Rowlingovú sa snažia vymazať z jej vlastného diela. Chcú z nej urobiť Voldemorta

Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová čelí pokusom o vymazanie z vlastného diela. Pripravuje sa televízny špeciál pri príležitosti 20 rokov od prvého filmu na základe jej kníh. Stretnú sa tam azda všetci žijúci herci a tvorcovia, ktorí sa na filme podieľali. Výnimkou je práve J. K. Rowlingová, ktorá významne chýba.

Rowlingová Foto: TASR/AP

Štúdio Warner Brothers sa chystá uviesť tretí diel zo série Fantastické zvieratá, odohrávajúce sa v rovnakom svete ako Harry Potter. Trailery na predchádzajúce diely výslovne spomínali Rowlingovú ako autorku predlohy. V najnovšom traileri jej meno chýba. Dve americké asociácie metlobalu – športu, ktorý Rowlingová vymyslela vo svojich knihách, ohlásili, že sa premenujú, pretože sa s ňou nechcú spájať. Mnoho progresívne mysliacich fanúšikov sa zase tvári, že skutočným tvorcom Harryho Pottera nie je Rowlingová, ale Daniel Radcliffe, jeho filmový predstaviteľ.

Milovaná spisovateľka najúspešnejšej knižnej série na svete sa stala v progresívnych kruhoch monštrom pre jej názory na transgender problematiku. Jej prípad ukazuje na zapuzdrenie liberálnej bubliny, na radikálny posun dnešnej modernej ľavice a na to, ako pár hlasných krikľúňov dokáže vytvárať mediálny obraz.

Liberáli vo svete filmu dominujú

Aj konzervatívci a pravičiari majú svoje bubliny, predsudky a mýty. Avšak v kultúrnej sfére je veľmi ťažké si ich udržiavať. Liberáli vo svete filmu, literatúry a hudby úplne dominujú. Konzervatívec, ktorý by sa snažil udržiavať ideologickú čistotu tým, že by sledoval iba umenie autorov, s ktorými ideologicky súznie, by bol veľmi ochudobnený. Väčšina pravicovo zmýšľajúcich ľudí tak dokáže oceniť umelecké kvality diela, aj keď s jeho autorom trebárs nesúhlasia ohľadom daňovej politiky.

To u liberálov neplatí. Jedna z príčin „kontroverzie“ okolo Rowlingovej je, že mnoho jej fanúšikov nedokáže skĺbiť fakt, že ich zbožňované dielo napísal niekto, s kým nesúhlasia na sto percent. Pre niektorých z nich je to prvýkrát, čo sa s tým musia stretávať.

Zásadný a ostro sledovaný zlom prišiel vlani v júni, keď Rowlingová na Twitteri posmešne komentovala článok spomínajúci „ľudí, ktorí menštruujú“. „Som si istá, že pre týchto ľudí existovalo slovo. Pomôžte mi niekto,“ napísala. Tweet ešte doplnila niekoľkými skomoleninami slová „žena“.

Rowlingová bola následne označená za transfóbku. Napríklad MuggleNet a Leaky Cauldron, dva najpopulárnejšie weby združujúce potterovských fanúšikov, ohlásili zmenu v súvislosti s písaním o autorke. Po novom nebudú informovať o jej „osobných snahách“, pokiaľ to bude možné, nebudú používať jej fotografie, meno alebo citáty. Odstránia aj všetky linky súvisiace s Rowlingovou. Odstránenie mena Rowlingovej nebude náhodné. V knihách je hlavný zloduch tiež známy ako „ten, ktorého meno sa nesmie vysloviť“. Rowlingová sa stala Voldemortom.

Ako sa stala personou non grata

Spisovateľka sa nedala. Odmietla sa ospravedlniť, publikovala esej, v ktorej vysvetľuje svoje názory. Podpísala otvorený list publikovaný v Harper’s Magazine vyzývajúci na obranu slobody slova.

Terajšiu vlnu vymazávania spustila ďalším tweetom. Škótska polícia oznámila, že po novom bude zaznamenávať pohlavie násilníkov podľa ich priania, nie podľa biologického pohlavia. Rowlingová sa tomu vysmiala parafrázou na Orwella. „Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila. Jedinec s penisom, ktorý ťa znásilnil, je žena.“

Bralo sa to ako neotrasiteľné potvrdenie nenávisti Rowlingovej k transosobám. Zrazu sa právo násilníkov na deklaratívny výber pohlavia stalo najdôležitejším cieľom občianskych aktivistov. Rowlingová sa definitívne stala personou non grata.

