Ktoré známe slovenské osobnosti nás opustili v roku 2021

spevák Miro Žbirka Meky krstný otec herec Milan Lasica Štúdio L + S Miroslav Žbirka a Milan Lasica. Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Aj v roku 2021 nás navždy opustilo viacero významných slovenských osobností. Pripomeňme si ich v chronologickom prehľade.

JANUÁR

7. januára: Moderátor, publicista a redaktor Michal Tvarožek, ktorý spojil svoj profesionálny život s prácou v Slovenskom rozhlase, skonal vo veku 78 rokov. Po vpáde sovietskych vojsk v auguste 1968 robil v uliciach Bratislavy rozhovory, ankety a situačné správy. Po novembri 1989 spoluzakladal spravodajskú reláciu Rádiožurnál.

9. januára: Slovenský spisovateľ, dramaturg a publicista Igor Rusnák zomrel vo veku 84 rokov. Zameriaval sa predovšetkým na dramatickú tvorbu. Jeho najväčším televíznym projektom bol seriál Jedenáste prikázanie.

12. januára: Vo veku nedožitých 88 rokov zomrel hudobný režisér Leoš Komárek. Bol spojený s populárnou aj bigbítovou hudbou, nahrával so skupinami Prúdy či Collegium Musicum.

16. januára: Vo veku nedožitých 90 rokov zomrela speváčka Margita Skyvová-Dalmadyová. Pôsobila ako sólistka Slovenského ľudového umeleckého kolektívu a preslávila ju postava Žofky v prvom slovenskom farebnom filme Rodná zem.

17. januára: Vo veku 85 rokov zomrel dokumentárny kameraman a dlhoročný pracovník Slovenskej televízie Jaroslav Skřivánek.

18. januára: Vo veku nedožitých 86 rokov zomrel hudobný skladateľ Ivan Horváth.

21. januára: Navždy odišiel veterán západného odboja Bernard Papánek. Ako člen československých jednotiek bojoval počas druhej svetovej vojny v bitkách pri Tobruku či Dunkirku. Dožil sa 101 rokov.

21. januára: Divadelná herečka Dalma Špitzerová, ktorá prežila holokaust a zapojila sa do protinacistického odboja, zomrela vo veku 95 rokov. V roku 2016 jej udelili štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd. V roku 2019 dostala Cenu Pamäti národa.

Dalma Špitzerová. Foto: TASR/Martin Baumann

24. januára: Vo veku 93 rokov zomrel literárny archivár, historik a teoretik fotografie a tiež výtvarník a básnik Viliam Sokolík.

24. januára: Vo veku 78 rokov zomrel dlhoročný diplomat a veľvyslanec Jozef Klimko. V diplomacii pôsobil od roku 1994.

25. januára: Vo veku nedožitých 82 rokov zomrel slovenský a európsky arabista a prekladateľ Ján Pauliny. Prínosom pre slovenskú kultúru je jeho preklad a interpretácia zbierky príbehov Tisíc a jedna noc.

26. januára: Vo veku nedožitých 85 rokov zomrel Jozef Vengloš. Bol vyhlásený za futbalového trénera 20. storočia. Získal s tímom Československa zlatú medailu na ME 1976 v Belehrade a bronzovú na ME 1980 v Taliansku. Ako prvý kouč mimo Veľkej Británie pôsobil v anglickom klube v najvyššej súťaži, dvakrát sa stal majstrom Československa so Slovanom.

Jozef Vengloš. Foto: TASR/AP

26. januára: Novinár, vydavateľ a publicista Štefan Šimák zomrel vo veku 72 rokov. V minulosti okrem iného pôsobil ako zástupca šéfredaktora redakcie spravodajstva Slovenského rozhlasu. Bol spoluzakladateľom vydavateľstva 7 Plus.

31. januára: Po ťažkej chorobe skonal vo veku 71 rokov herec a podnikateľ Andrej Hryc. Známy je z filmov ako Sladké starosti či Rivers of Babylon a množstva ďalších. Bol tiež riaditeľom Rádia Twist.

