Mýtus pohanských Vianoc? O čom hovoria fakty

Po trojdňovom oslavovaní, hodovaní a stretávaní sa s rodinou nastal čas vrátiť sa do práce. Nemusíte zúfať. Vianoce sa neskončili, tradične sa ich oslavy ťahali až do 5. januára. Zostáva teda ešte veľa času užiť si ich. Každý rok sa však objavia najrôznejší kazisveti, moderní pohania, ateisti či „racionalisti“, ktorí chcú tieto sviatky pokoja a mieru narušiť. Opierajú sa o tvrdenie, že v skutočnosti nejde o kresťanské sviatky, ale o cirkvou vštepené oslavy na dátum zimného slnovratu s cieľom prebiť pôvodné pohanské slávnosti. Z veľkej časti ide o nezmysel.

POlnoèná omša vo Vatikáne Socha jezuliatka počas polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra v piatok 24. decembra 2021. Foto: TASR/AP

V Česku napríklad údajné prepojenie Vianoc a pohanského slnovratu nikdy nezabudne pripomenúť europoslanec Jan Zahradil. Zmienil sa o tom aj jazykový stĺpček týždenníka Respekt. Dokonca pri tohtoročnej štedrovečernej návšteve kostola o tom pár slov prehodil aj kňaz.

Vianoce majú vraj vychádzať zo slávenia zimného slnovratu, saturnálií, dňa boha sol invictus, z narodenia boha Mithrasa. Všetko v antickom Ríme.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami