Liek proti covidu za 4 doláre na 10 dní. Žeby konečne dobrá správa?

Americké úrady autorizovali Paxlovid od Pfizeru na lieèbu covidu v domácom prostredí Antivirotikum s názvom Paxlovid od spoločnosti Pfizer na liečbu covidu pre rizikové skupiny populácie. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v stredu 22. decembra 2021 autorizoval antivirotikum s názvom Paxlovid od spoločnosti Pfizer na liečbu covidu pre rizikové skupiny populácie. Foto: TASR/AP

V závere roka 2021 nie je núdza o správy o nových liekoch proti koronavírusu. Možno si mnohí vzdychnú a povedia: Konečne! Aj tu je však treba poznať plusy a mínusy, pokúsime sa ich v tomto texte priblížiť.

S koronavírusom SARS-CoV-2 žijeme už dva roky. Za ten čas sme vyvinuli niekoľko vakcín, ktoré sčasti slúžia ako prevencia pred nákazou a veľmi efektívne chránia pred ťažkým priebehom covidu. Na vysokej úrovni je aj diagnostika tohto ochorenia, ktoré odhaľujeme rôznymi typmi testov. Postupne sa však rozvíjajú aj možnosti liečby.

Najväčšiu pozornosť vyvolávajú nové medikamenty, ktoré by potenciálne mohli zabrať proti COVID-19. Veľkým hitom či skôr liečivom s veľkými očakávaniami je antidepresívum, ktoré stojí 4 doláre na desať dní. O čo ide?

Nádejné antidepresívum

Za posledné dva mesiace sa do popredia dostal liek fluvoxamín, v stredu tento liek s veľkou pozornosťou komentoval list Wall Street Journal. Liek sa pôvodne používal na liečbu depresie či obsedantno-kompulzívnej poruchy. Ukázalo sa, že po včasnom nasadení môže výrazne znížiť riziko ťažkého priebehu COVID-19. Zvyšuje tiež nočné hladiny hormónu melatonín, ktorý spôsobuje ospalosť, čo by podľa dostupných dôkazov tiež malo zmierniť zápal.

Výskumníci z McMaster University v Hamiltone spravili minulú zimu v Brazílii veľkú randomizovanú klinickú štúdiu. Zúčastnili sa na nej nezaočkovaní vysoko rizikoví pacienti s covidom. Výsledky publikovali odborníci v októbri tohto roku v časopise Lancet. Fluvoxamín podľa štúdie znížil pravdepodobnosť hospitalizácie o 66 a úmrtia až o 90 percent. Liek sa javí ako bezpečný. Medzi skupinami s fluvoxamínom a placebom nebol žiadny rozdiel v nežiaducich účinkoch.

Ako píše Allysia Finleyová v denníku Wall Street Journal, tri štúdie s fluvoxamínom sa uskutočnili počas cirkulácie rôznych variantov, takže liek by mal fungovať aj proti variantu omikron. Má aj iné výhody – desaťdňová liečba fluvoxamínom stojí štyri doláre v porovnaní s 2 100 dolármi, ktoré vláda USA platí za monoklonálne protilátky. Napriek tomu americký Národný inštitút zdravia (NIH) zatiaľ neodporučil fluvoxamín na liečbu COVID-19.

Nerecenzovaná nádej z Izraela

Tesne pred vianočnými sviatkami prišla radostná správa z Izraela. Štát považovaný za „covidové laboratórium“ hlásil, že má liek so stopercentnou účinnosťou proti covidu. Liek s názvom Amor-18 tvorí amorfný uhličitan vápenatý, ktorý moduluje kyslosť pH okolo každej bunky. V kyslom prostredí sa totiž koronavírus v hostiteľských bunkách ľahšie šíri.

Počas testovacej fázy dostalo izraelský medikament 18 pacientov s miernym aj ťažkým priebehom covidu. Všetci sa v priebehu niekoľkých dní úplne zotavili. Z 19 pacientov, ktorí dostali placebo, skončilo šesť na jednotke intenzívnej starostlivosti a dvaja zomreli, informuje web Jerusalem Post.

Farmaceuti sú však skeptickí.

Ako na sociálnej sieti upozornil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ, vzorka pacientov bola príliš malá a výsledky tejto štúdie neboli publikované v žiadnom odbornom časopise.

