Vo Švajčiarsku bude možné oficiálne zmeniť pohlavie na matrike. Netreba zákrok ani diagnózu

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Zákonná zmena pohlavia i mena bez požiadaviek. Umožní to nový zákon vo Švajčiarsku, ktorý začne platiť od budúceho roka. Podľa legislatívy bude stačiť len návšteva matričného úradu a vyhlásenie, že ste opačné pohlavie.

Rozhodli ste sa sčista-jasna, že ste vlastne človek opačného pohlavia? Vo Švajčiarsku to bude od 1. januára budúceho roku dostatočný dôvod na to, aby vám na matričnom úrade zmenili zákonné pohlavie i meno.

Vtedy totiž začnú v tejto alpskej krajine platiť nové pravidlá v súvislosti s identifikácou osôb. Ako informuje portál Euractiv, tieto zmeny budú platiť pre ľudí starších ako 16 rokov, ktorí nespadajú pod právne opatrovníctvo. Mladšie deti či osoby v opatrovníctve budú potrebovať súhlas zákonného zástupcu.  

Osobné cítenie nad realitu

Na úrade bude stačiť len osobné vyhlásenie, že sa cítite ako žena, aj keď ste muž, alebo naopak. Nebude sa vyžadovať podstúpenie hormonálnej terapie, chirurgickej operácie, ani vykonanie medicínskej diagnózy či iného posúdenia zdravotného stavu.

Pôjde o pomerne razantnú zmenu pravidiel. Podľa terajšej legislatívy je často potrebné na úrade predložiť medicínske potvrdenie o tom, že ste osoba opačného pohlavia (takzvaný transgender človek), aby sa mohla zmena oficiálne uznať.

Španielsko nezaostáva

Niektoré švajčiarske samosprávne kantóny naviac vyžadujú, aby osoba prv podstúpila hormonálnu terapiu či operáciu. Pre zmenu mena sa zasa niekde musí dokazovať, že toto nové meno sa skutočne používa už pár rokov, aj keď neoficiálne.

V Európe však ani zďaleka nejde o prvú lastovičku, ktorá nadraďuje osobné rozhodnutie človeka nad zákony prírody. Španielska vláda v júni tohto roku schválila návrh zákona, podľa ktorého si môžu ľudia od 16 rokov voľne zmeniť pohlavie, a to bez dodatočných požiadaviek. Obdobnú legislatívu možno nájsť aj v Belgicku, Írsku, Nórsku či Portugalsku.


Ďalšie články