31. januára: Vo veku 77 rokov zomrel spisovateľ Juraj Šebo. Vo svojich spomienkových knihách zmapoval rôzne dekády života v Bratislave, venoval sa fenoménom hlavného mesta.

https://standard.sk/152576/svetove-osobnosti-s-ktorymi-sme-sa-rozlucili-v-roku-2021/

FEBRUÁR

1. februára: Vo veku 73 rokov zomrel spevák Robo Kazík, ktorý sa preslávil najmä účinkovaním v programe Slovenskej televízie Repete.

6. februára: Vo veku nedožitých 85 rokov zomrel hlavný organizátor Bienále ilustrácií Bratislava, niekdajší riaditeľ Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana či bývalý riaditeľ Bienále animácie Bratislava Peter Čačko.

14. februára: Vo veku 84 rokov zomrel orientalista, jazykovedec, prekladateľ a zakladateľ výskumu oceanistiky a polynezistiky na Slovensku Viktor Krupa. Ako prvý preložil napríklad do slovenčiny Tolkienovho Hobita.

20. februára: Vo veku 59 rokov zomrel poslanec Národnej rady SR a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák (Smer-SD).

24. februára: Vo veku 74 rokov odišiel na večnosť profesor Daniel Škoviera, mimoriadny humanitný vzdelanec, prekladateľ a univerzitný pedagóg. Zaoberal sa klasickou filológiou a starokresťanskou literatúrou. Prekladal Augustína, Xenofóna, Ammiana Marcellina či svätého Bazila Veľkého.

Mimoriadny text mu na stránkach Štandardu venovali jeho žiaci a manželia Barbara a Svorad Zavarskí.

MAREC

5. marca: Vo veku 87 rokov zomrel bývalý slovenský futbalista Anton Urban – dlhoročný kapitán Slovana Bratislava a strieborný medailista z OH 1964 v Tokiu.

10. marca: Dlhoročný herec Divadla Jonáša Záborského v Prešove Jozef Stražan zomrel vo veku 77 rokov. Na filmovom plátne sa objavil v oscarovom filme Obchod na korze či v komédii Sebechlebskí hudci. Jeho manželkou je herečka Kveta Stražanová.

16. marca: Vo veku nedožitých 69 rokov zomrel herec a režisér Štefan Mandžár. S jeho menom sú späté desiatky titulov známych z vysielania Slovenského rozhlasu.

17. marca: Vo veku 54 rokov zomrel spevák Peter Slivka. Začínal ako rockový spevák v kapelách Makar Čudra či Revolver. Bol známy najmä z muzikálových úloh na Novej scéne v 90. rokoch.

19. marca: Vo veku 71 rokov zomrel rozhlasový redaktor a moderátor a tiež dlhoročný komunálny poslanec Ľubomír Motyčka.

20. marca: Vo veku 88 rokov zomrel tenorista, bývalý sólista Opery Slovenského národného divadla Milan Kopačka.

23. marca: Vo veku 89 rokov zomrela šansoniérka a rodáčka z Bratislavy Hana Hegerová. Medzi jej hity patria napríklad Vana plná fialek, Levandulová, Čerešne či Lásko prokletá.

Hana Hegerová. Foto: TASR/Štefan Puškáš


24. marca: Vo veku 96 rokov zomrel bývalý reprezentant v alpskom lyžovaní Otto Krajňák. Bol držiteľom krištáľového glóbusu za víťazstvo vo Svetovom pohári veteránov a niekoľkonásobný majster sveta v kategórii Masters.

APRÍL

9. apríla: Vo veku 97 rokov zomrel Jozef Tekeli, člen Svetového združenia bývalých politických väzňov, ktorý bol jedným z posledných žijúcich väzňov sovietskych gulagov.

19. apríla: Vo veku nedožitých 84 rokov zomrela herečka Emília Došeková. Po štúdiách sa stala členkou umeleckého súboru Krajového divadla Nitra (dnes Divadlo Andreja Bagara v Nitre), kde pôsobila 15 sezón.

20. apríla: Vo veku 77 rokov zomrel novinár Ján Síleš, jeho posledné profesionálne pôsobenie bolo späté s Tlačovou agentúrou SR.