Pfizer neotáľa a predstavuje svoje riešenie

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) udelil 22. decembra mimoriadne povolenie antivírusovej pilulke Paxlovid od firmy Pfizer – výrobcu mRNA vakcíny proti SARS-CoV-2. Regulátor schválil tento liek na liečbu covidu.

Zo štúdie Pfizeru vyplýva, že Paxlovid v porovnaní s placebom znížil riziko hospitalizácie alebo smrti o 88 percent u dospelých osôb z rizikových skupín s covidom. Ďalšie laboratórne testy potvrdili, že liek si svoju účinnosť udržal aj voči novému variantu omikron. 

Paxlovid je v Spojených štátoch povolený len na lekársky predpis osobám starším ako 12 rokov, ktoré vážia aspoň 40 kilogramov. Musia tiež vykazovať mierne až stredne ťažké príznaky covidu, mať pozitívny test a podľa anamnézy vysoké riziko, že by u nich mohla viesť nákaza k vážnejším komplikáciám. Liek sa podáva v troch tabletách dvakrát denne po dobu piatich dní. 

Medzi vedľajšie účinky možno podľa FDA zaradiť čiastočnú stratu chuti, hnačky, vysoký krvný tlak a bolesť svalov. U ľudí s HIV môže Paxlovid znižovať účinnosť liekov proti tomuto vírusu.

Medikament od Pfizeru bude v prvom kvartáli roku 2022 dostupný aj na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo nakúpiť viac ako 32-tisíc balení. Nákup sa bude realizovať centrálnym obstarávaním. „Aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19 si vyžaduje zabezpečiť pre potreby našich občanov dostupnosť všetkých najnovších možností liečby ochorenia COVID-19 v adekvátnych množstvách na základe dátových analýz v čo najkratšom čase,” uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Práve pre Paxlovid navrhol Lengvarského rezort zrušiť nákup 35-tisíc balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir od spoločnosti Merck. Agentúra Reuters na konci novembra uviedla, že molnupiravir má zhruba 30-percentnú účinnosť. Niektorí odborníci majú tiež obavy o jeho bezpečnosť. Jedna zo štúdií naznačila, že liek by mohol preniknúť do ľudskej DNA a spôsobiť v nej mutácie – riziko, ktorého sa obávajú odporcovia mRNA vakcín.

Okrem toho sú tu aj známejšie prostriedky, o ktorých sa píše už dlhšie. Spomeňme dve, pričom už vieme povedať aj o niektorých nevýhodách, ktoré majú.

Monoklonálne protilátky

Vo včasnom štádiu ochorenia dokážu pacientom pomôcť monoklonálne protilátky vyrobené v laboratóriu. Podávajú sa infúziou a dokážu sa naviazať na povrch koronavírusu, čím mu zabraňujú napadnúť ľudské bunky. Má to však háčik. Zdá sa, že monoklonálne protilátky nebudú použiteľné proti variantu omikron, určite to platí pre väčšinu z nich, lebo ten je odolný voči všetkým protilátkam, ktoré sa dnes klinicky používajú.

Ani kortikoidy nie sú bez vedľajších účinkov

Niekedy sa pacient o svojom ochorení dozvie až v stave, keď je nevyhnutná hospitalizácia. V organizme človeka dôjde k takzvanej cytokínovej búrke, teda prehnanej reakcii imunitného systému, pri ktorej začne organizmus ničiť nielen nebezpečné vírusy, ale aj vlastné bunky. V nemocniciach preto čiahajú lekári po iných už existujúcich liekoch, najmä kortikoidoch. Tie tlmia imunitný systém, čím napomáhajú pľúcam skôr sa uzdraviť.

Ani kortikoidy nie sú bez nežiaducich účinkov. „Zvyšujú cukor. Vzniká po nich takzvaný steroidný diabetes, teda cukrovka navodená kortikoidmi. Ak ide o čistý steroidný diabetes, metabolizmus cukrov sa po vysadení kortikoidov vráti do normálu a pacient nemá žiadnu poruchu. Kortikoidy však môžu manifestovať dovtedy nepoznanú cukrovku. To znamená, že nejaký pacient netuší o tom, že má cukrovku, a práve liečba kortikoidmi ju naštartuje,“ vysvetlil v rozhovore pre Štandard diabetológ Peter Jackuliak.


Ďalšie články