V novom roku presadíme výstavbu nájomných bytov

9764822c-3eca-4e33-b303-2f2c2c12d9bd Foto: Sme rodina

Už druhý rok bojujeme s pandémiou, ktorá nám výrazným spôsobom sťažuje nielen fungovanie v bežnom živote, ale, samozrejme, aj plnenie sľubov, ktoré sme dali našim voličom.

Rok 2021 bol pre všetkých určite veľmi náročným rokom. Pevne verím, že nasledujúci rok 2022 bude pre náš všetkých úspešnejší ako bol tento.

Nášmu hnutiu Sme rodina sa aj napriek tejto nepriaznivej situácii podarilo presadiť množstvo kvalitných zákonov, ktoré určite ľuďom pomôžu a uľahčia im život. Dlhodobo sme boli svedkami krivdy, ktorá bola páchaná na ženách ročníkov 1957 – 1963, na ktoré bývalá vláda zabudla a prišlo k chybe pri výpočte ich veku odchodu do dôchodku.

Takisto sme nezabudli ani na matky – samoživiteľky. Podaril sa nám presadiť zákon o náhradnom výživnom. Deti sú naša budúcnosť, a preto je dôležité, aby ich štát podporoval, hlavne v štúdiu. Snažíme sa neustále myslieť najmä na ľudí, ktorí si nevedia pomôcť sami, pretože nemajú možnosť zárobku a deti sú jednou z týchto skupín. Preto verím, že príspevok 100 eur, ktorý sme vyplatili všetkým deťom do 18 rokov v októbri, im aspoň sčasti uľahčil začiatok školského roka. Takisto pre deti do 6 rokov sa nám podarilo už od apríla zrušiť doplatky za lieky, čo je jedna z hlavných priorít nášho hnutia Sme rodina.

A okrem detí sa nám tieto doplatky podarilo zrušiť aj pre seniorov a ZŤP, pre ktorých to bude platiť už od januára 2022. Verím, že touto novelou výrazne ušetríme peniaze týmto skupinám ľudí a hlavne v čase zdražovania cien energií a potravín to bude určite veľká pomoc. Nemôžem zabudnúť aj na obrovskú pomoc z našich ministerstiev. V čase pandémie ministerstvo práce, ale aj ministerstvo dopravy vyplácali obrovské sumy na zmiernenie dopadov pandémie. Ministerstvo práce vyplatilo historicky zo všetkých ministerstiev najväčšiu sumu peňazí na pomoc ľuďom. A ministerstvo dopravy, pod ktoré patrí segment cestovného ruchu a gastra, zas kompenzovalo a aj naďalej bude kompenzovať straty podnikom, ktoré museli byť zatvorené z dôvodu zlej epidemiologickej situácie.

Okrem toho musím povedať, že sa nám podarilo presadiť už aj niekoľko zákonov k ďalšej našej priorite, ktorou je výstavba štátnych nájomných bytov, avšak stále nám tento proces brzdí jeden z koaličných partnerov. A toto si dávam ako záväzok do ďalšieho roka, že vybojujem u našich koaličných partnerov, aby bol schválený zákon k bytom, ktorý už prešiel v parlamente prvým čítaním. Je to naozaj veľmi dôležité, pretože už máme prisľúbenú aj investíciu 1,5 miliardy eur od rakúskeho investora a tým pádom, keby nám zákon prešiel na jar, niekedy v lete by sa mohlo začať s výstavbou prvých bytov. Ľuďom sme tieto byty sľúbili a verím, že sa nám tento sľub, ako aj tie ostatné podarí splniť, pretože dnešné nájmy a ceny nehnuteľností sú naozaj privysoké a nie každý sa chce v dnešnej dobe zadlžiť do konca života.

Sám pochádzam zo skromných pomerov a viem, aké je to náročné, keď chce človek zabezpečiť seba aj svoju rodinu do budúcna. Ja som mal to šťastie, že sa mi podarilo dostať tam, kde som teraz, a mám možnosť ľuďom pomáhať a myslím si, že práve výstavbou bytov, kde garantujeme ľuďom lacné nájmy, pomôžeme stovkám až tisícom rodín, ktoré sú na hranici chudoby a nemajú veľa možností.

Ďalšia vec, ktorú chcem určite v budúcom roku presadiť je exekučná amnestia, je to posledná vec z nášho programu, okrem bytov, ktorú sa nám ešte nepodarilo presadiť, preto aj kvôli tomu budem viesť určite dlhé rokovania s našimi partnermi, aby sme ju už tým ľuďom konečne dali. Píše mi množstvo ľudí, že sa zadlžili a nevedia si sami pomôcť, pretože im exekútor sťahuje z účtu skoro celú výplatu a nezostáva im potom na bežné živobytie. A aj keď by som veľmi chcel, nie je v mojich silách, aby som každému pomohol. Preto si myslím, že exekučná amnestia bude pre nich obrovskou pomocou a hlavne úľavou v takej zložitej situácii. A zároveň klepneme po prstoch exekútorom, ktorí sa nabaľujú na nešťastí iných.

Pri tom ako chcem zhrnúť celý rok 2021, musím určite spomenúť moje cesty za vami do regiónov, hlavne kvôli reforme nemocníc. Veľmi ma mrzí, že sa nám nepodarilo presadiť požiadavky odborníkov ale aj zástupcov regiónov do tejto reformy, ale to neznamená, že aj naďalej nebudeme bojovať za to, aby sme zlepšili podmienky našim zdravotníkom, ale aj prístup k zdravotnej starostlivosti.

Verím, že v roku 2022 sa nám podarí presadiť všetko, čo sme si naplánovali, a že v pomoci ľuďom bude ešte úspešnejší ako bol tento. A, samozrejme, prajem každému veľa zdravia, šťastia, lásky.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články