Môže raper spievať, že si želá smrť politikov a oslavovať teror? Podľa Belgicka áno

valtonyc Foto: Omnium cultural dc71147/wikimedia

Belgický súd zamietol v utorok žiadosť o vydanie španielskeho rapera vystupujúceho pod menom Valtònyc. Po katalánskom nacionalistovi Carlesovi Puigdemontovi je to druhý známy Španiel, ktorý dostal exil v inom štáte EÚ.

Máme tu nový jav, všetky štáty EÚ sú demokratické, ale ak španielske orgány požiadajú o vydanie niekoho, koho doma súdy odsúdili, Belgičania to odmietnu. Brusel síce zdvíha prst nad Maďarskom či Poľskom, ale Španieli musia len nechápavo krútiť hlavou. Ako je možné, že v EÚ nefunguje európsky zatykač, ak ide o španielskych trestne stíhaných občanov?

Najnovší príklad je José Miguel Arenas Beltrán, známy pod umeleckým menom Valtònyc (ročník 1993). Nie je to žiadne neviniatko. Zadržaný bol už v osemnástich a odsúdený v roku 2018. Po obvinení ale ušiel zo Španielska do Belgicka, kde našiel, zdá sa, úspešný exil.

Valtònyc sa podobá na francúzskych moslimských raperov, spieva s otvorene politickým prejavom, provokuje, volá po usmrtení politikov, s ktorými nesúhlasí, inokedy oslavuje teroristické aktivity organizácií ETA či marxisticko-leninskej teroristickej organizácie GRAPO. Táto organizácia nesie zodpovednosť za zavraždenie minimálne 84 ľudí, financuje sa vykrádaním bánk, unáša deti prominentov, aby získali výkupné. A Valtònyc, bývalý predavač zeleniny, to vo svojich pesničkách ospevuje. YouTube ani sociálne siete ho neblokujú, jeho popularita ďalej rastie.

Je či skôr má to byť trestné? V Španielsku to trestné je, rovnako ako hanobenie členov kráľovskej rodiny, čo tiež Valtònyc robí. V Belgicku ale nie, tam to súd označil za slobodu prejavu.

Belgický súd ho preto odmietol vydať späť do Španielska, kde ho odsúdili za verbálnu podporu terorizmu a urážku kráľa v textoch jeho piesní. Valtònyc utiekol do Belgicka ešte v roku 2018 po tom, ako mu udelili triapolročný trest väzenia. Raperov právny zástupca označil rozhodnutie odvolacieho súdu v belgickom meste Gent za „dobrý deň pre hudbu a slobodu prejavu“.

Samotný 28-ročný raper vyjadril úľavu, že je „konečne slobodný“ po pravidelných policajných kontrolách počas boja proti uplatneniu európskeho zatykača. „Nie som terorista a súd mi dal za pravdu,“ vyhlásil Beltrán.

Odsúdili ho za texty piesní zverejnené na internete v rokoch 2012 a 2013 v čase, keď bol ešte málo známym spevákom na Baleárskych ostrovoch. Jeho texty rozdelili mienku v Španielsku. Podľa niektorých by ho v iných krajinách nemohli dostať do väzenia, kým iní zdôrazňovali, že aj sloboda prejavu má svoje hranice. Ide o jeden z prípadov, v ktorých boli španielske orgány pod tlakom na zmiernenie prísnych trestov za prejavy posúdené ako nezákonné. Vo februári sa protestujúci v Španielsku dostali do zrážok s policajtmi po odsúdení rapera Pabla Hasela na trest odňatia slobody za tweety urážajúce políciu a monarchiu.

V Belgicku sa odohrával aj ďalší ostro sledovaný prípad, žiadosti španielskych úradov o vydanie katalánskeho separatistického lídra Carlesa Puigdemonta. Ten žije v Belgicku od roku 2017 po tom, ako utiekol zo Španielska, aby sa vyhol stíhaniu pre neúspešný pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska.

(tasr, fed)


Ďalšie články