MÁJ

7. mája: Vo veku 55 rokov zomrel hudobník, skladateľ a textár Braňo Alex. Jeden z nestorov československej punkovej scény kedysi spoluzakladal dnes už legendárne kapely Zóna A a neskôr Slobodná Európa.

10. mája: Vo veku 93 rokov zomrel básnik Viliam Turčány. Patril medzi najvýznamnejších slovenských literárnych vedcov a prekladateľov. Venovali sme mu dva nekrológy (od profesora Zambora tu a Petra Tollaroviča tu) a tiež text Jaroslava Danišku z jeho pohrebu.

12. mája: Vo veku 65 rokov zomrel bývalý volejbalový reprezentant Ján Repák. Bol súčasťou úspešného tímu Červenej Hviezdy Bratislava, ktorá v roku 1979 triumfovala v Európskom pohári majstrov.

14. mája: Vo veku 64 rokov zomrel Milan Ftáčnik, vysokoškolský učiteľ, minister školstva v období prvej Dzurindovej vlády (1998 – 2002), starosta Petržalky (2006 – 2010) a primátor Bratislavy (2010 – 2014). Bol tiež poslancom parlamentu za Stranu demokratickej ľavice.

Milan Ftáčnik. Foto: TASR/Jaroslav Novák

18. mája: Vo veku 93 rokov zomrel významný slovenský hudobný skladateľ Milan Novák. Jeho tvorba bola žánrovo pestrá a mimoriadne rozsiahla, napísal okolo 700 kompozícií.

19. mája: Vo veku nedožitých 80 rokov zomrela bývalá popredná sólistka Opery Slovenského národného divadla Marta Nitranová.

21. mája: Vo veku 70 rokov zomrel hudobný skladateľ a dirigent Svetozár Štúr. Tvorba a pôsobenie Štúra boli úzko späté so SND. Jeho hudba znie tiež v desiatkach filmov, dokumentov, televíznych inscenácií i seriálov (napríklad snímky Pomocník, Pásla kone na betóne a ďalšie).

26. mája: Rozhlasový moderátor Július Viršík zomrel vo veku 56 rokov. V 90. rokoch minulého storočia pôsobil v rádiu Rock FM. Naposledy bol súčasťou Rádia Expres. Bol tiež porotcom v speváckej súťaži Slovensko hľadá SuperStar.

27. mája: Vo veku 91 rokov zomrel dvojnásobný olympionik vo veslovaní, dvojnásobný medailista z majstrovstiev Európy a bývalý šéf Slovenského veslárskeho zväzu František Reich.

30. mája: Zomrela rozhlasová herečka Darina Vašíčková. Mala 84 rokov.

JÚN

24. júna: Vo veku 92 rokov zomrela Darina Ťapáková. Bola jednou zo zakladajúcich členov aj sólistkou tanečného súboru Slovenského ľudového umeleckého kolektívu a manželkou choreografa a režiséra Martina Ťapáka.

JÚL

10. júla: Vo veku nedožitých 93 rokov zomrel nestor československej atletiky a legendárny bežecký tréner Jan Liška. Prvých 18 rokov trénerskej kariéry pôsobil v Košiciach, od dorasteneckého veku viedol aj najúspešnejšieho slovenského strednotratiara Jozefa Plachého.

15. júla: Vo veku 67 rokov zomrel politik Jaroslav Paška. V minulosti pôsobil ako poslanec Národnej rady SR, zastával funkciu ministra školstva, bol podpredsedom Slovenskej národnej strany aj europoslancom.

Jaroslav Paška. Foto: TASR/Jakub Kotian

18. júla: Humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák Milan Lasica navždy odišiel vo veku 81 rokov. Tvoril dvojicu s Júliusom Satinským. Spoločne originálnym humorom rozosmievali divákov v Česku aj na Slovensku. Lasica bol aj úspešným filmovým hercom (Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Traja veteráni, Utekajme, už ide! a mnohé ďalšie snímky), svoj výnimočný talent predviedol aj ako textár a spevák.

O jeho živote a odkaze písal Vladimír Palko.

Milan Lasica. Foto: TASR/Dano Veselský

19. júla: Skonal spoluzakladateľ a dlhoročný umelecký vedúci Slovenského ľudového umeleckého kolektívu, jeden z priekopníkov choreografie ľudového tanca Juraj Kubánka. Mal 92 rokov.

