Novoročné predsavzatie: prečítať Bibliu

6361148645_77b205a02a_o Foto: Marquez/flickr.com

Medzi najčastejšie novoročné predsavzatia na svete patrí snaha prečítať celú Bibliu. Začiatkom minulého roka sa tak v prvej trojke najpočúvanejších podcastov v USA umiestnili dva venujúce sa práve tejto téme.

Z pohľadu na súčasné čísla sa zdá, že toto predsavzatie si mnohí udržali. Najmä katolíci. Podcast amerického kňaza Mikea Schmitza s názvom The Bible in a Year, ktorý bol na začiatku roka vôbec najpočúvanejším podcastom v USA, sa totiž aj na konci kalendárneho roka umiestnil na 19. mieste. Podcast The Bible recap, ktorý vytvára protestantka Tara-Leigh Cobbleová a ktorý bol na začiatku roka na treťom mieste, teraz uzatvára prvú stovku. Mimochodom, na Slovensku populárny podcast Jordana Petersona v tomto rebríčku okupuje 62. miesto (poradie platí pre 29.12.)

The Bible in a Year

Katolícky program The Bible in a Year vytvorila organizácia Ascension (Nanebovstúpenie). V podcaste sa nečíta celá Biblia zaradom, ale ide sa podľa plánu, ktorý vytvoril v USA známy katolícky evanjelizátor Jeff Cavins. Každá epizóda má 20 – 25 minút a obsahuje čítanie Biblie, zamyslenie a krátku modlitbu. Okrem toho, podcast obsahuje aj bonusové časti, ktoré pozostávajú z rozhovorov s Jeffom Cavinsom a rozoberajú sa v nich témy, ako napríklad návod na to, ako sa pripraviť na čítanie Biblie, alebo komentáre k jednotlivým knihám Svätého písma. Ak máte slabšiu angličtinu, možno vám pomôže, že na youtubovom kanáli Ascension Present môžete nájsť všetky epizódy aj s anglickými titulkami.

The Bible in a Year sa hrdí tým, že je s viac ako 150 miliónmi stiahnutí najpočúvanejším náboženským podcastom v USA. Vo videu, v ktorom jeho pravidelní poslucháči popisujú svoju skúsenosť s ním, sa jedna mladá žena priznáva, že vďaka nemu šla po štrnástich rokoch na spoveď. Iná, už staršia pani tvrdí, že tak učinila dokonca po štyridsiatich šiestich rokov. Podcast má už aj svoju španielsku verziu. A reklamu aj na Times Square.

https://twitter.com/minihan8/status/1475567776714612743?s=20

Ak nerozumiete ani po anglicky, ani po španielsky, no máte chuť prečítať Bibliu za rok, na stránke podcastu môžete požiadať o PDF verziu plánu na prečítanie Biblie za rok vytvorený Jeffom Cavinsom.

The Bible recap

Druhý najpopulárnejší podcast o Biblii The Bible recap vytvára protestantka Tara-Leigh Cobbleová. Tá na jeho internetovej stránke priznáva, že budúci rok to pre ňu bude už desiatykrát, čo prečíta celú Bibliu. Jej prvotnou motiváciou na vytvorenie podcastu bola snaha, aby ľudia, ktorí sa rozhodli prečítať celú Bibliu, s tým neprestali, pretože nebudú rozumieť tomu, čo čítajú, prípadne im to nebude nič dávať.

Na rozdiel od predchádzajúceho, tento podcast je kratší, keďže jedna epizóda trvá zhruba len osem minút. A to preto, že jeho autorka v ňom Bibliu nečíta a ponúka len zamyslenia k pasážam, ktoré si má človek prečítať sám. Aj tu sa dá na internetovej stránke podcastu nájsť plán čítania. Na výber sú dokonca dve varianty. Záujemca môže buď čítať celú Bibliu počas jedného roka, alebo len Nový zákon počas troch mesiacov. Opäť sa nejedná o čítanie Biblie zaradom, ale podľa autorkinho kľúča.

https://twitter.com/TheBibleRecap/status/1475840032703451142?s=20

Aj The Bible recap je dostupný v španielčine. Jeho tvorcovia stoja aj za mobilnou aplikáciou Biblia, ktorá ponúka množstvo funkcií a tiež rôzne plány čítania Biblie a dokonca je dostupná aj v slovenčine. Tento podcast má tiež svoj youtubový kanál, kde ešte len pred pár dňami začal ponúkať svoje služby aj v posunkovom jazyku. O tom, že sa jedná o kvalitný produkt, svedčí aj to, že tento podcast sa v roku 2019 umiestnil v prvej desiatke najpočúvanejších podcastov na platforme Podbean.


Ďalšie články