NAKA obvinila desiatich poslancov z Varína. Sú proti premenovaniu ulice nazvanej po Tisovi

Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne. Foto: reprofoto/Youtube Ulica Dr. Jozefa Tisu vo Varíne. Foto: reprofoto/Youtube

Väčšina členov obecného zastupiteľstva v obci Varín v okrese Žilina čelí obvineniu z NAKA. Dôvodom je spor ohľadom názvu jednej z ulíc, ktorá je pomenovaná po prezidentovi prvej Slovenskej republiky, respektíve Slovenského štátu, Jozefovi Tisovi.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok 23. decembra obvinila desiatich poslancov Obecného zastupiteľstva vo Varíne. Podľa informácií regionálneho portálu Žilina SP21 prišlo obvinenie po tom, ako odmietli zahlasovať za návrh poslaneckej kolegyne Lenky Tichákovej, ktorá žiada premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu.

Ticháková sa už niekoľko rokov snaží dosiahnuť premenovanie tejto ulice. Ide o poslednú ulicu na Slovensku, ktorá nesie meno vtedajšieho predsedu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (HSĽS) a prezidenta prvej Slovenskej republiky (1938 – 1945). Poslankyňa za svoju aktivitu získala ocenenie Biela Vrana.

Zvyšok varínskych poslancov je proti zmene pomenovania. „Svoj návrh na premenovanie Tisovej ulice som podala v máji 2021. Na mimoriadnom zastupiteľstve väčšina poslancov odmietla moje uznesenie a zahlasovali za uznesenie, ktoré vypracoval právnik, kde zobrali na vedomie môj návrh, odborné stanoviská Historického ústavu SAV a Ústavu pamäti národa, ale zároveň nesúhlasili s mojím konštatovaním, že ulica Dr. Jozefa Tisu je v rozpore so zákonmi,“ vyjadrila sa v minulosti Ticháková pre Žilinský večerník.

Toto hlasovanie teraz prinieslo poslancom i pozornosť z NAKA. Spravodajskému portálu 21 poskytla vyjadrenie jedna z obvinených, varínska obecná poslankyňa Lenka Milová. Stanovisko je tiež v mene ostatných dotknutých kolegov.

„Vyšetrovateľ NAKA obvinil 10 z 11 poslancov OZ vo Varíne z prečinu podľa § 422 ods.1 Trestného zákona – z prejavu sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii smerujúcej k potlačeniu základných ľudských práv a slobôd,“ píše sa v stanovisku.

Desiatka poslancov sa s týmto konaním nestotožňuje a proti obvineniu podali sťažnosť. Dodávajú, že všetci vedú bezúhonný rodinný život a svoje mandáty vykonávajú v prospech obyvateľov obce v súlade s platnými zákonmi Slovenska.


Ďalšie články