Reper Augustín: Miluj a repuj, čo chceš

IMG_9895(2) Reper Augustín v akcii. Foto: archív Augustína

Týmito slovami nám svoje poslanie evanjelizovať a svoj prvý album s názvom TowMeot predstavil mladý reper Augustín.

Martin Dvornický alias Augustín je obrátený kresťan, ktorý sa mnoho rokov venuje repu. Vyhral repové súťaže v Nitre, v takzvanom freestyle battle štýle a dostal sa tiež medzi najlepších 16 „freestylerov“ v československej súťaži Restart Freestyle Battle 2016. Vystupoval počas turné projektu Godzone, na festivale Lumen, repoval aj v školách, v detských domovoch a na letnom tábore pre deti. Za dobrovoľnú prácu s mládežou a aj v mládežníckom parlamente v Nitre získal od ZKSM ocenenie Dobrovoľník roka 2018.

Rep je často provokačný, lebo reperi vyjadrujú svoju pravdu nahlas, priamo a bez servítky. Aká je tvoja pravda?

Áno, to je dobrá charakteristika repu a ja sa snažím robiť to isté, ale ako povedal jeden reper: Repujem, čo žijem. Ja teraz prežívam hľadanie Boha, cestu viery, nachádzanie radosti v duchovnom životnom štýle a vôbec život vo vzťahu s Bohom v kresťanstve. V tom nachádzam radosť a repom to vyjadrujem.

Rep je neraz tiež vulgárny, explicitný a drsný. V tvojom slovníku chýbajú nadávky a drsnosť. Chceš teda posunúť či meniť hranice žánru?

Rep je iba slová akrobacia, hudobný žáner. Záleží na tom, akú farbu mu reper dá. Takúto nálepku má v spoločnosti preto, že reperi ho s takýmto obsahom textov a možno aj obsahom srdca dlhodobo prezentovali. Repuje sa zo srdca a podľa toho vidíme, čo sa v nich skrýva. Myslím si, že ľuďom na tento žáner môžem meniť názor. Chodia za mnou desiatky ľudí, aj starší, ktorí rep nepočúvajú, no oceňujú práve ten môj, vraj mu dávajú šancu. O to viac si vážim ich názory a aj preto si myslím, že to svojou tvorbou trochu robím.

Pre mnohých sú rep aj evanjelium úplne protichodné veci.

Rep a evanjelium majú hlavnú spoločnú komoditu – slovo. Je nástrojom repera a zároveň sám Ježiš bol Slovo a Boh slovom stvoril zem. Aj v tomto tisícročí sme pozvaní hovoriť ľuďom podobenstvá blízke tejto dobe. Aj Ježiš nás týmto učí a aj kňazi ich často používajú, nie doslovne, ale pretavujú ich do našej situácie v dnešnej dobe. Cirkev je v pohybe, Duch svätý pracuje aj v tejto dobe, vanie, kam chce. Rep je dnes najpočúvanejší žáner na Slovensku, takže by sme mali spozornieť. Buď to budeme ako kresťania ignorovať, alebo sa posnažíme vydobyť túto oblasť pre Božie kráľovstvo. Je to perfektný nástroj, ako hovoriť hlboké pravdy o Bohu zrozumiteľným spôsobom pre ľudí, ktorí sú tomuto žánru otvorení. Keď som rozlišoval, čo mám robiť, Pán mi zjavil Augustínov výrok Miluj a rob, čo chceš v tejto forme: Miluj a repuj, čo chceš.

Takže prerozprávaš podobenstvá cez rep.

Je to forma umenia a aj Katechizmus katolíckej cirkvi hovorí, že umenie má chváliť Boha a človek ním vyjadruje túžbu po Bohu. Je to forma poézie prespievaná v hudobnom štýle. Žiaľ, mnohí majú predsudok a nebudú rep počúvať, lebo za tým vidia niečo zlé a príde im to cudzie, keď ho počujú. Ale mne ľudia po vypočutí môjho albumu povedali, že sa im zdal prirodzený a dobrý. Samozrejme, rep je dominantný, extrovertný, čo môže hraničiť s pýchou, ale to neznamená, že je démonický.

