Tipy na víkend: Filmový Jozef Mak od Bebjaka, nový Sorrentino aj film na podporu psích útulkov

wTda.mak3_jpg Dávid Hartl ako Jozef Mak. Foto: rtvs.sk

Končí sa rok 2021. Väčšina ľudí bilancuje celý rok. Televízie pripravujú silvestrovské programy a okrem nich sa plánuje premiéra filmu Jozef Mak, staršie filmy ako Traja chrobáci alebo Zypa Cupák. Na Netflixe si môžete pozrieť filmy ako Božia ruka alebo Gump – pes, ktorý naučil ľudí žiť.

PIATOK

Film Traja chrobáci z roku 1976 je už kultovou záležitosťou. No málokto pozná aj pozadie tohto filmu. Inšpiráciu tvorcovia našli v Dánsku a do Československa prišli vytvoriť niečo podobné. Podarilo sa. Získavali ocenenia, no žali aj kritiku tej doby, pretože film nebol vôbec politický, ale čisto umelecký. V hlavnej úlohe sa predstavili mímovia Bolek Polívka, Ota Jirák a Josef Dvořák ako tri chrobáky, ktoré sa dostanú do ľudského života. Film Traja chrobáci začne o 11:45 na Dvojke.

V tom istom roku ako vznikol film Traja chrobáci vyšla komediálna snímka Zypa Cupák. Ďuro sa vydáva na cestu do Belehradu na svadbu svojho synovca. Nevie však ich reč, a preto sa dostáva do mnohých komických situácií. Film vznikol podľa humoristickej novely Jána Čajaka mladšieho. Inšpiráciou mu bolo prostredie Slovákov žijúcich v Juhoslávii. Zypa Cupák odvysiela Jednotka o 14:30.

Okrem filmov si televízie pripravili aj silvestrovské programy, ale ak by ste predsa len trávili Silvester doma a chceli si čas spríjemniť nejakým dobrým filmom, redaktor Michal Čop sa pridal k ľuďom, ktorí písali vo vianočnej ankete Aký film by chceli vidieť a ešte nebol natočený? Michal to však vzal z iného konca a napísal o dvoch filmoch, ktoré už natočené boli – Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu a Skrytý život. Odporúča tieto filmy aj preto, lebo aj vďaka nim možno budete vedieť lepšie pochopiť debatu o výhrade vo svedomí. Ja som videla oba filmy a môžem s Michalom súhlasiť, ide o dobre natočené životopisné diela.

SOBOTA

Jozef Cíger Hronský vyvolal tento rok búrlivú diskusiu, liberálne noviny chceli odstraňovať pamätné tabule, ktoré pripomínali pôsobenie tohto spisovateľa. Do verejnej polemiky sa zapojil aj Štandard. Teraz Jozef Cíger Hronský ožije inak, konečne bol podľa jeho románu Jozef Mak natočený film s dobrým rozpočtom. Je to povinná literatúra na strednej škole, teda predpokladám, že veľa z nás ju má aj prečítanú. Jozef Mak, mnohokrát označovaný ako „človek milión“, hovorí veľa o slovenskej mentalite (ako na to svojho času poukázal aj Radoslav Procházka v knihe Mak proti Gatsbymu), očakávania od filmu sú preto vysoké. Jednotka presne na Nový rok tento film odpremiéruje. V hlavnej úlohe sa predstavil Dávid Hartl, mladý herec, ktorý si už vo viacerých filmoch zahral hlavnú postavu. Film režiséra Petra Bebjaka Jozef Mak pôjde o 20:30.

Niečo pre milovníkov psov si pripravila TV JOJ. Snímka Umenie pretekať v daždi je o pretekárovi Dennym, ktorý sa jedného dňa rozhodne zadovážiť psa a je ním zlatý retriever Enzo. Enzo je aj rozprávačom celého príbehu. Bude nás sprevádzať a rozprávať o ich úspechoch, ale aj neúspechoch. O stretnutí s budúcou manželkou Dennyho. Ich spoločných radostiach a starostiach, ktoré počas spoločného života zažili. Film Umenie pretekať v daždi je pripravený o 20:30.

Pri psoch trochu ostaneme. Cez leto mal premiéru český film Gump – pes, ktorý naučil ľudí žiť. Je to film o psovi Gumpovi, ktorý je ako malé šteniatko zahodený do kontajnera. V ňom ho našiel jeho nový majiteľ, ktorého si zahral legendárny Bolek Polívka. No ich cesty sa na čas rozlúčili a Gump má nových majiteľov, ktorým mení ich životy. Všetky psy, ktoré si vo filme zahrali, pochádzali z útulku a neskôr našli svoj šťastný domov u ľudí. Tento film nedávno pridali aj na Netflix, ak by ste si ho chceli pozrieť.

Keď už spomíname Netflix, ešte jeden tip z tohto online kanálu. Nový film Paola Sorrentina, ktorého preslávili filmy o talianskych politikoch (Oni a Silvio, Božský) či Veľká nádhera, samozrejme, aj seriály Mladý pápež a Nový pápež. Sorrentino má jasne rozpoznateľný štýl, dokonalú kameru a často veľmi pomalé scény. Jeho najnovším snímkom je autobiografický film Božia ruka. Dej sa odohráva v Neapole, kde sa Sorrentino narodil, práve v čase, keď do tamojšieho klubu prestúpi Diego Maradona. Ten vstupuje do deja takmer bez toho, aby sa vo filme objavil, pochopíme vďaka nemu vieru aj bezbožnosť Neapolčanov, ale dráma sa predsa len odohráva inde. V duši mladého chlapca, ktorý pochopí, že ak sa chce presadiť, musí sa presadiť. Proti osudu aj všetkým okolo. Nie je to najlepší Sorrentinov film, ale kto má rád jeho estetiku, nesklame sa.

Netflix ponúka aj samostatný dokument s režisérom o natáčaní filmu aj Neapole.

NEDEĽA

Film Šarlatán získal na Českom levovi až päť ocenení. Jednou z nich bola cena za najlepší film roku 2020. Je to príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami Jana Mikoláška, ktorý mal liečiteľské schopnosti. Počas niekoľkých rokov sa na neho obracali rôzni ľudia s prosbou liečby, boli medzi nimi aj ľudia z politického a kultúrneho života. Jan Mikolášek však nemal žiadne lekárske vzdelanie. Jeho osud nebol najjednoduchší a po smrti Zápotockého, ktorého tiež liečil, ho komunistická vláda uvrhla do väzenia. Diváci by mali vedieť, že vo filme ich čakajú explicitné homosexuálne scény. Šarlatán pôjde na dvoch televíziách, a to ČT1 o 20:10 a na Jednotke o 20:30.

Snímka Hlava 22, natočená podľa knižnej predlohy autora Josepha Hellera, je ďalšia literárna klasika preslávená svojím absurdným humorom. Kapitán John Yossarian počas druhej svetovej vojny slúži v 256. leteckej eskadre americkej armády. John by chcel byť už dávno doma, tak by to malo byť aj podľa vojenského zákona, ktorý hovoril, že pilot môže letieť tridsaťkrát. Tento limit John už dávno prekročil, no plukovník Cathcart má nedostatok pilotov, a preto tento limit stále zvyšuje. Kapitán vidí východisko oslobodenia zo služby. Poprosí preto doktora, aby povedal, že jeho psychický stav je veľmi zlý. No v ceste mu stoji absurdný vojenský predpis Hlava 22. Film Hlava 22 začne o 20:10 na Dvojke.


Ďalšie články