26. júla: Zomrel bývalý vodohospodár, projektant, manažér a poslanec Národnej rady SR Július Binder. Zohral kľúčovú úlohu pri výstavbe a dokončení Vodného diela Gabčíkovo. Dožil sa 89 rokov.

28. júla: Vo veku 68 rokov zomrel bývalý prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Serbin. Dozoroval kauzu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska a podával obžalobu na exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Ivana Lexu.

28. júla: Vo veku 66 rokov zomrel bývalý primátor Banskej Bystrice a niekdajší šéf Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor.

AUGUST

9. augusta: Ako 94-ročný skonal bývalý slovenský reprezentant v jazdectve František Hrúzik.

14. augusta: Vo veku nedožitých 90 rokov zomrel básnik a prekladateľ Ján Turan, bol aj autorom literatúry pre deti. Pôsobil ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá, riaditeľ bábkového divadla v Bratislave a aj ako šéfredaktor časopisu Slniečko.

Ján Turan. Foto: TASR/Michal Svítok

25. augusta: Vo veku nedožitých 78 rokov zomrel historik a teoretik výtvarných umení, vysokoškolský pedagóg Ľudovít Petránsky.

26. augusta: Zomrel klinický onkológ, učiteľ a bývalý riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave prof. MUDr. Ivan Koza, DrSc. Onkológii sa venoval viac ako 50 rokov, za svoje celoživotné dielo bol ocenený Krištáľovým krídlom. Mal 81 rokov.

SEPTEMBER

9. septembra: Vo veku nedožitých 95 rokov skonala košická reštaurátorka Mária Spoločníková. Vrchol jej tvorby predstavujú reštaurované diela Majstra Pavla z Levoče. Bola súčasťou prvej generácie profesionálnych slovenských reštaurátorov.

9. septembra: Vo veku 55 rokov zomrel bývalý slovenský reprezentant v atletike Miroslav Vričan. Odchovanec klubu v Brezne sa stal štyrikrát majstrom Slovenska v hode kladivom.

14. septembra: Vo veku 99 rokov zomrel generálmajor vo výslužbe Ján Iľanovský, priamy účastník Slovenského národného povstania.

15. septembra: Deň po svojich 85. narodeninách skonal Justín Javorek, bývalý ligový brankár futbalových klubov Tatrana Prešov, ČH, Slovnaftu a Interu Bratislava.

16. septembra: Vo veku 68 rokov zomrel dlhoročný redaktor a moderátor Slovenského rozhlasu v Banskej Bystrici Ján Kováčik.

21. septembra: Vo veku 68 rokov zomrel spisovateľ Anton Marec. Bol skúsený horolezec, turista a lyžiar, jeho život i tvorba boli spojené s prostredím Vysokých Tatier.

28. septembra: Vo veku 74 rokov zomrel spisovateľ, novinár a publicista Ľuboš Jurík. Je autorom viac ako troch desiatok kníh, televíznych scenárov a divadelných hier.

OKTÓBER

18. októbra: Vo veku 74 rokov zomrela operná speváčka Edita Gruberová. Sopranistka počas svojej viac než polstoročie trvajúcej kariéry vystupovala na operných scénach v mnohých krajinách vrátane Rakúska a Nemecka, účinkovala v slávnej milánskej La Scale, Royal Opera House v Londýne, newyorskej Metropolitnej opere či v parížskej opere.

Na Štandarde sa s ňou veľmi pekným textom rozlúčila Michaela Mojžišová.

Edita Gruberová. Foto: TASR/archív, Miroslava Cibulková

19. októbra: Vo veku 77 rokov zomrel hudobný skladateľ a organizátor hudobného života Hanuš Domanský.

29. októbra: Vo veku 78 rokov zomrel bývalý režisér a dramaturg bratislavského Divadla Nová scéna Peter Jozef Oravec.

NOVEMBER

3. novembra: Vo veku 24 rokov zomrel slovenský hokejista Boris Sádecký z klubu iClinic Bratislava Capitals. Skolaboval v zápase nadnárodnej súťaže IHL na ľade rakúskeho Dornbirnu.

