Zomrel zakladateľ americkej špeciálnej jednotky, Slovák Richard Marcinko

Richard Marcinko. Foto: reprofoto/Youtube Richard Marcinko. Foto: reprofoto/Youtube

Bojovník, darebák i väzeň. Pred pár dňami skonal známy americký vojak a bývalý veliteľ protiteroristickej jednotky Richard Marcinko. Aj keď pochádzal zo slovenskej rodiny a k svojmu pôvodu sa i hlásil, na Slovensku nie je zatiaľ veľmi známy. Za veľkou mlákou je však hrdina a legenda.

V sobotu 25. decembra skonal vo veku 81 bývalý príslušník špeciálnych amerických jednotiek SEAL, tvorca a zároveň prvý veliteľ protiteroristickej jednotky SEAL 6 Richard Marcinko. Na sociálnej sieti o tom informoval jeho syn Matt Marcinko.

Richard sa narodil 21. novembra 1940 v meste Lansford v štáte Pensylvánia. Pochádzal z banskej rodiny amerických Slovákov a k svojmu slovenskému pôvodu sa aj hlásil. Vo svojich knihách často a rád spomína, že jeho otec pochádzal zo Slovenska. Aj jeho matka bola Slovenka.

Krátko po Richardovom narodení sa rodina presťahovala do mesta New Brunswick v štáte New Jersey, kde Marcinko chodil na strednú školu. Nedokončil ju, miesto toho sa pokúsil vstúpiť do amerického námorníctva.

https://twitter.com/yungspecter/status/1475232432555102208

Vietnam

Na začiatku ho odmietli, pretože nemal dokončené stredoškolské vzdelanie, ale nakoniec ho v roku 1958 zverbovali na pozíciu telegrafistu. O tri roky neskôr ho prijali ako náhradníka k vojenským potápačom (tzv. UDT – Podvodný demoličný tím), kde slúžil do roku 1965.

Nadriadení ho následne navrhli na dôstojnícke skúšky a Marcinko získal hodnosť práporčíka, potom ho v roku 1966 prevelili k druhému družstvu špeciálnej jednotky SEAL. O rok neskôr už bojoval vo Vietname.

Dňa 18. mája viedol svoje mužstvo v útoku na ostrov Ilo Ilo, pričom zabili množstvo príslušníkov Vietkongu a zničili niekoľko lodí či člnov. Americké námorníctvo to označilo za najúspešnejšiu akciu SEAL-u v delte Mekongu a Marcinko bol vyznamenaný štyrmi Bronzovými hviezdami, ako aj Striebornou hviezdou i Krížom za chrabrosť.

Špeciálne jednotky

Po druhom turnuse vo Vietname získal Richard hodnosť majora (resp. poručíka-veliteľa podľa amerických námorných zvyklostí). Pôsobil potom rok a pol v Kambodži, neskôr sa však vrátil za veľkú mláku, kde sa ujal velenia druhého družstva SEAL od roku 1974 do 1976.

Zlom nastal v roku 1979 počas iránskej rukojemníckej krízy. Po neúspešnej americkej záchrannej operácii Orlí pazúr námorníctvo požiadalo Marcinka, aby navrhol a vytvoril novú jednotku, ktorá by sa naplno venovala protiteroristickým operáciám.

Tak vzniklo takzvané šieste mužstvo SEAL (SEAL 6), napriek tomu, že dovtedy mala jednotka SEAL len dve mužstvá. Marcinko ho vraj nazval šieste, aby zmiatol nepriateľské krajiny. Osobne vybral všetkých členov jednotky z prostredia amerického námorníctva. Na čele útvaru stál od roku 1980 do 1983.

Súd a väzenie

Po ukončení velenia v SEAL 6 dostal Marcinko pokyn vytvoriť testovaciu jednotku proti terorizmu, ktorá mala merať zraniteľnosť amerického námorníctva. Skupina dostala názov Červená bunka (Red Cell) a úspešne na cvičeniach infiltrovali viaceré základne, jadrové ponorky a iné objekty vrátane prezidentského lietadla Air Force One. Úspešne vraj ukradli heslá pre odpálenie niekoľkých jadrových hlavíc.

V roku 1989 sa Richard Marcinko dostal do väzenia pre podozrenia zo sprenevery pri nákupe ručných granátov pre armádu. O rok neskôr ho porota odsúdila. Odsedel si 21 mesiacov. Marcinko však nástojil, že sa stal obeťou honu na čarodejnice za svoju prácu v Červenej bunke.

O súdnom procese, ale aj ostatných skúsenostiach svojho života, napísal niekoľko kníh. Najznámejšia je zrejme Rogue warrior.

V civilnom živote okrem písania kníh aj podnikal, pričom vlastnil spoločnosti. Robil poradcu pri niekoľkých hollywoodskych filmoch, pričom sa na základe jeho podoby vyrobila i počítačová hra či akčné postavičky. Dá sa povedať, že Richard Marcinko sa stal v Spojených štátoch legendou.


Ďalšie články