Pritom len pred pár rokmi bola jasne na strane ľavice. Nikdy sa netajila tým, že je podporovateľkou britskej Labouristickej strany. Samotné knihy sú ideológie takmer zbavené. Fanúšikovia však radi zdôrazňujú, že hlavným posolstvom kníh je tolerancia. Koniec koncov úhlavnými nepriateľmi sú magickí nacisti, Voldemort a jeho Smrťožrúti sú priehľadnou alegóriou na Adolfa Hitlera a jeho NSDAP.

Spočiatku bola na jednej vlne s progresivizmom

Krátko po ukončení série ale Rowlingová začala svet upravovať tak, aby viac zodpovedal potrebám ľavicovej ideológie. Vyhlásila, že profesor Dumbledore, riaditeľ Rokfortu a mentor hlavnej postavy, je gay, hoci text knihy to takmer nepodporuje. V roku 2016 bola v Londýne uvedená divadelná hra Harry Potter a prekliate dieťa, akési pokračovanie pôvodnej série, aj keď hlavným autorom nie je Rowlingová, ale Jack Thorne. Pri tejto príležitosti bola do úlohy Hermiony obsadená černoška, ​​hoci v knihách nie je ani náznak toho, že by Hermiona nebola biela ako stena. Rowlingová kastingové rozhodnutie podporila.

Na snímke z roku 2016 je londýnske divadlo, ktoré propaguje divadelnú hru Harry Potter a prekliate dieťa. Foto: TASR/AP

Rowlingová bola vtedy na špičke moderného progresivizmu, aj keď čiastočne mohlo ísť o obranu. V tom období začala bublať prvá progresívna kritika Harryho Pottera, ktorá napádala knihy ako príliš biele. Kritici napríklad uvádzali, že zatiaľ čo mnoho postáv má neobvyklé mená a sama Rowlingová priznáva záľubu v kurióznych priezviskách, tých pár postáv z menšinových etník sa volá veľmi stereotypne. Prvá Harryho priateľka a Aziatka sa volá Cho Changová. Indické dvojčatá sa volajú Parvati Patilová a Padma Patilová.

Nielen Rowlingová

Do podobnej situácie sa dostal aj ďalší údajný transfób. Komik Dave Chappelle, jeden z najvtipnejších ľudí súčasných USA, si tiež strieľal prevažne z pravice. Vtipy o údele černochov a protiizraelské zameranie niektorých replík ho znova stavajú do ideologického liberálneho mainstreamu, tak ako vyzeral zhruba pred rokom 2016. Keď si však začal robiť srandu z transgenderizmu, tvrdo narazil. Bezpečne liberálni ľudia, ktorí nestíhajú držať krok s progresívnym myslením, sa dnes označujú takmer za nacistov.

Chappelle s Rowlingovou majú spoločné ešte to, že „kontroverzia“ okolo nich nijako v reálnych číslach neznižuje ich popularitu. Chapellove stand-up špeciály patria medzi najúspešnejšie relácie Netflixu. Nové knihy Rowlingovej bezpečne obsadzujú popredné priečky bestsellerov. Rowlingová je stále strojom na peniaze, na ktorom sa radi všetci priživia, či už štúdio Warner Brothers, alebo harrypotterovskí herci, ktorých kariéry by bez Rowlingovej neexistovali.

Napriek tomu ďalšie a ďalšie organizácie a spolky majú potrebu sa od Rowlingovej dištancovať. Tváriť sa, že diela a príbehy vychádzajúce z jej hlavy s ňou nemajú vôbec nič spoločné. Ukazuje sa tu istá prirodzená uzavretosť tohto sveta. Pre väčšinu ľudí nebude dôležité, čo si myslia štyri pätiny ich spoluobčanov, ale názory najbližších priateľov a kolegov. Pokiaľ tvrdia, že Rowlingová je transfóbny netvor, tvrdiť opak si vyžaduje istú dávku odvahy.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články