Radikálni hinduisti v Indii spustili vlnu násilia voči kresťanom. Aj vďaka zákonu proti konverziám

indickí kresania svieèky protestné zhromaždenie v Kalkate Indickí kresťania. Foto: TASR/AP

Mastná pokuta za vpustenie kresťanov do domácnosti, zákaz slávenia Vianoc či pálenie cirkevnej literatúry. Aj to je obraz súčasnej Indie, v ktorej posledné roky za vlády premiéra Naréndru Módího bujnie hinduistický nacionalizmus. Jeho vzplanutie podporil aj nedávno prijatý vágny zákon zakazujúci konverziu.

India, najväčšia demokracia sveta, má problém. V krajine sa totiž od nástupu premiéra Naréndru Módího do funkcie v roku 2014 zdvojnásobil počet útokov na kresťanov zo strany hinduistickej majority. S týmto údajom prišla správa Evanjelického spoločenstva Indie.

Okrem toho už osem tamojších štátov prijalo zákony proti konvertovaniu, ktoré majú v praxi zamedziť obráteniu hinduistov na iné náboženstvo „násilným“ alebo „podvodným“ a „lákavým“ spôsobom. Previnilcovi hrozí v prípade dokázania viny pokuta a v krajnom prípade aj niekoľkoročný trest odňatia slobody.

Organizácia Open Doors, ktorá vydáva každoročné prehľady štátov, ktoré najviac prenasledujú kresťanov, navyše spomína Indiu ako jeden z hlavných príkladov znepokojivého trendu rastu náboženského nacionalizmu a s ním súvisiacej perzekúcie iných náboženstiev.

Pozor na misionárov!

Portál iDnes s odvolaním sa na zahraničné zdroje prináša výpočet viacerých incidentov namierených proti kresťanom evidovaných len v posledných mesiacoch.

Okresný správca mesta Baghpat napríklad úradným dokumentom uprel kresťanom právo oslavovať Vianoce. Pred aktivitami kresťanských misionárov varoval aj list najvyššieho policajného úradníka v Čhattisgarhe, ktorý adresoval podriadeným.

Náboženská kongregácia založená Matkou Terezou medzitým z rozhodnutia vlády prišla o možnosť poberať financie zo zahraničia. Organizácia tak stratila hlavný zdroj financií, pomocou ktorých realizuje rôzne programy na pomoc chudobným obyvateľom.

Hinduistickí nacionalisti takisto podľa medializovaných informácií pália kresťanskú literatúru, útočia na cirkevné školy a častokrát za asistencie bezpečnostných zložiek a členov prohinduistickej vládnej strany BJP predsedu vlády Módího fyzicky útočia na príslušníkov kresťanskej menšiny.

Jeden z posledných incidentov tohto druhu sa odohral v kresťanskom centre v meste Indaur. Skupina útočníkov v ňom z ničoho nič zaútočila na modliacich sa ľudí vrátane žien, pričom vykrikovala hinduistické heslá. Polícia síce na miesto dorazila rýchlo, no postavila sa na stranu agresorov a cirkevných hodnostárov zatkla a obvinila z porušenia zákona zakazujúceho konverzie.

Pokuta, ak k sebe domov pustíte kresťana

Situácia pre kresťanov je obzvlášť nepriaznivá na severe štátu, ktorý je baštou Módího strany. V izolovaných dedinách hinduistickí radikáli zabraňujú príslušníkom inej viery, aby využívali miestne studne alebo navštevovali susedov. V dedine Bilawar Kalan zaviedli pokutu v prepočte 130 dolárov pre každú rodinu, ktorá do svojej domácnosti vpustí kresťanov.

Niektoré dediny fakt, že sa nátlakom snažia, aby kresťania prijali hinduistickú vieru, ani neskrývajú. „Robíme to, aby sme ich prinútili vrátiť sa späť do spoločnosti. Keby sme nezasiahli, prinútili by ku konverzii celú túto oblasť,“ vysvetlil jeden z miestnych lídrov a člen BJP Meš Lal Čančal.

Kresťanov je veľa, no zároveň málo

Cirkvi sa sťažujú, že zákony proti konverziám pošliapavajú ich právo na slobodu vyznania. Krajina sa oficiálne hlási k princípom sekularizmu, BJP sa však podľa denníka The New York Times usiluje o hlasy hinduistov, čomu slúži práve spájanie národnej identity s konkrétnym náboženstvom.

„Rovnako, ako majú terorizmus, ktorým môžu biť moslimov, majú konverzie, ktorými môžu mlátiť kresťanov,“ podotýka bývalý činiteľ katolíckej cirkvi v Dillí, otec Dominic Emmanuel.

V Indii žije takmer 30 miliónov kresťanov. Sú koncentrovaní najmä v severovýchodnej časti krajiny medzi Bangladéšom a Bhutánom. Hoci ide na prvý pohľad o vysoké číslo, nasledovníci Ježiša Krista predstavujú asi iba dve percentá indickej populácie.


Ďalšie články