V Číne vyvinuli umelého prokurátora, má mať aj schopnosť obžalovať človeka

Čína vedie v technológiách s umelou inteligenciou na rozpoznávanie tváre. Sledovacie kamery sú takmer všade, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Čína vedie v technológiách s umelou inteligenciou na rozpoznávanie tváre. Sledovacie kamery sú takmer všade, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Systém umelej inteligencie, ktorý nielenže posúdi váš prípad, ale vás aj rovno obžaluje. Prišli s tým čínski vedci v meste Šanghaj. Program takzvaného počítačového žalobcu má podľa nich pomôcť tamojšiemu obvodu, ktorý je najvyťaženejší v krajine. Ozývajú sa však aj obavy.

Čínski výskumníci vytvorili robotického prokurátora. Ten využíva umelú inteligenciu na posúdenie zločinov, následne je schopný automaticky obžalovať podozrivého. Ako informuje denník South China Morning Post, program vznikol a bol testovaný na prokuratúre obvodu Pchu-tung v Šanghaji.  

Ide o najväčší a najvyťaženejší prokurátorský úrad v Číne. Za vývojom strojového žalobcu je preto podľa jeho hlavného tvorcu Šia Jonga snaha o odbremenenie tamojších pracovníkov, aby sa mohli lepšie venovať závažnejším a zložitejším prípadom.  

Náhrada ľudského faktoru?

„Systém dokáže do určitej miery nahradiť rozhodovanie prokurátorov,“ dodáva hlavný výskumník v štúdii, ktorú spolu s kolegami zverejnili v odbornom časopise Management Review.

Robotický prokurátor dokáže podľa Šia fungovať na bežnom stolovom počítači a zatiaľ vraj zvládne vyhodnotiť osem najčastejších zločinov v Šanghaji s presnosťou 97 percent. Tie sú: krádež, podvod, podvod s platobnou kartou, prevádzkovanie hazardu, nebezpečné šoférovanie, prekážanie vo výkone oficiálnych povinností, úmyselné zranenie a vyvolávanie potýčok či nepokoja.

Výskumníci program takpovediac vycvičili na 17-tisíc starších prípadoch z rokov 2015 až 2020. Vďaka tomu je podľa tvorcov schopný vyhodnotiť dôkazy, okolnosti zločinu a následne obžalovať dotyčnú osobu. Samotné obžalovanie sa vykoná na základe zhruba tisícky „vlastností“, ktoré stroj vytiahne z popisu prípadu.

Nebezpečie pochybenia

Nejde o úplnú novinku. Na mnohých prokuratúrach v Ríši stredu sa už od roku 2016 využíva umelá inteligencia, v súčasnosti je to program známy ako Systém 206. Ten dokáže posúdiť silu dôkazov, okolnosti zatknutia osoby či možné nebezpečie podozrivého. Rozhodovacie právomoci však majú stále len ľudia.

Potenciálny strojový prokurátor medzitým vyvolal ďalšie otázky. „Presnosť 97 percent je možno vysoká z technologického pohľadu, ale stále to je šanca na pochybenie. Kto bude potom niesť zodpovednosť? Prokurátor, stroj alebo tvorca algoritmu?“ pýta sa prokurátor z mesta Kanton.

Taktiež dodáva, že mnohým pracovníkom prokuratúry sa isto nebude páčiť, ak im do rozhodovacích procesov bude zasahovať počítačový vedec. „Umelá inteligencia môže pomôcť odhaliť chyby, ale nemôže nahradiť človeka v rozhodovaní,“ hodnotí žalobca.


Ďalšie články