Segregačná vakcinačná politika bude pri omikrone a blížiacom sa konci pandémie neudržateľná

metro-g914d060bd_1920 Covid pass. Foto: pixabay.com

Vo svetle nových dát o covidovom variante omikron a rapídne klesajúcej účinnosti vakcín sa zdá, že segregačná očkovacia politika dostane od vedy definitívne K.O. už čoskoro.

V ostatných dňoch a týždňoch sa na titulky spravodajských webov dostalo viacero správ, ktoré sú smerodajné pre vývoj pandémie v nasledujúcich mesiacoch. Hoci sú na prvý pohľad prevažne pesimistické, môžu predznamenávať návrat k normálnemu životu. Teda to, na čo vo svete čakáme už takmer dva roky.

Kľúčové informácie sú predovšetkým tri.

Koronavírusový variant omikron sa šíri fenomenálnou rýchlosťou. Absolútne rekordy prírastkov nedlho po jeho detegovaní padajú v Anglicku, Dánsku, Španielsku, ale napríklad aj v Spojených štátoch. Podľa hlavného amerického imunológa Anthonyho Fauciho napokon nemusí v USA ostať nikto, kto by vírus neprekonal, prípadne nebol zaočkovaný. Inými slovami, nastane gigantická explózia prirodzenej imunity.

Nová mutácia je ale na druhej strane zrejme výrazne menej problematická ako variant delta. Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva napríklad vyrukovala s analýzou, podľa ktorej omikron spôsobuje až o 70 percent menej hospitalizácií. Hoci môže túto výhodu zmazať práve jeho rýchle šírenie, súčasný pohľad a rýchla extrapolácia dát do budúcna napovedajú, že sa nemocnice apokalypse zrejme vyhnú. Prekonanie počtu delta pacientov v niektorých štátoch však nemožno s istotou vylúčiť.

Treťou zaujímavou správou je, že účinnosť vakcín vrátane posilňovacích dávok je – v porovnaní s očakávaniami – žalostne malá. Spomínaná agentúra hovorí, že Britov, ktorí obdržali dve dávky AstraZenecy a jednu dávku Pfizera alebo Moderny, chráni už desať týždňov po vpichu vakcína iba na 35, respektíve na 45 percent. Možno pritom predpokladať, že po ďalších desiatich týždňoch sa povakcinačná imunita stane takmer irelevantnou. Mix vektorových a mRNA vakcín pritom niektorí odborníci pokladali za výhru ešte pred dvomi mesiacmi. Vedci však stále tvrdia, že ochrana proti ťažkým covidovým stavom a úmrtiam by aj pri omikrone mala trvať dlhšie.

Táto konštelácia môže po počiatočných týždňoch neistoty a zhoršenia situácie vyústiť do postupného odznievania pandémie na jar a jej definitívneho konca v nasledujúcich mesiacoch. Napokon rok 2022 ako termín skrotenia covidu prognózuje aj WHO, šéf Moderny, analytici obrej investičnej banky JP Morgan alebo český biochemik Jan Konvalinka.

Kombinácia medicínskeho pokroku skrytého vo vakcínach a po novom aj v liekoch, prirodzeného oslabovania vírusu a plynutia času tak vytvoria objektívne predpoklady na zdravý reštart chodu spoločnosti tak, ako sme ju do roku 2019 poznali.

Druhou otázkou však ostáva, či k návratu do normálu bude rovnako rýchlo existovať aj subjektívna politická vôľa. Dlho budovaná schéma príkazov, zákazov a nariadení, v ktorej je často jedinou priepustkou na slobodu vakcína, si už totiž žije vlastným životom. Navyše funguje za pomoci akejsi podivnej psychickej zotrvačnosti (chcem veriť, že nejde o zámer držať ľudí na uzde), pri ktorej mocenské autority škandalóznym spôsobom nezaujíma ani prirodzené prekonanie covidu pred mesiacom či čerstvý negatívny PCR test.

V každom prípade segregačný systém rozlišujúci „zodpovedných občanov“, ktorí prešľapujú pred vakcinačným centrom a netrpezlivo čakajúcich na štvrtú dávku, a „dezolátov“, ktorí odmietajú vakcínu, onedlho stratí relevanciu (na hlinených nohách pritom stojí minimálne od leta, keď sa prvýkrát ukázalo, že táto problematika rozhodne nie je čiernobiela).

Platí to najmä pri produktívnej populácii do 60 rokov, v ktorej úrady zaznamenali menej ako 10 percent covidových obetí v Európe. Berúc totiž do úvahy parametre omikronu a znižujúcu sa účinnosť vakcín, vyžadovanie pravidelného očkovania (hovorí sa aj o frekvencii štyrikrát za rok) v tejto vekovej skupine ako priepustky k normálnemu životu je veľmi neproporčné až šialené. A ešte len bude.

Nastal čas, aby národné vlády už teraz pripravovali plány veľkého postupného uvoľňovania zahŕňajúceho aj rušenie covid pasov, aby boli neskôr schopné včas reagovať na bod zlomu. V opačnom prípade môžu čeliť vlne protestov, aké naša planéta ešte nezažila. Nič iné si totiž blížiaca sa doba prázdnejších nemocníc a plnších mobilov QR kódov zrejme nezaslúži.

S istotou nemožno predpovedať nič a možné je dokonca aj to, že túto optimistickú teóriu rozmetá príchod úplne iného variantu s horšími parametrami (hoci tendencie sú skôr opačné), no z toho, čo vieme dnes, a z toho, ako vyzerali pandémie v minulosti, sa zdá nasledovné – plánujte si letné dovolenky, začnite sa menej báť, dobre bude.


Ďalšie články