Neočkovaní Nemci by mali prísť o zdravotné poistenie alebo platiť vyššie odvody. Nemci na protest vyšli do ulíc

2021-06-16_Klaus_Holetschek_0845 Bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek. Foto: Michael Lucan/wikimedia

Prísnejšie opatrenia navrhuje bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek, popredný zelený politik Boris Palmer návrh podporil. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach z SPD zatiaľ nechce hovoriť o prípadných trestoch, povinné očkovanie dospelých ale podporuje. Reakciou na tieto úvahy sú protesty po celom Nemecku, zvlášť ale na východe krajiny.

Nestačia len pokuty ako v Rakúsku, sankcie majú byť dôslednejšie a prísnejšie. Tak sa vyvíja debata v Nemecku, kde politická špička krajiny presadzuje povinné očkovanie dospelej populácie. Tému najnovšie rozvíril bavorský minister zdravotníctva a bývalý bavorský ombudsman Klaus Holetschek, ktorý pre denník Welt povedal, že pokuty nestačia, že treba uvažovať aj nad vyššími zdravotnými odvodmi pre neočkovaných či dokonca ich zbavením poistenia garantovaného štátom.

V Bavorsku by podľa Holetscheka „mali preveriť, či je regulácia v oblasti zákonného zdravotného poistenia možná a rozumná“. Minister Holetschek, ktorý je právnik, svoj návrh opiera o to, že „riziko, že neočkovaní ľudia vážne ochorejú koronavírusom, je výrazne vyššie“.

Starosta mesta Tübingen a hviezda zelenej politiky Boris Palmer tento návrh privítal s tým, že je „výslovne za zvýšenie zdravotných odvodov, ak niekto, kto môže byť očkovaný, vedome injekciu odmietne“.

Palmer to povedal pre Frankfurter Allgemeine, jeho argument znie: „Ten, kto je taký neoblomný, že ohrozuje seba aj iných, spôsobuje zbytočné náklady a prípadne zhoršuje situáciu iným pacientom na nemocničných lôžkach, nemôže očakávať solidárnosť zdravotného poistenia.“

V celom Nemecku tiež od utorka platia nové nariadenia týkajúce sa obmedzenia kontaktov, o ktorých 21. decembra rozhodol spolkový kabinet a krajinské vlády. Vo vnútri aj vonku sa môže spolu zdržiavať len desať ľudí, ktorí sú očkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19. V prípade neočkovaných sa môžu členovia domácnosti stretnúť len s dvomi ďalšími osobami. Kluby a diskotéky budú zatvorené. V ôsmich spolkových krajinách sú v platnosti ešte prísnejšie opatrenia. Tieto opatrenia aj úvahy nemeckých politikov vyvolali v pondelok po celej krajine desiatky protestov.

V Nemecku je už pritom zaočkovaných vyše 70 percent populácie, odlišná je však miera, viac ľudí je zaočkovaných na západe ako na východe krajiny, napríklad v Sasku. To téme pridáva na politickej polarizácii. Nemecko kvôli nižšej miere zaočkovanosti zaostáva v tomto ukazovateli za inými západnými štátmi – Talianskom, Francúzskom či Britániou. Aj preto politici tlačia na prísnejšie opatrenia, čo vyvoláva odpor. Vidieť to aj na pondelkových protestoch po celej krajine, ale o tom za moment.

To, že iniciatívu a najmä tón debaty preberajú politici jednotlivých republík, či už z bavorskej CSU, alebo Zelených, sa nepozdáva novému federálnemu ministrovi zdravotníctva. Tým je profesor Karl Lauterbach z SPD, vedec a epidemiológ pôvodne z Kolínskej univerzity, ročník 1963. Lauterbach je bývalým poradcom Angely Merkelovej v téme covidu. Počas uplynulých dvoch rokov sa stal mediálne známou figúrou, systematicky stál na strane silnejších reštrikcií a kritizoval ich údajne predčasné uvoľňovanie.

Lauterbach je zástancom povinného očkovania dospelej populácie v Nemecku, tvrdí ale, že: „Najskôr sa to musí dobre premyslieť a zaviesť to má Bundestag,“ čiže federálna vláda, nie jednotlivé vlády bundesrepublík. Lauterbach sa tým pokúsil zbrzdiť vývoj debaty a bude zaujímavé sledovať, ako ju sám v najbližších dňoch usmerní. CSU je síce v opozícii, ale Zelení, ktorí sú v téme ešte progresívnejší ako Bavori, sú jeho koaličným partnerom.