Je to evanjelizačný rep?

Áno. Nikde to nie je explicitne napísané, ale áno, môj album je vyslovene evanjelizačný projekt. Priamo nesúvisí s Godzone projektom, občas s nimi spolupracujem, ale celý album sa tvoril na pôde piaristov, z ktorého vzišlo aj vydavateľstvo PiarPro, na albume spolupracovalo veľa hudobníkov z piaristického spoločenstva.

Čo chceš albumom dosiahnuť?

Towmeot je hebrejské slovo, doslova znamená „veľmi dobrý“ a Boh takto pomenoval človeka, keď ho stvoril. Takto chceme poukázať na pôvodný Boží plán s človekom, o ktorý sme prišli kvôli hriechu, a zároveň tým chcem ešte ukázať na Ježiša. Tak ako Ježiš Márii Magdaléne povedal, že ju miluje, až potom povedal, aby nehrešila, takisto aj my chceme ľuďom hovoriť, že sú towmeot: veľmi dobrí.

Naznačuješ, že doteraz to takto cirkev alebo mnohí veriaci nehovorili?

Nehovorím jednoznačne áno. Možno to nedopatrením takto pôsobilo pre chyby starých rodičov aj našich rodičov a niektorých kňazov. Vnímam, že veľa ľudí je týmto poznačených. Cirkev podľa nich vraj len prikazuje a zakazuje, hovorí o hriechu, o tom, čo nemôžeš, a nemôžeš vlastne nič. Ale to nie je pravda. Ako mladého človeka ma mrzí, že sa cirkev takto často vníma, no zistil som, ako je to v skutočnosti, aj preto chcem robiť takúto osvetu a hlásať ľuďom pravdu. Robím to, ako viem: repom, v spoločenstve s ľuďmi. Album TowMeot má byť mostom medzi svetom a Božím kráľovstvom. Je tiež pre ľudí, ktorí hľadajú, sú závislí, potrebujú povzbudenie…

To sa zdá príliš ambiciózne.

Do toho sme pozvaní, máme byť svetlom sveta a soľou zeme. Už sa to deje. S niektorými piesňami sme chodili repovať na rôzne akcie a birmovné spoločenstvá. Ovocím bolo, že nám ľudia písali a stále píšu osobné reakcie. Niekto napísal, že ho povzbudila skladba On tam bol, kde spievam o strate našich blízkych, pričom jeho mama si pred piatimi rokmi zobrala život. Jedno dievča mi napísalo, že jej kamarát vyskočil z okna a táto skladba jej priniesla pokoj a konečne sa zmierila s Bohom. Nie je to len rep, slovo a umenie, ale pre týchto ľudí je to Boží dotyk. Boh sa stará o to, aby to malo duchovnú moc. Toto má ľuďom pomôcť a ukázať im, ako sa priblížiť k Bohu a prejsť zo smrti do života, zo sveta do Božieho kráľovstva.

Iní kresťanskí reperi to nerobia?

Sú možno málo mediálne viditeľní, napr. Isaac Records, ale chodia vystupovať a prinášajú toto ovocie. Neviem, či má napríklad Ego na účte extrémne povzbudenie ľudí k viere, ale bol repovať vo väzniciach a na koncertoch ľudí pritiahol už len tým, že jeho meno videli na plagáte, čiže Boh ho určite používa svojím spôsobom.

Čím je teda tvoj album špecifický?

Je kerygmatický. Kerygma je súhrn základných kresťanských právd, ja ho poznám v tejto forme: Božia láska, Hriech, Viera a obrátenie, Spása, Duch svätý, Spoločenstvo a v tomto duchu sa nesie album. Začínam piesňami o Bohu, potom hovorím moje svedectvo a obrátenie. Je tam moje osobné vyhlásenie: Som iba hlasom, kde sa inšpirujem Jánom Krstiteľom a v poslednej skladbe spievame siedmi kresťanskí reperi a poukazujeme na dôležitosť spoločenstva a tak ďalej.