4. novembra: Zomrela významná osobnosť slovenskej kultúry Jela Krčméry-Vrteľová, dcéra básnika, literárneho historika a teoretika Štefana Krčméryho. Operná speváčka, libretistka, prekladateľka a dlhoročná dramaturgička Opery Slovenského národného divadla sa dožila 97 rokov.

5. novembra: Vo veku 36 rokov zomrel viceprezident a generálny riaditeľ klubu IHL iClinic Bratislava Capitals Dušan Pašek mladší. Bol synom legendárneho útočníka Slovana Bratislava a československej reprezentácie Dušana Pašeka staršieho.

6. novembra: Vo veku 85 rokov zomrel maliar a ilustrátor Jozef Cesnak. Ilustroval vyše 150 kníh pre deti a mládež, ale aj pre dospelých. Medzi známe tituly doplnené o ilustrácie Cesnaka patria Dunajské povesti od Márie Ďuríčkovej, ale aj známy seriál o troch pátračoch.

8. novembra: Vo veku 86 rokov zomrel akademický maliar, grafik, ilustrátor a sochár Miroslav Cipár, jeden z najvšestrannejších slovenských výtvarníkov. Získal množstvo domácich i zahraničných ocenení. V Novembri ’89 spoluzakladal hnutie Verejnosť proti násiliu.

V Štandarde sme sa s ním rozlúčili textom Jaroslava Danišku, publikovali sme aj jeho posledný rozhovor.

Miroslav Cipár. Foto: Matúš Zajac

10. novembra: Vo veku 69 rokov zomrel slovenský spevák a skladateľ Miroslav Žbirka. Bol legendou slovenskej hudobnej scény. Spolupracoval so skupinou Modus, neskôr založil vlastnú kapelu Limit. V júni 1983 vyhral Bratislavskú lýru so skladbou Nechodí. Bol viacnásobným Zlatým slávikom a víťazom ankety Spevák roka.

Tiež sme mu venovali redakčný nekrológ.

Miroslav Žbirka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

10. novembra: Vo veku nedožitých 66 rokov zomrel televízny dramaturg a režisér Ľuboš Midriak.

14. novembra: Vo veku 77 rokov zomrel publicista, novinár, spisovateľ a scenárista Eugen Gindl. Ako ochranca prírody sa podieľal na vzniku dokumentu Bratislava/nahlas. Patril k zakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu v Novembri ’89. Bol tiež dlhoročným šéfredaktorom časopisu Kozmos. Nekrológ po jeho smrti napísal Jaroslav Daniška.

14. novembra: Vo veku 91 rokov zomrel dirigent, zbormajster a umelecký vedúci Ladislav Holásek.

22. novembra: Vo veku 95 rokov zomrela legendárna trénerka krasokorčuľovania Hilda Múdra. Počas svojej kariéry priviedla svojho najslávnejšieho zverenca Ondreja Nepelu k desiatim zlatým medailám na vrcholných podujatiach.

Hilda Múdra. Foto: TASR/Michal Svítok


DECEMBER

3. decembra: Vo veku nedožitých 57 rokov zomrel bývalý slovenský vodný slalomár Peter Nagy.

5. decembra: Vo veku 70 rokov odišiel reprezentant motoristického športu a automobilový pretekár Rudolf Machánek.

5. decembra: Vo veku 101 zomrel najstarší organista na Slovensku Fridrich Kolarovič.

7. decembra: Zomrel 68-ročný akademický sochár Stanislav Mikuš. Bol autorom pomníkových diel k cyrilo-metodskému odkazu i viacerých portrétov národných dejateľov.

24. decembra: Vo veku 60 rokov zomrel bývalý štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a bývalý poslanec Národnej rady SR za Smer-SD Jozef Burian.

Jozef Burian. Foto: TASR/Michal Svítok

28. decembra: Vo veku 85 rokov zomrel minister spojov niekdajšej vlády národného porozumenia v rokoch 1989 až 1990 Róbert Martinko. Začiatkom decembra 1989 bol menovaný ministrom vo vláde Mariána Čalfu.

(tasr)


Ďalšie články