchateľov do krajín ich pôvodu.

Zhruba 15 mesiacov po jeho zavedení boli výsledky alarmujúce. Z viac ako 939 žiadostí o identifikáciu sa podarilo overiť 229 migrantov, ktorí o sebe tvrdili, že sú maloletí. V realite však malo až 216 z nich viac ako 18 rokov. Teda až 94 percent z týchto údajne detských migrantov bolo v skutočnosti dospelých.

V roku 2019 sa údaje podobného charakteru objavili aj v Nemecku. Portál Focus, opierajúc sa o štúdiu Inštitútu súdneho lekárstva na univerzite v Münsteri, informoval, že o svojom veku nehovorí pravdu takmer každý druhý migrant, ktorý vstúpi na územie spolkovej republiky.


Ďalšie články