Neveriaci si v prvom rade musí uvedomiť, že je milovaný, potom to, že je hriešny, môže sa obrátiť, prijať Ježiša a začleniť sa do Božej rodiny už na zemi. Teraz cítim, že s ozajstným albumom ovocie môže byť väčšie, lebo ľudia ho majú fyzicky v rukách, vypočujú si ho opäť, zamyslia sa nad textom, kontaktujú nás a možno im nájdeme spoločenstvo. Uvidíme, či sa to podarí.

Reper Augustín. Foto: archív Augustína

Ako byť tým mostom, ak si ťa mnohí ani nevypočujú, lebo skrátka nepočúvajú rep, nieto ešte kresťanský?

Som zmierený s tým, že ani Ježiš počas svojho pôsobenia neuzdravil všetkých a nezastavil sa vo všetkých dedinách. Inak povedané: ani jeho učenie neprijali všetci. Nehovorím, že nespasil všetkých, ale nie všetci spásu prijali. Bolo by dosť pyšné myslieť si, že čokoľvek budeme robiť v jeho mene, prinesie väčšie ovocie, ako sa podarilo jemu. Je naozaj milosťou, keď niekto prináša veľké ovocie.

Na tomto diele vnímam milosť, lebo s gramatikou a inými vecami som mal v škole problémy, no teraz viem tvoriť, navyše taký hriešnik ako ja dokáže stáť pevnejšie v Bohu. Vyzbierali sa tiež financie, spolupracoval som s mnohými ľuďmi. Je to Božia milosť, keď už sa o to staral a pripravoval srdcia konkrétnych ľudí, ktorým chce odovzdať odkaz. My zasievame, Boh dáva rásť.

Som málo prenasledovaný pre vieru

Kedysi si repoval ako Azurit a mal si aj úspech. Ako teraz vnímajú tvoji bývalí kamaráti a sekulárni reperi Augustína? Asi ťa niektorí zosmiešňovali pre vieru a možno sa s tým ešte stretneš.

Niektorí ľudia, ktorí ma poznali ešte pred obrátením, mi to prajú, chvália ma, a tí, ktorí majú blízko k viere, sú asi povzbudení, no veľa neviem, a tak budem rád za každý názor. Áno, aj mňa pre vieru v škole spolužiaci zosmiešňovali, niektorí dokonca aj za chrbtom. Snažím sa nájsť oporu v tom, že Ježiš nám to prisľúbil. Keď prenasledovali jeho, budú aj nás. Som málo prenasledovaný, preto mám strach, či to robím v dobrom duchu. Ale ak má niečo vôňu tohto sveta, je to prestížne, ako možno môj album, potom útočia menej, no možno to len príde.

S konverziou prichádza elán, no potom často aj vytriezvenie, neraz pôvodné nadšenie opadne. Rátaš s tým?

Som obrátený najmenej šesť rokov a prišlo nie ochabnutie, no dozretie. Áno, obrátenie je plné emócií už len preto, že keď žiješ vo veľkom probléme a zrazu sa vyrieši, môžeš byť nadšený aj celý rok. Motiváciou k tomuto projektu je aj to, že stále žijem túto oslobodzujúcu emóciu. Dlhé roky ma sužovali závislosti, zlé vzťahy, hľadal som moju identitu. Je tu oheň a buď sa ho naučíš udržiavať, alebo vyhoríš…

(Čašníčka) Vy nečakáte na objednávku?

… Nie, skôr druhý príchod Ježiša Krista (niektorí ľudia naokolo sa zasmiali)… Takže dnes stojím, no zajtra môžem padnúť. Keď máš hodnoty a priority, tak vydržíš, a tak je to aj pri cvičení a životospráve: ak máš disciplínu a pravidelne cvičíš, kondíciu si udržíš. Ale áno, nič nie je vyhraté, pokiaľ si nažive, tak musíš bojovať až do konca…

Čo sa ti na albume nepodarilo?

