Dvestotisíc infikovaných za jeden deň, každú sekundu sa nakazia dvaja Francúzi. Ale situácia je horšia v Poľsku

258628694_3286604124905484_9019471451586121659_n Foto: Macron/FB

Omikron totiž ukazuje nielen svoju silnú, ale aj slabé stránky. Nákaza sa šíri rekordne rýchlo, ale pre život nakazených je omikron menej nebezpečný ako delta. Situácia vo Francúzsku preto nie je dôvodom na paniku, horšie je to v Poľsku, kde v dôsledku delty zomrelo takmer 800 ľudí za deň.

Vo Francúzsku zaznamenalo za posledných 24 hodín viac než 200-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Vysoký počet nakazených súvisí so šírením infekčnejšieho variantu omikron, agentúry to hneď označili za európsky rekord od začiatku pandémie.

Ide však zatiaľ o trochu o prehnanú senzáciu. V USA sa sedemdňový priemer dostal na úroveň 267-tisíc za deň, v Británii sa v podstate šíri už iba omikron, tvrdí to aspoň premiér Boris Johnson, pričom posledné údaje hovoria o vyše 17-tisíc nakazených a 49 mŕtvych za 24 hodín, píše britský Evening Standard. Podľa Johnsona až 90 percent z tých, čo sú v intenzívnej starostlivosti, nemalo tretiu posilňovaciu dávku. Briti teda prestávajú odlišovať tých, čo majú dve dávky vakcíny spred 6 až 7 mesiacov, a tých, čo nemajú žiadnu dávku – a tlačia na tretiu dávku vakcíny.

Omikron sa síce rýchlo šíri, ale zatiaľ nemá takú vysokú smrtnosť ako delta. Nemocnice sa neplnia tak rýchlo, prejavy omikronu sú výrazne miernejšie. Francúzi hlásia 62 mŕtvych za posledných 24 hodín, klesá aj týždenný priemer, za vianočný týždeň bolo 132 mŕtvych denne, nemocnice nečelia náporu nakazených.

Situácia je z tohto pohľadu výrazne horšia v Poľsku, kde za uplynulých 24 hodín zomrelo 794 pacientov s covidom. Podľa námestníka ministra zdravotníctva Waldemara Krasku ide o smutný rekord tejto vlny v Poľsku. Keďže Poľsko je osemkrát väčšie ako Slovensko, ide zhruba o rovnakú smrtnosť ako u nás na začiatku roku 2021, keď zomieralo takmer 100 ľudí denne.

V Poľsku je stále v centre pozornosti najmä variant delta, aj keď sa šíri už aj omikron. Vysoká úmrtnosť sa ale spája s deltou, navyše počet nakazených oproti minulému týždňu klesol o zhruba 13 percent na 15 571 prípadov. Poliaci sa domnievajú, že vysoké číslo mŕtvych je dôsledkom vianočných sviatkov, podobne to môže byť aj s nižším číslom nakazenosti. Štátny tajomník poľského ministerstva zdravotníctva je ale opatrný optimista ohľadom ďalšieho vývoja:

„Ak hovoríme o štvrtej vlne pandémie, ktorú vyvolal variant delta, výsledky ukazujú, že sa nachádzame na zostupnej krivke, hoci ide o stále vysokú úroveň. Pokiaľ ide o údaj o mŕtvych, zdá sa, že sme na vrchole,“ povedal Kraska televízii Polsat News.

Vráťme sa však k omikronu a dnešnému francúzskemu rekordu.

Každú sekundu dvaja nakazení

Rýchlosť nákazy je však momentálne najviac prudká vo Francúzsku. Každú sekundu sa vo Francúzsku nakazia koronavírusom viac než dvaja ľudia a približne desať percent Francúzov sa v poslednom čase dostalo do kontaktu s nakazenou osobou.

Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran počas vystúpenia v parlamente uviedol, že za uplynulých 24 hodín testy odhalili 208 000 prípadov nákazy. Je to výrazný nárast oproti utorku, keď bolo hlásených vyše 179 800 infikovaných.

„Šírenie omikronu by som už neoznačoval len ako ďalšiu z vĺn (pandémie), ale ako prívalovú vlnu… Vírus cirkuluje príliš intenzívne,“ povedal Véran. Minister už v pondelok varoval, že do začiatku januára by sa prírastky infikovaných za 24 hodín mohli zvýšiť na viac než štvrť milióna.

Francúzsky minister Véran tiež vyhlásil, že hoci očkovanie zrejme neposkytuje dostatočnú ochranu pred šírením vírusu, môže stále zabrániť vážnemu priebehu ochorenia COVID-19. Pripomenul, že na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo verejných nemocniciach v Paríži je až 70 percent pacientov nezaočkovaných.

Minister adresoval priame varovanie nezaočkovaným ľuďom: „Teraz máte naozaj len malú šancu, že sa (covidu) vyhnete. Vírus sa šíri prirýchlo.“ Apeloval preto na túto skupinu obyvateľstva, aby bola v najbližších dňoch mimoriadne opatrná a nepodnikala rizikové aktivity.  

Vo Francúzsku je zaočkovaných už približne 77 percent ľudí, pričom v súčasnosti prebieha intenzívne očkovanie treťou dávkou. Nezaočkované zostávajú viac než štyri milióny dospelých, medzi ktorými je aj vyše milión osôb vo veku nad 65 rokov.

Aj v Nemecku pokles prípadov

Hoci počet prípadov rastie aj v Švajčiarsku, za posledných 24 hodín zaznamenali podľa agentúry Reuters 17 634 nových prípadov, nákaza, naopak, slabne v Nemecku, ktoré pritom od utorka sprísnilo opatrenia. Za uplynulý deň podľa Robert Koch Institute pribudlo 40 043 nových prípadov, čo je o 5 000 menej ako pred týždňom. Nemci sa ale obávajú skrytých čísel kvôli vianočným sviatkom, keď sa menej ľudí testovalo na čínsky vírus.

(tasr, reuters, fed)


Ďalšie články