Nemci na tieto úvahy svojich politikov reagujú protestami.

Tisíce ľudí vyšli v pondelok do ulíc v mestách po celom Nemecku, aby protestovali proti ďalšiemu sprísneniu opatrení na obmedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Čísla, ktoré uvádzame nižšie, sú oficiálne čísla, ako ich priniesli agentúry, patrí sa ale spomenúť, že v Nemecku bývajú tieto čísla občas spochybňované ako úmyselne podhodnocované.

Najväčšiu účasť mali protesty na východe Nemecka. V spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko demonštrovalo v rôznych mestách okolo 15 000 ľudí, z toho približne 6 500 v Rostocku, 2 700 vo Schwerine a 2 400 v Neubrandenburgu. V spolkovej krajine Brandenbursko sa podľa polície zúčastnilo na zhromaždeniach v 16 mestách celkovo asi 9 000 ľudí vrátane 5 000 v Magdeburgu a 3 000 v Cottbuse.

V spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa najväčšie zhromaždenie s odhadovanou účasťou 1 500 ľudí konalo v Halle. Viaceré ďalšie demonštrácie sa konali aj na iných miestach. Protesty sa konali aj po celom Durínsku. Podľa policajného hovorcu vyšlo večer do ulíc Gery asi 2 000 ľudí, v neďalekom Altenburgu ich bolo okolo 1 300. V Sasku protestovalo niekoľko stoviek ľudí v meste Freiberg. V neďalekom Bautzene demonštranti na príslušníkov poriadkových síl hádzali petardy a fľaše, pričom zranených bolo viac ako desať policajtov. Väčšina z nich bola otrasená z výbuchov pyrotechniky. Podľa polície sa na demonštráciách po celom meste zúčastnilo približne 500 až 600 ľudí. Asi 130 osôb bolo dočasne zadržaných na účely identifikácie.

V Lipsku dokonca polícia ukončila protest, na ktorom sa zúčastnilo približne 250 ľudí. V spolkovej krajine Hesensko protestovalo približne 1000 ľudí v Saarbrückene a Fulde, protesty sa konali aj v iných mestách. Niekoľko stoviek ľudí protestovalo v Ravensburgu v Bádensku-Württembersku, ďalšie akcie sa uskutočnili v Mannheime a Pforzheime. Stovky ľudí vyšli do ulíc aj v rôznych častiach Dolného Saska – najviac vo Wolfsburgu, kde sa zišlo 800 ľudí. Asi 500 ľudí protestovalo v Porýní-Falcku, z toho 150 v Mainzi.

Vráťme sa ešte k úvahe bavorského ministra zdravotníctva.

Zavedenie prísnejšieho modelu zdravotného poistenia pre neočkovaných (či už vyššie odvody do poisťovne, alebo financovanie liečby v nemocnici) pripomína ázijský model. Štandard nedávno robil rozhovor s lekárkou Andreou Rajňákovou, ktorá opísala, ako to funguje v Singapure, kde pôsobí:

„Štát v Singapure na rozdiel od Slovenska nehradí plnú zdravotnú starostlivosť, iba za posledných jeden a pol roka od vypuknutia pandémie platila výnimka. Každému, bohatému aj chudobnému, kto ochorel na covid, túto liečbu plne platil štát bez ohľadu na vážnosť ochorenia. Teda pri slabých príznakoch aj v prípade liečby na JIS-ke, pričom JIS-ka je tu strašne drahá. V auguste ešte stále zostávalo niekoľko desiatok percent ľudí nezaočkovaných. Už bolo jasné, že zaočkovaní nemusia mať vážne príznaky a nemusia byť liečení na JIS-ke. Vláda vtedy rozhodla, že ak sa ľudia, ktorí nemajú zdravotné prekážky, do decembra nezaočkujú, po prípadnom nakazení si už budú musieť hradiť celú liečbu sami. Nezaočkovaní sa totiž sami slobodne vystavujú riziku ťažkého priebehu. Títo si liečbu covidu musia zaplatiť vlastnou poistkou alebo v hotovosti.“

Celý rozhovor o situácii v Singapure si možno prečítať tu.

Bavorský minister teda nahlas uvažuje o singapurskom modeli v Európe.

(S využitím tasr, echo24, štandard.)


Ďalšie články