Epsteinovu bývalú priateľku uznali za vinnú, napomáhala mu v sexuálnom zneužívaní

Súdna skica Ghislaine Maxwellovej. Foto: TASR/AP Súdna skica Ghislaine Maxwellovej. Foto: TASR/AP

Bývalú priateľku zosnulého pedofilného finančníka Jeffreyho Epsteina Ghislaine Maxwellovú uznali v stredu v USA za vinnú z toho, že finančníkovi pomáhala v sexuálnom zneužívaní maloletých dievčat. Samotný finančník podľa oficiálnej verzie spáchal samovraždu vo väzení v roku 2019, udialo sa to však za zvláštnych okolností.

Ghislaine Maxwellovú usvedčila 12-členná súdna porota v piatich z celkových šiestich bodov obžaloby vrátane najvážnejšieho zločinu – obchodovania s maloletými na sexuálne účely.

Tejto 60-ročnej dcére niekdajšieho britského mediálneho magnáta Roberta Maxwella hrozí, že vo väzení strávi zvyšok svojho života, konštatuje agentúra AFP. Za obchodovanie s maloletými na sexuálne účely hrozí v USA trest odňatia slobody až do výšky 40 rokov, zatiaľ čo za zvyšné zločiny, z ktorých Maxwellovú usvedčili, sú to päť až desaťročné tresty.

Porota sa o verdikte radila celkovo päť pracovných dní (40 hodín), a to od 20. decembra so štvordňovou tzv. vianočnou prestávkou, približuje stanica BBC. Dátum vynesenia rozsudku s výškou trestu zatiaľ stanovený nebol. 

Sexuálny dravec či obeť?

Obvinenia voči Maxwellovej sa týkali trestných činov spáchaných v rokoch 1994 – 2004. Dve z údajných Epsteinových obetí tvrdili, že Maxwellová ich – len ako 14-ročné – začala navádzať k tomu, aby finančníkovi poskytovali masáže, ktoré napokon skončili sexuálnymi praktikami.

Maxwellovú zatkli v roku 2020. Žalobcovia ju počas procesu opisovali ako „sofistikovanú predátorku“, ktorá dobre vedela, čo robí a tiež Epsteinovho „kľúčového“ spojenca pri zneužívaní dievčat. 

Maxwellovej tím obhajcov zase tvrdil, že v prípade „nebolo dosť dôkazov“. Nástojili, že Maxwellová je v kauze akýmsi obetným baránkom, keďže samotného Epsteina už nie je možné odsúdiť. Bývalá Epsteinova priateľka na súde nevypovedala, akékoľvek previnenie a všetky vznesené obvinenia však popiera.

Podozrivá smrť

Epsteina zatkli 6. júla 2019 v meste Teterbore v štáte New Jersey po tom, ako sa vrátil súkromným lietadlom z Paríža. Následne bol obvinený zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala sexuálne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Najmladšie obete mali v tom čase len 14 rokov.

Podľa prokuratúry Epstein v rokoch 2002 – 2005 platil maloletým dievčatám za masáže a následne ich vo svojich domoch na Floride a v New Yorku pohlavne zneužíval. Epstein všetky obvinenia popieral a žiadal o prepustenie na kauciu, čo mu bolo zamietnuté. V prípade uznania viny mu hrozilo 45 rokov väzenia.

Finančník sa v auguste 2019 podľa oficiálnej verzie obesil vo svojej cele, stalo sa to však za veľmi zvláštnych okolností.

Strážcovia, ktorí mali Epsteina na starosti, mali jeho celu kontrolovať každých 30 minút. V osudnú noc sa tak nestalo, pretože vraj zaspali. Neskôr sfalšovali záznamy o kontrole. Neznámy zdroj zasa pre stanicu CBS uviedol, že v deň, keď sa mal finančník obesiť, bolo počul z jeho cely krik a vreskot. Objavili sa preto špekulácie, že mohol byť zavraždený. 

(tasr/jor)


Ďalšie články