Chcel som ho spraviť skôr, robili sme na ňom 9 mesiacov a aj teraz ešte vybavujem napríklad odmeny pre podporovateľov. Nevyšlo to kvôli koronavírusu, mojim problémom s hlasom, a chcel by som sa posunúť v intonácii, frázovaní a rytmike, tam mám na čom pracovať, kvalitný hudobník si takéto chybičky všimne. No zatiaľ nemám negatívne reakcie alebo mi ľudia nemali odvahu povedať konštruktívnu kritiku. Aj kňazi a rehoľníčky, ktorí sú veľmi prísni vo viere, ma povzbudzujú: je to dobré dielo.

Na financovanie tvojho albumu si vyzbieral vyše 6-tisíc eur. Ako si presvedčil ľudí?

Náklady na financovanie albumu sme vyzbierali v spolupráci s vydavateľstvom, ktoré album vydalo. V rámci marketingovej komunikácie sme na úvod nahrali pieseň a jednoduchý videoklip Bez vás to nedám, išiel cez sociálne médiá. Keď sme mali všetko pripravené, na Slovensko prišiel koronavírus a váhali sme, či to spustiť. Išli sme do toho, lebo veríme, že tento projekt je zameraný na pomoc ľuďom psychicky aj kultúrne, keďže sú mnohé podujatia obmedzené. Pán Boh sa postaral, naklonil srdcia ochotným ľuďom. Vyzbierali sme približne 6 300 eur asi od 200 ľudí, boli to ľudia z Česka i zo Slovenska, zo spoločenstiev, z farností, rodiny a veriaci, ktorí vidia zmysel v tom, čo robím, a prosto tí, ktorých to oslovilo.

Nakoniec album vyšiel na sviatok sv. Augustína, čo vnímam ako prozreteľnosť. Niektorí ľudia mi síce navrhli, že mám vyzbierané peniaze dať ľuďom, ktorí ich naozaj potrebujú, ale potom sme si to vysvetlili.

Ako?

Ľudia potrebujú aj evanjelizačný rep. Ak by som vedel motivovať ľudí a vyzbierať peniaze pre zdravotníctvo, tak to spravím, ale prečo, keď na to nemám. Budem napríklad repovať: Poďme pomôcť zdravotníctvu?! V budúcnosti určite chystám benefičné koncerty a poznám ľudí, ktorí majú zdravotné problémy, ale otvorene hovorím: Spása človeka je oveľa dôležitejšia ako jeho zdravie. Je dôležité a dobré byť zdravý, ale keď zrazu umrieš, je dôležité to, či si poznal Krista.

Tento album nie je moja zábava a umenie, ale je to formou ohlasovania dobrej zvesti a spásy Ježiša Krista. Usúdil som, že toto je pre mňa priorita ako pomôcť ľuďom. Najprv im ohlás Krista. Môžem ich vziať do zoo, do „mekáču“, môžem im kúpiť plnú tašku jedla a človeku to pomôže, je to dobrý skutok. Ale cítim, že „môj“ spôsob je efektívnejší, teda ak zacítia, že môžu byť spasení už teraz a potom sa možno stanú Božími učeníkmi, nájdu zmysel života, založia si rodinu.

Nie je to tak, že ak si moju hudbu chorí či núdzni vypočujú, určite im to pomôže, no možno áno, ak budú mať otvorené srdce. Oslovil ma verš z Ezechiela (Ez 2, 2-10): Posielam ťa k odbojnému ľudu. Choď a ohlasuj. Oni ťa či počúvnu, či nepočúvnu, ale choď. Teda mnohí slovo neprijmú, no mnohí sa aj cez tento album možno zachránia. Ale moja hudba nie je jediná, máme výchovu v rodine, iné evanjelizačné projekty. Každý má iný dar a talent, je inou slúžiacou časťou Kristovho tela.

Reper Augustín. Foto: archív Augustína

Teda mnohí len ocenia hudbu, nie text, a v tom prípade asi nebudeš spomínaným mostom.

Určite ma zabolí, keď sa to stane, ale som na to pripravený. Pokojne pohrdni mnou, ale nepohrdni Bohom. Ak pohrdne aj mnou, aj Bohom, to je smutné. Môže oceniť aj mňa, budem rád, ale nepridáva mi to na identite. Toto je skôr srdcervúci výkrik pre konkrétnu skupinu ľudí.

Na albume chýba aj vcelku osobná skladba Vyznávam, ktorú si zverejnil už pred niekoľkými rokmi.

Nebol na to čas, ale boli podnety. Chceli sme ju pridať, ale jej časť zaznie v jednej piesni na albume.

Aké charizmy využívaš pri repe a na albume?

Asi myslíš biblické, ale toto slovo je teraz v spoločnosti citlivé, lebo jednak môžeš mať charizmu ako fešák, moderátor…

Možno aj také tam sú.

(Smiech) Neviem, môže byť. Aj služba je nadprirodzený dar, aj charizma ohlasovania, keď Duch svätý v tebe prorocky hovorí. Písal som texty, ktoré mi boli zjavené v srdci cez Božieho Ducha, a viem, že konkrétne jedna bola prorocky napísaná pre troch ľudí, lebo mi potom napísali, že niekto blízky im zomrel a text sa ich dotkol. Mnoho skladieb si dajú ľudia do statusov na sociálne siete, ako som videl…

A o minútu ich už zmenia, často je to chvíľkové.

Ale vtedy sa ich to dotklo. Neviem, či odpadnú od viery, takto sa na to nedá pozerať. Zasiate slovo u niekoho padne na úrodnú pôdu, inde odumrie. Keď ho moja skladba zasiahla, môže na druhý deň odpadnúť od viery, no o mesiac alebo o rok ho zasiahne niečo iné a potom už vytrvá do konca. Boh mi tiež dal charizmu uzdravovania a niektoré moje skladby môžu byť pre ľudí uzdravením.

Opäť: Zdá sa to ako veľká ambícia. Akoby si usiloval o cenu OTO.

Sláva patrí Otcovi, cenu dajte OTO-vi (Augustín repuje časť textu zo svojej piesne). Každý nech si o sebe myslí toľko, koľko má viery. Ja toto žijem, vidím, že sa to deje a prirodzene o tom hovorím, nepotrebujem sa tým chváliť. Je to vízia a tú musíš mať, a tak teraz reaguješ na to, čo prichádza. Keď už sa pýtaš, tak môžem povedať, že podľa reakcií a ovocia tu vnímam proroctvo, uzdravovanie, evanjelizáciu, to nemáš prirodzene v sebe, to dáva Duch. Prešiel som formáciou piaristov a inými kurzami duchovnými obnovami a podnecovali nás, aby sme sa zamýšľali nad tým, čo v nás Boh koná, do čoho nás pozýva, aké talenty nám dal. Preto v tom mám jasno a uvedomujem si, že ide o nadprirodzené veci a nie sú mojou ozdobou, Boh ich dá a vezme.

Na záver: Kým je pre teba sv. Augustín?

Augustín je môj birmovný patrón a aj moje umelecké meno. Snažím sa zachovať to, že Boh nás volá po mene a nechcel som si zvoliť inú prezývku. Máme veľa spoločné. Obrátil sa síce starší, ale tiež sme si prešli ťažšou, hriešnou minulosťou. Za oboch sa vytrvalo modlila naša matka a aj na základe nich sme dostali milosť, Boh si tak k nám našiel cestu. Augustín mi rozumie a aj ja jemu. Odporúčam, aby si o ňom ľuďia viac naštudovali, napr. aby si o ňom pozreli film.


Ďalšie články